Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννης Σιγάλας μιλά για τον “αποκλεισμό” των διαιτητών από τις Κυκλάδες από τα Εθνικά πρωταθλήματα

Έχουν καλές βαθμολογίες... όμως δεν τους ορίζουν

Οι Κυκλαδίτες διαιτητές έχουν παραιτηθεί από τα έξοδα μετακίνησης, με αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους... αλλά αυτό δεν έχει συγκινήσει κανέναν από την ΚΕΔ
  • Χαρτί προς της ΕΠΟ ετοιμάζεται να στείλει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων
  • Πανναξιακός και Άνω Μερά πληρώνουν πάνω από 750 ευρώ το παιχνίδι για έξοδα διαιτητών και οι Κυκλαδίτες μενουν “εκτός” χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος

Οι Ένωση σε συνεργασία με την επιτροπή διαιτησίας έχει πραγματοποιήσει αρκετές σχολές ώστε απ' αυτές να βγουν νέοι διαιτητές. Όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, ώστε να ακολουθήσουν το δρόμο της διαιτησίας. Κάτι τέτοιο όπως φαίνεται δεν γίνεται, αφού όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη διαιτησία δεν θέλουν να διευθύνουν παιχνίδια μόνο του τοπικού πρωταθλήματος, αλλά να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν σε εθνικές κατηγορίες. Αυτό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορεί να συμβεί, αφού οι ελάχιστοι διαιτητές που υπάρχουν από το σύνδεσμο διαιτητών Κυκλάδων που είναι σε εθνική κατηγορία έχουν οριστεί σε λίγα παιχνίδια. Οι διαιτητές των Κυκλάδων δεν ορίζονται από την ΚΕΔ που είναι υπεύθυνοι στην ΕΠΟ με την αιτιολογία, ότι το κοστολόγιο είναι μεγάλο και επιβαρύνει τις ομάδες των Αθηνών ή του Πειραιά. Αυτό βέβαια δεν ισχύει αφού οι ίδιοι οι τοπικοί διαιτητές έχουν προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παρακάτω, δηλαδή έχουν ζητήσει από την ΕΠΟ εξαίρεση των εξόδων μετακίνησης και διαμονής, αφού είναι πρόθυμοι να τα πληρώνουν από μόνοι τους. Αυτό το γνωρίζει η ΕΠΣ Κυκλάδων και ο πρόεδρος της Γιάννης Σιγάλας είναι έτοιμος να στείλει χαρτί στην ΕΠΟ.

Ίσως θα πρέπει να διευκρινιστεί στους ανθρώπους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πόσα χρήματα δαπανούν οι ομάδες των Κυκλάδων και ειδικότερα τον Πανναξιακό και την Άνω Μερά, για τα πόσα λεφτά χρειάζονται για κάθε εντός έδρας ματς για τους διαιτητές που ορίζει η ΚΕΔ. Αυτό προς αποκατάσταση της ηθικής τάξης και τα όσα υποστηρίζει η ΕΠΟ και για το “λόγω” που δεν ορίζει διαιτητές από τις Κυκλάδες.

Στα παιχνίδια που έχουν διευθύνει οι Κυκλαδίτες διαιτητές στα παιχνίδια της Δ' Εθνικής τα έχουν πάει πάρα πολύ καλά, όμως αυτό δεν αρκεί ώστε να αξιολογηθούν και την επόμενη χρονιά να διεκδικήσουν την άνοδό τους σε μεγαλύτερη κατηγορία.

“Έχουμε αποφασίσει σαν διοίκηση να κάνουμε μια παρέμβαση”

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννης Σιγάλας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το θέμα των διαιτητών, αλλά και αν προτίθεται η Ένωση να ζητήσει κάποιες “εξηγήσεις” από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

