Το “Πειρατικό” επικράτησε εύκολα με 3-0 σετ (25-16, 25-22, 25-16) του Άρη στο κλειστό “Δημήτριος Βικέλας” και τερμάτισε στην πέμπτη θέση της τελικής κατάταξης

Ευρωπαίος... ο Φοίνικας

Ο Φοίνικας έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρωτάθλημα της Volleyleague ΟΠΑΠ 2012-2013, καθώς επικράτησε το Σάββατο στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “Δημήτριος Βικέλας”, με 3-0 σετ τον Άρη και έκανε το 2-0 στη σειρά των αγώνων για τα play-off και τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Οι Συριανοί εξασφάλισαν το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη διοργάνωση του Challenge Cup, για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου στα δύο παιχνίδια με τον Άρη, έπιασαν σπουδαία απόδοση και δεν έδωσαν το παραμικρό δικαίωμα στους Θεσσαλονικείς να ελπίζουν στην κατάκτηση της πέμπτης θέσης. Βέβαια, ο αρχικός στόχος της ομάδας της Σύρου δεν ήταν αυτός, αφού ξεκίνησε την χρονιά με όνειρα και φιλοδοξίες, για μια καλύτερη θέση από την περσινή δεύτερη (ήθελε πρωτάθλημα), όμως οι κακές επιλογές ξένων παικτών και οι πάρα πολλοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έβγαλαν εκτός στόχων το “Πειρατικό”. Δεδομένου των συνθηκών, μάλλον θετική ήταν η τελική εξέλιξη για την Συριανή ομάδα, αφού θα πάρει μέρος στην Ευρώπη για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Εύκολα έκαμψε την αντίσταση στων φιλοξενουμένων

Στο αγωνιστικό κομμάτι της Σαββατιάτικης αναμέτρησης, Ο Φοίνικας ήταν το “αφεντικό” του αγώνα, αφού ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ. Οι Συριανοί επέβαλαν από την αρχή το ρυθμός τους και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην ομάδα του κ. Κουτσονίκα. Το “Πειρατικό” ήταν αποτελεσματικό στην επίθεση (57%), κυριάρχησε στο μπλοκ (10 έναντι 6), ενώ στο σερβίς ο Ανδρεόπουλος επέλεξε τακτική στον άπειρο Τσομπάνογλου (λίμπερο αντί του απόντα Μπαμπαλιούτα). Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι φάνηκαν να κάνουν αγγαρεία, είχαν απογοητευτικό ποσοστό στην επίθεση (30%) και μόνο σε κάποια διαστήματα πίεσαν από το σερβίς. Μόνο στο 2ο σετ ήταν ανταγωνιστικοί. Τα τρία σετ είχαν την ίδια εξέλιξη, καθώς οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου έπαιρναν το προβάδισμα από την αρχή και στη συνέχεια αύξαναν τη διαφορά στα μέσα των σετ. Μόνο στο δεύτερο σετ οι φιλοξενούμενοι έδειξαν ότι είχαν “σφυγμό” αφού κατάφεραν να αντιδράσουν όταν μείωσαν από 23-15 σε 23-20.

Ξεχώρισαν Κουρνέτας και Λάππας

Κουρνέτας και Λάππας ήταν αυτοί που ξεχώρισαν απέναντι στον Άρη. Ο αρχηγός της ομάδας του Φοίνικα εκτός από το ωραίο μοίρασμα, είχε και σημαντική συμβολή πάνω στο φιλέ. Ενώ, ο Λάππας ήταν πρώτος σκόρερ του Φοίνικα με πολύ καλό ποσοστό στην επίθεση (64%). Ο Νικηφορίδης κάλυψε επάξια για ακόμη μια φορά την απουσία του Κοβάσεβιτς, βοήθησαν κατά διαστήματα οι κεντρικοί Σουλτανόπουλος και Τακουρίδης, ενώ μόνο οι Ντορνέλας και Γκαράς βρέθηκαν σε μέτρια βραδιά. Από τον Άρη, μοναδικός διακριθέντας ήταν ο Ριζόπουλος, προσπάθησε φιλότιμα ο λίμπερο Τσομπάνογλου που δέχθηκε πολύ πίεση, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βαθμολογούνται κάτω του μετρίου.

“Έκλεισε θετικά η χρονιά”

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος μετά τη λήξη του αγώνα είπε τα εξής: “Νομίζω ότι η χρονιά κλείνει ικανοποιητικά και με θετικό πρόσημο για τον Φοίνικα Σύρου. Ήταν μία χρονιά κατά την οποία η ομάδα ταλαιπωρήθηκε με αλλαγές αθλητών, μία χρονιά γεμάτη άτυχες στιγμές τραυματισμών και μία χρονιά στην οποία κουβαλούσε στην πλάτη της ποινή 3 βαθμών από τους περσινούς τελικούς”.

Στη συνέχεια απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο, τη διοίκηση, τους αθλητές, τους συνεργάτες του, αλλά και τον προκάτοχό του Χρήστο Πάτρα: “Πρέπει λοιπόν να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο κ. Δημήτρη Παλιόπορτα και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που κράτησαν σταθερά το τιμόνι ολόκληρη τη χρονιά. Επίσης, μπράβο στον κόουτς Χρήστο Πάτρα και το προπονητικό επιτελείο που έφτιαξαν και λειτούργησαν την ομάδα και τέλος μπράβο στους αθλητές που αυτή τη χρονιά έδωσαν στη Σύρο έναν τελικό κυπέλλου και μία ευρωπαϊκή έξοδο”.

Κουτσονίκας: “Η Σύρος έδειξε ότι το ήθελε περισσότερο”

Από την πλευρά του ο προπονητής του Άρη κ. Βαγγέλης Κουτσονίκας δήλωσε: “Σ’ αυτή τη σειρά των αγώνων η Σύρος ήταν καλύτερη και δεν μας άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης για κάτι καλύτερο. Έδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο την έξοδο στην Ευρώπη. Εμείς είχαμε κάποια προβλήματα με τραυματισμούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία γιατί αυτά είναι μέσα στον αθλητισμό. Θα έπρεπε να παίξουμε λίγο καλύτερα, από τη στιγμή που δεν το κάναμε τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά”.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ – ΑΡΗΣ 3-0 σετ

Διαιτητές: Ονόπας, Παπαδογούλας. Παρατηρητής: Ακαρέπης, Επόπτες: Μπαρμπούνης, Βρούτσης. Γραμματεία: Πιρπινιά

Τα σετ: 3-0 (25-16, 25-22, 25-16)

Φοίνικας Σύρου (Ανδρεόπουλος): Κουρνέτας 6 (1/1 επ., 1 άσο, 4 μπλοκ), Ντορνέλας 11 (10/22 επ., 1 μπλοκ), Σουλτανόπουλος 7 (5/6 επ., 2 άσους), Τακουρίδης 7 (4/7 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ), Λάππας 16 (14/22 επ., 2 μπλοκ, 50% υπ.-25% αρ.), Νικηφορίδης 8 (6/12 επ., 2 άσους, 47% υπ.-24% αρ.), Γκαράς (λ-40% υπ.-40% αρ.), Τσέργας 1 (1 μπλοκ).

Άρης (Κουτσονίκας): Χαριτωνίδης, Τζελάτης 8 (6/24 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Γκιρτζίκης 6 (3/5 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ), Κιόσης 2 (2/6 επ.), Κυριακίδης 10 (6/23 επ., 2 άσους, 2 μπλοκ, 46% υπ.-38% αρ.), Ριζόπουλος 9 (7/18 επ., 2 άσους, 71% υπ.-43% αρ.), Τσομπάνογλου (λ-61% υπ.-34% αρ.), Ντίνας 1 (0/2 επ., 1 μπλοκ), Μποζίδης.

*Οι πόντοι του Φοίνικα προήλθαν: 6 άσσοι, 45 επιθέσεις, 10 μπλοκ, 23 λάθη αντιπάλων και του Άρη προήλθαν: 6 άσσοι, 24 επιθέσεις, 6 μπλοκ, 21 λάθη αντιπάλων.

Τιμήθηκε η WIND

Πριν την έναρξη του Σαββατιάτικου παιχνιδιού μεταξύ του Φοίνικα και του Άρη, πραγματοποιήθηκε μία βράβευση σ’ έναν πολύτιμο συνεργάτη του συλλόγου, την εταιρεία WIND. Ο πρόεδρος Δημήτρης Παλιόπορτας παρέδωσε στον εκπρόσωπο της εταιρείας στη Σύρο και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσο μία αναμνηστική φανέλα του συλλόγου με τις υπογραφές όλων των παικτών.

Η κορυφαία στο χώρο εταιρεία, αποτέλεσε φέτος τον βασικό χορηγό στη φανέλα του Φοίνικα, συνεχίζοντας την συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές για άλλη μία χρονιά και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η οικονομική συγκυρία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην εύρεση αξιόπιστων χορηγών σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού αθλητισμού. Η πολύτιμη βοήθεια και στήριξη της WIND συντέλεσε σημαντικά στο να διατηρηθεί ο Φοίνικας στην πρώτη γραμμή του ελληνικού βόλεϊ για ακόμη μία χρονιά, προσφέροντας χαρά στους φιλάθλους του και διαφημίζοντας τη Σύρο. Επομένως η αποψινή κίνηση ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος για να τιμήσει τον πολύτιμο αυτόν συνεργάτη. Ευχή όλων είναι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές να συνεχιστεί για πολλά χρόνια και μαζί να πανηγυρίσουμε νέες επιτυχίες, νέες θριάμβους και να φτάσουμε τον Φοίνικα ακόμα ψηλότερα!

Η διακύμανση των σετ:

Με φόρα από τη Θεσσαλονίκη

Το “Πειρατικό” χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα πήρε το πρώτο σετ σχετικά εύκολα.

Ο Άρης πήρε τον πρώτο πόντο με τον μπλοκ του Κυριακίδη πάνω στον Ντορνέλα.

Ο Νικηφορίδης με επίθεση πίσω από τα τρία μέτρα έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Άουτ πέρασε η επίθεση του Κυριακίδη (2-1). Ο Ντορνέλας ισοφάρισε σε 3-3 για το “Πειρατικό”, καθώς ο Άρης είχε περάσει μπροστά στο σκορ. Ο Λάππας μείωσε με επίθεση στον πόντο (4-5). Ο Σουλτανόπουλος με πρώτο χρόνο έδωσε το “σύνθημα” της αντεπίθεσης στους συμπαίκτες του (5-6). Ο Κουρνέτας με μπλοκ έκανε το 7-6 και ο Τακουρίδης πάλι με μπλοκ έδωσε αέρα δύο πόντων στην ομάδα του (8-6). Ο Κουρνέτας με αυτοθυσία έσωσε πριν η μπάλα πέσει κάτω, έπειτα την κακή υποδοχή του Γκαρά και στη συνέχεια ο Ριζόπουλος δεν εκτέλεσε σωστά και ο Φοίνικας έκανε το 9-7. Ο Ντονέρλας με επίθεση έβαλε με τρεις πόντους μπροστά την ομάδα του. Ο Νικηφορίδης με άσο έκανε το 12-8. Ο Ντορνέλας στην κόντρα επίθεση ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διαφορά (13-8). Ο Λάππας τελείωσε ωραία την επίθεση και ο Φοίνικας ξέφυγε με έξι πόντους διαφορά (14-8). Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου πήγε στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ με διαφορά πέντε πόντους (16-11), έπειτα την επίθεση του Λάππα. Οι παίκτες του Άρη έκαναν λάθος (χρεώθηκαν με διπλή μπαλιά) και ο Φοίνικας έκανε το 20-14. Ο Νικηφορίδης με την κόντρα επίθεση έφερε πιο κοντά στην κατάκτηση του σετ την ομάδα του Φοίνικα (21-14). Μπλοκ Κουρνέτα πάνω στον Ριζόπουλο (22-14). Ο Κουρνέτας ξεγέλασε τους πάντες και αντί να δώσει πάσα πέρασε έξυπνα την μπάλα στο παρκέ του Άρη (24-15). Ο Τζελάτι μείωσε σε 24-16, όμως ο Τακουρίδης με πρώτο χρόνο έδωσε το πρώτο σετ στο “Πειρατικό” (25-16).

Δεν πλήρωσε την χαλάρωση

Ο Φοίνικας μπήκε και πάλι δυνατά στο δεύτερο σετ, αφού ξέφυγε ακόμη και με επτά πόντους (20-13), όμως οι παίκτες του κ. Ανδρεόπουλου χαλάρωσε και ο Άρης βρήκε την ευκαιρία να μειώσει στους τρεις (23-20). Στο τέλος, οι Συριανοί πάτησαν και πάλι “γκάζι” και πήραν το σετ με 25-22.

Ο Τακουρίδης με μπλοκ πάνω στον Κυριακίδη άνοιξε το σκορ για τον Φοίνικα (1-0). Ο Λάππας στην κόντρα επίθεση πήρε το μπλοκ άουτ για το 2-0. Ο Σουλτανόπουλος με μπλοκ πάνω στον Τζελάτι έκανε το 5-3. Ο Νικηφορίδης με επίθεση από την πίσω ζώνη έδωσε αέρα τριών πόντων στον Φοίνικα (7-4). Άουτ πέρασε το σερβίς του παίκτη του Άρη και ο Φοίνικας πήγε με διαφορά τριών πόντων στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ (8-5). Ο Ριζόπουλος πήρε το μπλοκ άουτ, έπειτα από φάση διαρκείας και ο Άρης μείωσε σε 11-6.

ο Τακουρίδης με πρώτο χρόνο έκανε το 13-6 και ο Σουλτανόπουλος με άσο ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διαφορά στο σκορ (14-6). Ο Άρης έκανε ένα μικρό σερί 3-0 και μείωσε σε 14-9.

Ο Κυριακίδης μείωσε σε 15-10, όμως ο Λάππας με επίθεση πίσω από τα τρία μέτρα έβαλε και πάλι τον Φοίνικα με έξι πόντους μπροστά στο σκορ (16-10). Άουτ πέρασε το σουτ του Κυριακίδη (18-12). Ο Ντορνέλας πήρε το μπλοκ άουτ για το 19-12. Ο Τζελάτι αρχικά δέχθηκε μπλοκ από τον Λάππα, όμως στην συνέχεια κατάφερε να τελειώσει τη φάση και να μειώσει σε 19-13.

Ο Κουρνέτας σταμάτησε τον Ριζόπουλο στο φιλέ και ο Φοίνικας ξέφυγε με επτά πόντους (22-15).

Με δύο συνεχόμενους άσους του Ριζόπουλου ο Άρης μείωσε σε 23-18. Οι παίκτες του Φοίνικας είχαν σερί κακών υποδοχών στα σερβίς του Ριζόπουλου και οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 23-20.

Ο Γκυρτζίκης έστειλε τη μπάλα στο φιλέ και ο Φοίνικας έκανε το 2-0 σετ (25-22).

Είχε την ψυχολογία υπέρ του... και πήρε εύκολα το σετ και τη νίκη

Ο Νικηφορίδης με επίθεση από την πίσω ζώνη άνοιξε το σκορ για τους Συριανούς.

Ο Κυριακίδης με άσο μείωσε σε 3-2 και ο Τζελάτι πήρε το μπλοκ άουτ από τον Λάππα, στην κόντρα επίθεση (3-3). Ο Σουλτανόπουλος με πρώτο χρόνο έκανε το 4-4 και ο Λάππας πίσω από τα τρία μέτρα έδωσε το προβάδισμα στον Φοίνικα (6-5). Η ομάδα του κ. Ανδρεόπουλου πήγε με δύο πόντους διαφορά στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ, έπειτα το σερβίς στο φιλέ του Τζελάτι.

Ο Κουρνέτας με άσο έκανε το 10-7 και ο Γρυρτζίκης μείωσε σε 11-8.

Ο Ντορνέλας με μπλοκ πάνω στον Κυριακίδη έκανε το 13-8 και ο Νικηφορίδης με άσο έδωσε ακόμη μεγαλύτερο αέρα στην ομάδα του (14-8). Ο Ντορνέλας με επίθεση έκανε το 16-9. Ο Λάππας πήρε το μπλοκ άουτ για το 17-9. Ο Κυριακίδης με άσο μείωσε σε 17-11, όμως ο Λάππας έφερε και πάλι τη διαφορά στους επτά πόντους (18-11).

Ο Ριζόπουλος μείωσε σε 19-13. Άουτ πέρασε το σερβίς του Τζεάλι (20-13). Ο Ντορνέλας με επίθεση έφερε κοντά στη νίκη την ομάδα του (22-16). Ο Λάππας στην κόντρα επίθεση έκανε το 23-16 και ο Νικηφορίδης από την πίσω ζώνη έδωσε τέλος στο παιχνίδι (25-16).

Ετικέτες: