Η ΑΕΚ επικράτησε στον τελικό με 2-3 σετ (27-25, 19-25, 25-22, 20-25, 12-15) του Φοίνικα και κατέκτησε το κύπελλο του League Cup

Τον πρόδωσε η υποδοχή του

Η ΑΕΚ ήταν αυτή που πανηγύρισε στο τέλος, αφού επικράτησε με 2-3 σετ (27-25, 19-25, 25-22, 20-25, 12-15) του Φοίνικα στον τελικό του League Cup. Το Final Four όπως είναι γνωστό διεξήχθη στην Ακριτική... Αλεξανδρούπολη. Για την Ένωση το τρόπαιο αυτό ήταν το πρώτο στην ιστορία της... στο ανδρικό τμήμα Βόλεϊ.

Ο Φοίνικας από την πλευρά του αν και ξεκίνησε ιδανικά το παιχνίδι, δεν είχε ανάλογη συνέχεια, αφού τα πολλά λάθη και οι κακές υποδοχές του στέρησαν ακόμη έναν... στόχο. Από την πλευρά της η Ένωση ήταν η ομάδα που έδειξε από τον πρώτο ματς (ημιτελικό) πως ήθελε το κύπελλο και θα έδινε τα πάντα για τη νίκη. Οι παίκτες του κ. Φλαούνα έπαιξαν έξυπνα, δυνατά, είχαν καλά σερβίς και πίεσαν τους τυπικά γηπεδούχους. Να σημειώσουμε εδώ πως η ΑΕΚ “πέταξε” εκτός τελικού την γηπεδούχο ομάδα έχοντας σαν “όπλο” το δυνατό σερβίς, όπου έβγαλε εκτός ρυθμού τους παίκτες της Αλεξανδρούπολης.

Από την πλευρά του οι Συριανοί έδειξαν για ακόμη μία φορά πως έχουν τεράστιο πρόβλημα στην υποδοχή, γιατί η ομάδα που τον πιέζει από το σερβίς τελικά καταφέρνει να πάρει και τη νίκη. Αυτό έκανε η ΑΕΚ είχε καλά σερβίς και πανηγύρισε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της. Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος καλείται να βρει το... “φάρμακο” σ' αυτή την “ασθένεια” ώστε ο Φοίνικας να καταφέρει να διεκδικήσει πλέον τον μοναδικό τίτλο που του έχει απομείνει και δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα. Έχει τις μονάδες, έχει την θέληση μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να βελτιωθούν τα ποσοστά της υποδοχής, γιατί αν η πρώτη μπάλα δεν είναι καλή, τότε ο Τερζής έχει δύσκολο έργο, αλλά και οι επιλογές της επίθεσης είναι λίγες. Οι αντίπαλοι περιμένουν τον Φοίνικα και συνήθως οι παίκτες του “Πειρατικού” βρίσκουν διπλό ή τριπλό μπλοκ μπροστά τους.

Η εξέλιξη του τελικού

Το “Πειρατικό” ξεκίνησε τον αγώνα με τον Ηλία Λάππα βασικό, καθώς ο αρχηγός πήρε τη θέση του Γιάνουσεκ, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πείσει με την απόδοσή του, στα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής ο Φοίνικας. Ο Φοίνικας ξεκίνησε το ματς εντυπωσιακά καθώς προηγήθηκε με 84 στο σκορ και τη διαφορά τη διατήρησε μέχρι το 20-16, όπου στη γραμμή του σερβίς για την ΑΕΚ πήγε ο Παγιάν. Ο Αθλητής της Ένωσίτης αθλητής πίεσε τους Συριανούς κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ΑΕΚ από το μείον τέσσερα να βρεθεί πολύ κοντά στην κατάκτηση του σετ. Οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου χάρη στο μπλοκ και τα λάθη της ΑΕΚ τελικά κατάφεραν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να φτάσουν στην κατάκτηση του σετ, έστω και δύσκολα.

Το δεύτερο σετ ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν πόντο – πόντο μέχρι το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ. Από εκεί και πέρα κάποιες λάθος επιλογές των παικτών του Φοίνικα, τα πολύ δυνατά σερβίς του Παγιάν, αλλά και τα μπλοκ του Τόρρες έφεραν τη διαφορά στους επτά πόντους (10-17). Από εκεί και πέρα το έργο των παικτών του κ. Φλαούνα έγινε εύκολο, αφού όσο και αν προσπάθησαν οι “Πειρατές”, δεν κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά και να μπουν και πάλι στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ ισοφάρισε χαρακτηριστικά εύκολα το παιχνίδι, αφού έβγαλαν εκτός ρυθμού τον Φοίνικα.

