Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του όγδοου Πανκυκλαδικού Τουρνουά που θα διεξαχθεί φέτος στη Νάξο

Το μεγαλύτερο τουρνουά των Κυκλάδων

Ο Π.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ σε συνεργασία με τον ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) διοργανώνει το 8ο Πανκυκλαδικό τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου στο όμορφο νησί της Νάξου. Η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά θα υποστηρίξει και θα προβάλλει το “Χαμόγελο του παιδιού”.

Το Πανκυκλαδικό τουρνουά ξεκίνησε ως θεσμός το 2006 από τη Σύρο όταν ο κ. Κάμπαξης, επί σειρά ετών προπονητής στις Μικτές ομάδες Κυκλάδων και υπεύθυνος της ποδοσφαιρικής ακαδημίας “Σύρος 2002”, εμπνεύστηκε και πίστεψε μια διοργάνωση που θα έφερνε κοντά όλα τα κυκλαδίτικα σωματεία-ακαδημίες στις ευαίσθητες ηλικίες κάτω των 13 ετών. Έτσι εκπόνησε ένα τουρνουά δομημένο πάνω σε καθαρά αθλητικό σχέδιο με καθορισμένους στόχους δίνοντας έμφαση στο “Ευ αγωνίζεσθαι”. Το καλοκαίρι του 2010 το τουρνουά διοργανώθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά εκτός Σύρου και πιο συγκεκριμένα στην Πάρο με πρωτοβουλία όλων των Παριανών ακαδημιών και την υποστήριξη του Δήμου Πάρου. Το 2011 το τουρνουά επέστρεψε στη Σύρο αλλά διοργανωτής αυτή τη φορά ήταν το νεοσύστατο σωματείο του Νέου Α.Ο. Σύρου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι άνθρωποι του Νέου Α.Ο.Σ. παρουσίασαν μια αξέχαστη διοργάνωση και εξέλιξαν το τουρνουά ανεβάζοντας τον πήχη (σε οργανωτικό επίπεδο) ακόμα ψηλότερα. Τον Ιούνιο του 2012 τη διοργάνωση ανέλαβε για πρώτη φορά ο Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέας Πάρου και όλοι οι συμμετέχοντες έζησαν ακόμα μία ιδιαίτερη και άρτια διοργάνωση που χαρακτηρίστηκε ως η πολυπληθέστερη από συμμετοχή αθλητών, ακαδημιών και νησιών. Φέτος το 8ο Πανκυκλαδικό τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Νάξο, με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Περισσότερα από 400 παιδιά-αθλητές συμμετέχουν στο τουρνουά αυτό κάθε χρόνο και το παρών δίνουν ακαδημίες από πολλά νησιά όπως είναι η Σύρος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Νάξος και η Μήλος, ενώ για τη φετινή διοργάνωση, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα λάβουν μέρος κι άλλες ακαδημίες από νησιά των Κυκλάδων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν δώσει το παρών.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του 8ου Πανκυκλαδικού τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στη Νάξο από τις 22 έως τις 25 Ιουνίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας Νάξου.

“Πάνω από 400 παιδιά θα πάρουν μέρος στο φετινό τουρνουά”

“Αυτή τη στιγμή έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 10 με 11 ακαδημίες. Οι αγώνες θα γίνουν στο ΔΑΚ Νάξου και στο mini soccer 5x5. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να λύσουμε κάποια διαδικαστικά προβλήματα ώστε, όλα να είναι έτοιμα στις 22 Ιουνίου, όπου και θα ξεκινήσει το 8ο Πανκυκλαδικό τουρνουά. Στη Νάξο θα έρθουν περισσότερα από 400 παιδιά και μαζί τους θα υπάρχουν και οι συνοδοί. Έτσι, οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τα 750 άτομα, σε μία εποχή που ακόμη ο τουρισμός είναι σε χαμηλά επίπεδα”, αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Μαράκης, της ακαδημίας ΠΑΣ Νάξου, όπου και είναι συνδιοργανωτής του τουρνουά μαζί με τον ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.

