Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων βρέθηκε ο τεχνικός διευθυντής της Βαλένθιας στα Βαλκάνια Γιώργος Τόλιας

«Η Βαλένθια Σύρου είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο»

Στη Σύρο βρέθηκε, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Βαλένθιας στα Βαλκάνια. Ο Γιώργος Τόλιας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει προπονήσεις των τμημάτων των ακαδημιών, αλλά και να μιλήσει με τους προπονητές της Βαλένθιας Σύρου. Ακόμη ο κ. Τόλιας μίλησε και με γονείς αθλητών, οι οποίοι βρίσκονται στην ελίτ και παρακολουθούνται στενά από την Βαλένθια.

Ο κ. Τσούκος από την πλευρά του καλωσόρισε τον  κ. Τόλια στη Σύρο και ταυτόχρονα ευχήθηκε σε όλους να έχουν μία καλή χρονιά με υγεία και ευχάριστες στιγμές.

Ο κ. Τόλιας, μετά τις προπονήσεις που παρακολούθησε, μίλησε για την παρουσία του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και όλα όσα είχε την ευκαιρία να δει.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στη Σύρο, η παρουσία μου εδώ είναι στο πλαίσιο των ετήσιων επισκέψεων που γίνονται στις συνεργαζόμενες ακαδημίες. Η τοπική ακαδημία της Σύρου βρίσκεται κοντά μας πολλά χρόνια και θέλω να πω πως αγαπώ τη Σύρο και τους ανθρώπους της και επίσης, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία κι έρχομαι το κάνω με μεγάλη χαρά. Τώρα, για ακόμη μία φορά, είδα πολλά καλά στοιχεία από την ακαδημία της Σύρου καθώς διαπίστωσα πως έχουν γίνει αρκετά βήματα μπροστά. Θέλω να πω, πως ο λόγος της επίσκεψής μου είναι τριπλός, ο πρώτος είναι να παρακολουθήσω κάποιες προπονήσεις τμημάτων για να μπορέσω να αξιολογήσω και κάποια παιδιά που παρακολουθούμε. Επίσης, ήθελα να δω και τους προπονητές και πως από την πλευρά τους δουλεύουν. Ακόμη, να μιλήσω με τους γονείς των παιδιών της ακαδημίας και να έχω μία συνάντηση με τους προπονητές της ακαδημίας. Μιλήσαμε για την μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουμε στην ακαδημία».

Στη συνέχεια ο τεχνικός διευθυντής της Βαλένθιας μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ακαδημία, αλλά και την πορεία της συνεργασίας με την ίδια την Βαλένθια.

«Υπάρχουν στην Ελλάδα 12 συνεργαζόμενες ακαδημίες, οποίες κάποιες είναι πιο παλιές, αλλά υπάρχουν και ακαδημίες που εντάχθηκαν πρόσφατα στο δίκτυό μας. Πιστεύω πως το μεγαλύτερο μας σημείο είναι το προπονητικό πρόγραμμα και η μεθοδολογία που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια. Οι προπονητές μας επιμορφώνονται συνεχώς πάνω στο πρόγραμμα της Βαλένθιας και το ακολουθούμε πιστά. Δύο φορές τον χρόνο έρχονται προπονητές από την Βαλένθια στην Ελλάδα και περίπου 10 σεμινάρια γίνονται διαδικτυακά. Επίσης έχουμε από την πλευρά μας ένα ταξίδι στην Βαλένθια, που μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν εκεί. Εκεί γίνονται αρκετές συζητήσεις, υπάρχει πολύ θεωρία, αλλά και πρακτική. Μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Επίσης, έχουμε ακόμη ένα πρόγραμμα για ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, το οποίο ξεκίνησε εδώ και τέσσερα χρόνια και βλέπουμε πως προχωρά πολύ καλά. Κάθε χρόνο τα παιδιά αυτά έχουν δύο καμπ, όπου γίνονται φιλικά παιχνίδια. Από εκεί γίνεται η επιλογή παικτών που θα δώσουν στη συνέχεια αγώνες με ομάδες από το εξωτερικό. Τα παιδιά αυτά έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία καθώς τα αποτελέσματά τους είναι πολύ καλά. Ελπίζουμε μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα να καταφέρουμε να φτάσουμε σε σημείο να δώσουμε κάποιον παίκτης μας στην ίδια την Βαλένθια. Για την Ελλάδα δεν μιλάμε, καθώς αρκετοί είναι οι παίκτες μας που βρίσκονται σε μεγάλες ομάδες».

Στις Κυκλάδες τα παιχνίδια είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που δίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ομάδες που βρίσκονται στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Αυτό πιστεύετε πως παίζει κάποιο ρόλο;

«Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές από αρκετές περιοχές. Η διαφορά υπάρχει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Εκεί πράγματι τα πρωταθλήματα είναι μεγάλα, καθώς υπάρχουν πολλές ομάδες. Μάλιστα ξεκινούν σχετικά νωρίς και ολοκληρώνονται μετά από πολλούς μήνες. Οι αθλητές κατά τη διάρκεια των πρωταθλημάτων έχουν την ευκαιρία να δώσουν πολλά παιχνίδια. Για παράδειγμα τα πρωταθλήματα στην Αθήνα ξεκινούν το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια τον Απρίλιο, όπου στη συνέχεια ξεκινούν οι δεύτερες φάσεις. Είναι σαφές πως αυτά τα παιδιά βοηθιούνται πολύ περισσότερο καθώς έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους. Μακάρι κι εδώ να βρεθεί ο τρόπος ο οποίος οι ομάδες θα δίνουν πολλά περισσότερα παιχνίδια. Για παράδειγμα φέτος το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κυκλάδων είναι σε τρεις γύρους, δεν είναι κακό ακόμη και να παίξουν οι ομάδες και 10 φορές μεταξύ τους. Μόνο καλό θα κάνουν τα παιχνίδια στους παίκτες. Τα τμήματα υποδομής θέλω να πω, εδώ πως όποια μεθοδολογία κι αν διαβάσει κανείς αυτό που θα διαπιστώσει είναι πως σ’ αυτές τις ηλικίες δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα. Δεν σημαίνει πως μία ομάδα που μπορεί να χάνει, μέσα στο ρόστερ της δεν υπάρχουν αξιόλογοι αθλητές. Άρα θα πρέπει να μας ενδιαφέρει, αυτά που δουλεύουμε μέσα στην εβδομάδα να δούμε να γίνονται σε πράξη στα παιχνίδια. Ο κόσμος δεν θυμάται ποια ομάδα πήρε το πρωτάθλημα το 2021 για παράδειγμα, αλλά θα θυμάται το παιδί το οποίο βγήκε μέσα από το πρωτάθλημα αυτό και αγωνίστηκε σε υψηλό επίπεδο. Άρα, σημασία έχει η προπόνηση και να δίνονται όσα περισσότερα παιχνίδια μπορούμε. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες, αλλά και να γίνουν καλύτερα».