Στο τρίτο σετ οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να “ξεκολλήσουν” η μία από την άλλη αφού δεν κατάφεραν να ξεφύγουν στο σκορ. Ο Ντιάτσκοφ με έφερε τη διαφορά στους τρεις πόντους (15-12), όμως η ΑΕΚ δεν άργησε να μειώσει στο σκορ με τον Μαντέκα (16-15). Η ΑΕΚ με την άουτ επίθεση του Λάππα ισοφάρισε σε 22-22, όμως ο Ζας πήρε έναν πολύ δύσκολο πόντο και έβαλε εκ νέου τους Συριανούς μπροστά στο σκορ. Ο Τακουρίδης με μπλοκ, αλλά και το λάθος του Παγιάν στο φινάλε έδωσαν το σετ στον Φοίνικα. Οι Συριανοί αν και πήρε το τρίτο σετ απέκτησαν σε εκείνο το σημείο την ψυχολογία, όμως δεν κατάφεραν τίποτα παραπάνω, αφού η εξέλιξη του αγώνα ήταν τέτοια που όλοι στον Φοίνικα, θέλουν να την ξεχάσουν γρήγορα.

Στο τέταρτο σετ οι παίκτες του Φοίνικα στο ξεκίνημα του λες και ήταν “υπνωτισμένοι”, αφού η ΆΕΚ, ξεκίνησε με το εντυπωσιακό 0-7. ο Κρέσιτς ήταν στη γραμμή του σερβίς και οι Συριανοί δεν μπορούσαν να βγάλουν άμυνα. Ο Φοίνικας αντέδρασε και χάρη στο μπλοκ του μείωσε στον πόντο (9-10). Η ΑΕΚ όμως ξέφυγε και πάλι στο σκορ με πέντε πόντους (10-15) και έφτασε άνετα στην ισοφάριση. Όπως γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ομάδα που κατακτά το τέταρτο σετ στο τέλος παίρνει και το παιχνίδι. Αυτό επαληθεύθηκε καθώς η ΑΕΚ έδειξε στο τάι μπρέικ ότι ήθελε αυτήν την κούπα και θα “κυνηγούσε” τη νίκη κι αυτό φάνηκε από τις εξαιρετικές άμυνες που έβγαλαν οι παίκτες του κ. Φλαούνα. Οι άμυνες των παικτών της Ένωσης, έφεραν κόντρα επιθέσεις και οι κόντρα επιθέσεις έξτρα πόντοι. Έτσι, η ΑΕΚ ξέφυγε στο πιο κομβικό σημεία του τάι μπρέικ με 6-10 και έφτασε εύκολα την επικράτησή του και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ανδρεόπουλος

“Δεν καταφέραμε να πάρουμε τον πόντο επιπλέον”

Ο προπονητής του Φοίνικα στάθηκε στην ανωτερότητα της ΑΕΚ, αλλά και στις κακές υποδοχές της ομάδες του. Ο τεχνικός των “πειρατών” τόνισε πως η ομάδα του δεν βρήκε λύσεις μέσα από το σερβίς και στέρησε στην ομάδα του τον επιπλέον “πόντο”.

“Στα διαστήματα που η ΑΕΚ μας πίεσε στο σερβίς, μας χαλούσε την υποδοχή και δημιούργησε πρόβλημα. Εμείς δεν καταφέραμε να πιέσουμε στο σερβίς αν και ήταν καλά τα σερβίς μας. Η ΑΕΚ κράτησε την υποδοχή της. Δεν υπάρχουν πολλά να διορθωθούν. Χάσαμε ένα πολύ δυνατό ματς από τον Ολυμπιακό και έναν τελικό από την ΑΕΚ. Δεν καταφέραμε να πάρουμε τον πόντο επιπλέον”.