“Καταρχήν να διευκρινίσω ότι εκτός από τα σεμινάρια που έχουν γίνει και έχουν βγει αρκετοί νέοι διαιτητές, γίνεται σε εβδομαδιαία βάση μαθήματα, ακόμη και σε όλους τους παλαιούς διαιτητές. Δηλαδή, κάθε Δευτέρα γίνεται μάθημα και ανάλυση κανονισμών και φάσεων, με βάση ειδικό υλικό, όπως διαφάνειες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει και έχει επεξεργαστεί ο κ. Βασσάρας. Άρα, έχουμε μία ποιοτική βελτίωση όλων των διαιτητών και τον παλαιότερων που επιμορφώνονται συνεχώς. Τώρα, όσον αφορά τους αξιολογημένους διαιτητές, είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, καθώς δεν βγαίνουν τακτικά σε παιχνίδια των Εθνικών πρωταθλημάτων. Αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, αλλά από παλιά υπήρχε μια “αντίδραση” από τα Αθηναϊκά και Πειραιώτικα σωματεία, γιατί ανέβαινε αρκετά το εξοδολόγιο, με την μετακίνηση των νησιωτών διαιτητών. Αυτό είχε επίπτωση πάρα πολύ μεγάλη στους δικούς μας διαιτητές, γιατί δεν έβγαιναν τακτικά με αποτέλεσμα να μην έχουν τα ανάλογα παιχνίδια και δεν είχαν την αξιολόγηση που έπρεπε. Γιατί στο τέλος της χρονιάς ότι καλή βαθμολογία και να είχαν, με δύο και τρία παιχνίδια δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν και να ανέβουν κατηγορία. Επίσης, αυτό λειτουργούσε αποτρεπτικά και στους νέους διαιτητές, αφού έλεγαν τη να πάω να ασχοληθώ με τη διαιτησία και να πάω να τρέχω στα τεστ στην Αθήνα, για να αξιολογηθώ και στο τέλος να μην βγαίνω. Έτσι λειτουργούσε αποτρεπτικά. Την τελευταία χρονιά οι διαιτητές μας έκαναν μία παραχώρηση, που για μένα είναι υπερβολική, δηλαδή παραιτήθηκαν των δαπανών μετακίνησής τους (τα εκτός έδρας), προκειμένου να δώσουν ένα κίνητρο, ώστε να ορίζονται πιο τακτικά. Αλλά ούτε και μ' αυτόν τον τρόπο η ΚΕΔ της ΕΠΟ τους ορίζει. Ο καθένας έχει κάνει ένα – δύο παιχνίδια. Έχει περάσει δηλαδή ένας ολόκληρος γύρος και ουσιαστικά δεν έχουν παίξει ακόμη. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγω, εμείς έχουμε αποφασίσει σαν διοίκηση να κάνουμε μια παρέμβαση με στοιχεία και να τα παραθέσουμε όλα αυτά στην ΚΕΔ και να πραγματοποιήσω κι εγώ μια παράσταση στον πρόεδρο τη ΚΕΔ, ώστε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και να βελτιώσουμε τον αριθμό κυρίως των παιχνιδιών που δίνεται στους αξιολογημένους μας διαιτητές και από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι τους με τις καλές διαιτησίες να ζητήσουν το κάτι παραπάνω”.

ΕΡ: Μπορεί κάποιος να σκεφτεί κάποια εξήγηση όπου από τη στιγμή που οι διαιτητές των Κυκλάδων έχουν παραιτηθεί των δαπανών τους ισχύει αυτή η κατάσταση;

ΑΠ: “Όχι, θα το κάνω τοπικό το θέμα, δηλαδή, εδώ τα σωματεία της Σύρου είναι “κακομαθημένα”, επειδή το 80% των διαιτητών βρίσκονται στη Σύρο, παίζουν σχεδόν όλα τα παιχνίδια με διαιτητές από τη Σύρο. Έχουν ένα εξοδολόγιο περίπου για τη διαιτησία της τάξεως των 120 ευρώ. Εάν στη Σύρο φέρναμε διαιτητές από την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη, να είστε σίγουρος πως την επόμενη ημέρα τα σωματεία της Σύρου θα είχαν έρθει στην Ένωση και θα “διαμαρτύρονταν” ότι είναι ακριβό το εξοδολόγιο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Αθηναϊκά και Πειραιώτικα σωματεία”.

ΕΡ: Έκανα την ερώτηση αυτή κ. Σιγάλα, καθώς έχω ενημερωθεί πως οι αξιολογημένοι διαιτητές έχουν όπως είπατε κι εσείς παραιτηθεί από τα έξοδα μετακίνησης.

ΑΠ: “Το ξέρω, αυτό όμως είναι υπερβολικό. Μην ξεχνάμε ότι τα Κυκλαδίτικα σωματεία που αγωνίζονται στη Δ' Εθνική, όταν κατεβαίνουν διαιτητές από πάνω, πληρώνουν ακριβά εξοδολόγια. Ο Πανναξιακός, η Άνω Μερά, η Μύκονος παλαιότερα, πλήρωναν και πληρώνουν ακριβά εξοδολόγια. Ενώ, στους Αθηναίους, Χαλκιδαίους, Κορίνθιους διαιτητές, τα πληρώνουν τα σωματεία των Κυκλάδων, σε αντίθεση με τους δικούς μας αρνούνται. Γιατί, ακριβώς δεν έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν την “γκρίνια” των σωματείων του Λεκανοπεδίου. Γι' αυτό ακριβώς τα δικά μας τα παιδιά παραιτήθηκαν, επαναλαμβάνω είναι υπερβολικό, δηλαδή να σκεφτείτε, όποτε βγαίνουν να παίξουν μπορεί να χρειαστεί να βάλουν κι από την τσέπη τους, καθώς έχουν δύο διανυκτερεύσεις. Εμείς, σ' αυτό πάνω θα πιέσουμε και θα πατήσουμε ούτως ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορέσουν τα παιδιά στο τέλος της περιόδου να διεκδικήσουν εάν αξίζουν την προαγωγή τους σε παραπάνω κατηγορία”.