Ακόμη ο κ. Μαράκης είπε: “Το τουρνουά αυτό έχει γίνει πλέον θεσμός, αφού είναι η όγδοη συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο. Τώρα, το μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να το δουν όσοι ασχολούνται με τα κοινά, γιατί φέτος ήταν να πάρει μέρος μία ακαδημία από τη Σίφνο, αλλά δεν ήρθε λόγω συγκοινωνιακών προβλημάτων. Το συγκεκριμένο διάστημα θα πρέπει να υπάρχει συνενώσει μεταξύ των φορέων, ώστε να περνά κάποιο πλοίο και να μαζεύει τις ομάδες από τα νησιά και όταν ολοκληρώνεται το τουρνουά να τις επιστρέφει στη βάση τους. Πιστεύω αν γίνει αυτό, τα 400 παιδιά θα γίνουν 800”.

“Η διοργάνωση αυτή έχει αγκαλιαστεί από όλους”

Ο Δημήτρης Κάμπαξης διοργάνωσε για πρώτη φορά το Πανκυκλαδικό τουρνουά το 2006 και από τότε έχει γίνει θεσμός, αφού κάθε χρόνο διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία. “Το 2006 είχα την έμπνευση να δημιουργήσουμε το πρώτο Πανκυκλαδικό τουρνουά ποδοσφαίρου, από την άποψη ότι μέχρι τότε είχαν ορισμένα νησιά ακαδημίες. Ήταν μία σκέψη ώστε, να υπάρχει μία πρώτη επαφή μεταξύ μας, δηλαδή της Σύρου, της Τήνου, της Μυκόνου, της Πάρου και της Νάξου. Ήθελα όσοι ασχολούμαστε με τις ακαδημίες και γενικά με τα μικρά παιδιά να έχουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Αυτό το εγχείρημα έγινε το καλοκαίρι του 2006 και πραγματικά ανταποκρίθηκαν όλες οι ακαδημίες. Αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς αφού είναι το όγδοο Πανκυκλαδικό τουρνουά που διοργανώνεται και μπορούμε πλέον να πούμε ότι η διοργάνωση αυτή έχει γίνει θεσμός στις Κυκλάδες. Δεν σας κρύβω ότι αυτήν την προσπάθεια την έχουν αγκαλιάσει όλοι. Το ευχάριστο είναι ότι την έχει αγκαλιάσει και η τοπική αυτοδιοίκηση κι αυτό το είδαμε τόσο στην Πάρο πέρσι, όσο και φέτος στη Νάξο. Θέλω να πιστεύω, όποτε επιστρέψει η διοργάνωση στην Σύρο, να έχει την ίδια μεταχείριση από τη δική μας τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι αυτή η γιορτή θα γνωρίσει ακόμη μια μεγάλη επιτυχία, όπως δηλαδή και πέρσι στην Πάρο, που όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 500 παιδιά από τις Κυκλάδες, κι άλλοι τόσοι θα είναι οι γονείς που θα βρεθούν στη Νάξο. Η διοργάνωση αυτή θα έχει κι άλλα πράγματα εκτός από το ποδόσφαιρο, αφού εδώ οι υπεύθυνοι έχουν ετοιμάσει διάφορα χάπενινγκ. Οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει διάφορα, όπως τη Ναξιώτικη βραδιά, αλλά κι άλλα χάπενινγκ, τα ποία είναι για να ευχαριστήσουν όλους όσους έρθουν εδώ στη Νάξο και να βρεθούν κοντά στους αγώνες”.

Ακόμη ο κ. Κάμπαξης είπε το πόσο ικανοποιημένος είναι από την εξέλιξη του Πανκυκλαδικού τουρνουά: “Δεν κρύβω ότι ξεκινήσαμε με όχι τόσο μεγάλες προσδοκίες και ότι θα έχει μία τόσο μεγάλη εξέλιξη. Σήμερα όμως, αυτό είναι το ευχάριστο και το παρήγορο, ότι έχει μεγάλη επιτυχία και ήδη το έχει αγκαλιάσει και η ΕΠΣ Κυκλάδων και έχει συμπεριλάβει στο καλεντάρι της ως ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά που γίνονται στο νομό μας”.

“Η παιδεία και ο αθλητισμός, προσφέρουν πάρα πολλά στη νεολαία”

Ο πρόεδρος του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α Ιάκωβος Ναυπλιώτης – Σαραντηνός, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το τουρνουά και γιατί το νομικό πρόσωπο του Δήμου Νάξου, θέλησε να είναι συνδιοργανωτής σε ένα τουρνουά που ήταν καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία: “Ιδιωτική πρωτοβουλία από τη στιγμή που αγκαλιάζει τόσο μεγάλο πληθυσμό και μάλιστα τη νεολαία των Κυκλάδων, παύει να είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και εξελίσσεται σε δημόσια ανάγκη. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να τροφοδοτήσουμε τη νεολαία με θεσμούς τέτοιους που συμβάλουν στη σωστή τους ανάπτυξη. Η παιδεία και ο αθλητισμός, προσφέρουν πάρα πολλά στη νεολαία. Οι χώροι του αθλητισμού πρέπει να συγκεντρώνουν τη νεολαία, για να την τραβούν από άλλες δραστηριότητες και να μην ξεχνούμε το “νους υγιής εν σώματι υγιή”. Το ποδόσφαιρο δεν παύει να είναι η μεγαλύτερη λαϊκή διασκέδαση, για μικρούς και για μεγάλους. Αυτό είναι το 8ο Πανκυκλαδικό τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου και για τα προηγούμενα είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια. Ειδικότερα, αυτό που έγινε πέρσι στην Πάρο. Έτσι, είπα ότι από τη στιγμή που έχουμε πάρα πολύ καλές εγκαταστάσεις εδώ στη Νάξο και καλούς αθλητικούς παράγοντες, θα έπρεπε να διοργανώσουμε κάτι ανάλογο”.

Για τι περιμένει να δει ο ίδιος απ' αυτή τη διοργάνωση, αλλά και τι περιμένει να γίνει στο μέλλον, ο πρόεδρος του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α, είπε: “Αρχικά μου αρέσει η ιδέα ότι θα δω πάνω από 400 παιδιά κι άλλους τόσους συνοδούς, να έρχονται στη Νάξο για να παίξουν, αλλά και να δουν ποδόσφαιρο. Αυτό είναι από μόνο του ένα πράγματα το οποίο δεν συγκρίνεται. Έτσι, λοιπόν θέλουμε να δούμε τα παιδιά των Κυκλάδων να γνωρίζονται μεταξύ τους, μέσα στους αθλητικούς χώρους που είναι οι πιο κατάλληλοι. Θέλουμε να ακουστεί η Νάξος, ότι φιλοξένησε ένα Πανκυκλαδικό γεγονός. Επίσης, θέλουμε να προβάλουμε τον αθλητισμό στη Νάξο και ειδικά το ποδόσφαιρο, γιατί, μην ξεχνάμε ότι ο Πανναξιακός θα παίξει στη Γ' Εθνική κατηγορία, και οι ακαδημίες ποδοσφαίρου είναι η πηγή που θα τροφοδοτήσεις αύριο τις ομάδες των ανδρών”.

Για το γεγονός ότι αυτή η διοργάνωση θα φέρει αρκετό κόσμο στη Νάξο ο κ. Σαραντηνός είπε: “Από μόνο του το γεγονός συνιστά ενίσχυση του τουρισμού. Μην ξεχνάμε ότι η τουριστική σεζόν είναι ακόμη στην αρχή της και τα 750 άτομα που θα έρθουν στη Νάξο επί ευκαιρίας των αγώνων, συνιστούν ένα σημαντικότατο τουριστικό γεγονός. Εκτός από τις Κυκλάδες, θα μάθει κι όλη η Ελλάδα ότι η Νάξος μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τέτοια αθλητικά γεγονότα. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι φιλοξενήσαμε τους 25ους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες, φιλοξενούμε φιλικά παιχνίδια παλαιμάχων ποδοσφαιριστών μεγάλων ομάδων, όπως είναι ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, η ΑΕΚ, ο Ηρακλής κι άλλες ομάδες. Αυτά τα φιλικά γίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Νομικό πρόσωπο του Δήμου έχει να επιδείξει σημαντικές δραστηριότητες τόσο στον αθλητισμό, όσο και στον πολιτισμό”.