Λάππας

“Θα δουλέψουμε και για κερδίσουμε κάθε παιχνίδι”

Για την ήττα στον τελικό του Λιγκ Καπ από την ΑΕΚ μίλησε ο Ηλίας Λάππας. Ο Έλληνας ακραίος έδωσε συγχαρητήρια στην Ένωση για το παιχνίδι, τόνισε πως η υποδοχή της ομάδας του ήταν κακή καθώς πως τώρα στόχος των πειρατών είναι πολύ δουλειά.

Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ, έπαιξε δύο εκπληκτικά ματς σ' αυτό το τουρνουά. Μας πίεσε πάρα πολύ στο σερβίς. Εμείς δεν είχαμε καλή υποδοχή. Ήταν λίγο καλύτερη η ΑΕΚ και πήρε δίκαια το κύπελλο”. Για την αστάθεια που έδειξε ο Φοίνικας κατά τη διάρκεια του τελικού ο αρχηγός της ομάδας είπε: “Η αστάθεια που είχαμε πιστεύω ότι ήταν λόγω της υποδοχής μας. Μας πίεζαν πολύ από το σερβίς οι παίκτες της ΑΕΚ, όταν βελτιώναμε την υποδοχή μας καταφέρναμε και πλησιάζαμε στο σκορ. Σίγουρα υπάρχει κούραση, ειδικά στο πέμπτο σετ αλλά δεν είναι η αιτία της ήττας”. Τέλος αναφέρθηκε στους στόχους που έχει πλέον η ομάδα του, έπειτα τον αποκλεισμό το κύπελλο από τον Ολυμπιακό, αλλά και την ήττα από την ΑΕΚ στον τελικό του League Cup. “ Έχουμε χάσει το κύπελλο και το Λιγκ Καπ και ο μόνος στόχος που μας απομένει είναι το πρωτάθλημα. Θα δουλέψουμε και για να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα δουλειά και νίκη σε κάθε παιχνίδι”.

Φλαούνας

“Το κύπελλο σημαίνει αναγέννηση”

Το Κύπελλο του Λιγκ Καπ σημαίνει αναγέννηση και ευθύνες για την ΑΕΚ από εδώ και πέρα. Αυτό δήλωσε ο Άκης Φλαούνας στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε μετά τη μεγάλη νίκη της Ένωσης και την κατάκτηση του Λιγκ Καπ. Ο προπονητής του “δικεφάλου” τόνισε επίσης τη σημαντικότητα του ονόματος του Νίκου Σαμαρά σε αυτή τη διοργάνωση.

“Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα το νικητή. Κερδίσαμε μια ομάδα από τις καλύτερες και θα το καταφέρναμε με έναν τρόπο. Πιέσαμε την υποδοχή του Φοίνικα και βρήκαμε το φάρμακο της δικης μας υποδοχής. Το κύπελλο σημαίνει την αναγέννηση του τμήματος βόλει της ΑΕΚ. Αυτό θα έρθει με δουλειά και συνεργασία διοίκησης και παικτών. Έχουμε κερδίσει όλες τις ομάδες πάνω από μας και αυτό γεμίσει ευθύνες. Οι οπαδοί της ΑΕΚ καλά κάνουν που προσδοκούν κύπελλα. Θέλουμε να πλησιάσουμε την τετράδα και να μπούμε σε αυτήν. Με τον Πέτρο έχουμε κοινό φίλο. Μιλάω σαν να είναι εδώ ο Νίκος Σαμαράς. Αυτό μας έδωσε μια έξτρα ώθηση”.

Τελικός League Cup

Φοίνικας Σύρου – ΑΕΚ

Τα σετ: 27-25, 19-25, 25-22, 20-25, 12-15)

Διαιτητές: Μπατιανίδης – Δεληκωστίδης

Φοίνικας Σύρου (Ανδρεόπουλος): Τερζής 2 (2 μπλοκ), Τσας 21 (19/37 επ., 1 άσος, 1 μπλοκ), Ντιάτσκοφ 16 (12/33, 3 μπλοκ, 1 άσος, 57% υπ.-32% αρ.), Λάππας 15 (13/21 επ., 2 μπλοκ, 46% υπ.-13% αρ.), Πελεκούδας 7 (4/9 επ., 3 μπλοκ), Τακουρίδης 10 (6/10 επ., 3 μπλοκ, 1 άσος), Παπαδημητρίου (λ-43% υπ.-17% αρ.), Γιάνουσεκ 5 (5/8 επ., 70% υπ.-50% αρ.), Σφενδυλάκης 1 (1 άσος).

ΑΕΚ (Φλαούνας): Κρέτσης 4 (3 άσους, 1 μπλοκ), Παγιάν 24 (22/38 επ., 1 άσος, 1 μπλοκ), Μαντέκας 15 (12/23 επ., 3 μπλοκ, 71% υπ.-47% αρ.), Πέτρογλου 21 (20/35 επ., 1 άσος, 72% υπ.-43% αρ.), Τόρρες 15 (10/14 επ., 5 μπλοκ), Κατσανεβάκης 11 (8/11 επ., 2 άσους, 1 μπλοκ), Γκούζντα (λ-76% υπ.60% αρ.), Νοβοσέλατς 1 (1 μπλοκ), Ρουμελιωτάκης (0/1 επ., 71% υπ.-43% αρ.), Χατζόπουλος.

Πέρασε το εμπόδιο της Λαμίας

Ο Φοίνικας στον πρώτο ημιτελικό επικράτησε με 3-0 σετ (25-12, 25-21, 35-23) της Λαμίας, σε ένα ματς που η νίκη δεν ήρθε τόσο εύκολα όσο δείχνει και το τελικό αποτέλεσμα. Το “Πειρατικό” μπήκε δυνατά στο ματς πήρε μία γρήγορη διαφορά στο πρώτο σετ και δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στο 1-0. Στη συνέχεια η Λαμία έδειξε πως δεν πήγε στην Αλεξανδρούπολη για βόλτα, αφού ανέβασε την απόδοσή της και αντιστάθηκε όσο μπορούσε.

Με την έναρξη του δεύτερου σετ η Λαμία ξέφυγε στο σκορ και πήγε με πέντε πόντους διαφορά στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ. Οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου αντέδρασαν και έφεραν το παιχνίδι στα ίσα, χάρη στα πολύ καλά σερβίς του Ζας (10-10). Και πάλι όμως οι παίκτες του κ. Δεληκώστα πήραν μία διαφορά τεσσάρων πόντων (12-16) στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ. Οι Συριανοί είχαν τις απαντήσεις στα “προβλήματα” της Λαμίας και με ένα σερί 5-0 έκαναν το σκορ και προσπέρασαν με 19-21. Οι παίκτες του Φοίνικα έφτασαν στην κατάκτηση με 21-25.

Στο τρίτο και τελευταίο σετ οι παίκτες της Λαμίας έπαιξαν τα... ρέστα τους, αφού ήθελαν να μειώσουν στο σκορ ώστε να μπουν ξανά στο ματς.

Οι παίκτες του Κώστα Δεληκώστα καθ' όλη τη διάρκεια του σετ ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ και μάλιστα με μία διαφορά τριών ή τεσσάρων πόντων. Ο Φοίνικας τελείωσε το ματς χάρη στο μπλοκ του Ζας πάνω στο Ριζόπουλο.

Φοίνικας Σύρου – Λαμία 3-0 σετ

Τα σετ: (25-12, 25-21, 25-23)

Διαιτητές: Δεληκωστίδης – Μπατιανίδης

Λαμία (Δεληκώστας): Δημητριάδης, Όλιεμαν 13 (11/29 επ., 2 άσους), Ριζόπουλος 6 (6/18 επ., 58% υπ.-37% αρ.), Βανς 5 (4/16 επ., 1 μπλοκ, 58% υπ.-33% αρ.), Παπαδόπουλος 6 (3/5 επ., 2 μπλοκ, 1 άσος), Καββαδάς 2 (2/3 επ.), Εφραιμίδης (λ-58% υπ.-38% αρ.), Παπακυριακού 3 (3/5 επ.), Καρβούνης.

Φοίνικας Σύρου (Ανδρεόπουλος): Τερζής 3 (2/3 επ., 1 μπλοκ), Τσας 14 (9/24 επ., 3 μπλοκ, 2 άσους), Ντιάτσκοφ 16 (11/21 επ., 3 άσους, 2 μπλοκ, 67% υπ.-44% αρ.), Λάππας 11 (8/18 επ., 3 μπλοκ, 57% υπ.-29% αρ.), Πελεκούδας 11 (10/16 επ., 1 μπλοκ), Τακουρίδης 7 (6/8 επ., 1 μπλοκ), Παπαδημητρίου (λ-75% υπ.-44% αρ.), Σφενδυλάκης.

Ετικέτες: