Ο προπονητής του ΑΣΕ Νεωρίου Χρήστος Σκρέτας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την επιτυχία που είχε η ομάδα του, καθώς πήρε μέρος στην τελική φάση

“Χρειαζόμαστε περισσότερα παιχνίδια”

“Στο Νομό μας δεν υπάρχουν πολλές ομάδες κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές αγωνιστικές, που αυτό είναι εις βάρος των συλλόγων και των αθλητών”

Η παιδική ομάδα του ΑΣΕ Νεωρίου είχε ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια Κυκλάδων στο Βόλεϊ, κι έτσι ταξίδεψε μέχρι τη Ρόδο για να πάρει μέρος στην τελική φάση. Όπως είναι γνωστό η πρωταθλήτρια ομάδα των Κυκλάδων μετέχει στην Ζ' Περιφέρεια Αιγαίου μαζί με τις αντίστοιχες, από τα Δωδεκάνησα, τη Χίο και τη Σάμο. Αυτή τη φορά όμως οι ομάδες από τη Σάμο και τη Χίο δεν πήραν μέρος στο Final-4, αφού δεν κατάφεραν να δώσουν το παρών κι έτσι, η πρωταθλήτρια ομάδα των Κυκλάδων έδωσε μόλις ένα παιχνίδι, κι αυτό για τον τελικό της Ζ' Περιφέρειας με αντίπαλο την Τελχίνι από τη Ρόδο. Η ομάδα από το νησί των “ιπποτών” επικράτησε με 3-0 σετ και κατέκτησε το πρωτάθλημα Αιγαίου. Ο προπονητής της Συριανής ομάδας Χρήστος Σκρέτας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την προσπάθεια που καταβάλει τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης και οι προπονητές του ΑΣΕ Νεωρίου.

* Θα ήθελα να μου πείτε αρχικά για τα παιχνίδια που δώσατε στη Ρόδο για το πρωτάθλημα Αιγαίου της Ζ' Περιφέρειας.

“Ο αντίπαλος δεν μας ήταν άγνωστος. Είχαμε ξανασυναντηθεί και στον τελικό της Ζ’ Περιφέρειας εφήβων όπου είχαμε γνωρίσει την ήττα με 3-0. Γνωρίζαμε ότι η ομάδα της Τελχινίδας θα κρατούσε τον ίδιο κορμό παικτών και έτσι προετοιμαστήκαμε για να τους αντιμετωπίσουμε με σκοπό να αποδυναμώσουμε τα δυνατά τους σημεία που ήταν η επίθεση από δύο συγκεκριμένους παίκτες. Ξεκινήσαμε δυνατά γνωρίζοντας πως η Τελχινίδα ανεβάζει ρυθμό πολύ γρήγορα και αν πάρει διαφορά είναι δύσκολο να την φτάσουμε. Στο πρώτο σετ το παιχνίδι πήγαινε πόντο πόντο και η προετοιμασία μας φάνηκε όταν οι αντίπαλοι επιθετικοί δεν μπορούσαν να περάσουν επίθεση καθώς έβρισκαν μπροστά τους πάντα διπλό μπλοκ και την άμυνα να περιμένει με το λίμπερο σε σωστή θέση. Δυστυχώς κάποια λάθη μας στον φιλέ έδωσαν το σετ στην ομάδα από την Ρόδο. Το δεύτερο σετ ξεκίνησε στραβά καθώς νωρίς τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά στον αστράγαλο ο Ι. Βαρθαλίτης με αποτέλεσμα να χαλάσει η συνοχή στην άμυνα και στην υποδοχή. Όταν επέστρεψε στο τέλος του σετ ήταν αργά για να κόψουμε τον ρυθμό που είχε πάρει η Τελχινίδα και έτσι αποφάσισα να δώσω χρόνο συμμετοχής σε κάποιους αθλητές ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες. Στο τρίτο σετ η ψυχολογία μας ήταν αρνητική και δυστυχώς αργήσαμε να συνέλθουμε από το σοκ του τραυματισμού του Βαρθαλίτη. Από τα μισά του σετ όμως ανεβάσαμε ρυθμό και καταφέραμε να παίξουμε απελευθερωμένα , αλλά πάλι η πίεση ήταν μεγάλη για τα παιδιά και τα μικρολαθάκια μας στέρησαν το σετ και τελικά όλο το παιχνίδι. Τα σετ ήταν 25-21, 25-19, 25-22. Συμμετείχαν οι: Βελούδης Σ (Λ), Μουλάρθης Ν (Α), Βαρθαλίτης Ι, Ρούσσος Ι, Στεφάνου Γ, Παλαιτσάκης Μ, Φραγκιάς Γ, Ροσσολάτος Μ, Ψιλλόπουλος Α, Αποστόλου Δ, Μαστρογιαννόπουλος Μ, Νέμετ Ι.

* Πως καταφέρατε και φτάσατε μέχρι την τελική φάση;

“Δυστυχώς το πρωτάθλημα των παίδων όπως και των εφήβων είναι πολύ φτωχά. Σε αντίθεση με τις ομάδες παγκορασίδων, κορασίδων και γυναικών, μόνο δύο σύλλογοι συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, εμείς και ο ΑΟ Φοίνικας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι ομάδες παίζουν δύο αγωνιστικές για να στεφθεί ο πρωταθλητής. Στην περίπτωση μας κερδίσαμε τον ΑΟ Φοίνικα και ανακηρυχτήκαμε πρωταθλητές Κυκλάδων”.

* Υπήρχαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς;

“Όπως ανέφερα και πιο πριν, όταν με δύο αγώνες ανακηρύσσεσαι πρωταθλητής είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις αντίπαλους πρωταθλητές νομών που προέρχονται από πρωταθλήματα 10-12 αγωνιστικών τουλάχιστον. Ξέρετε, την ομάδα δεν την κάνουν μόνο οι αγώνες, αλλά και οι αποστολές και τα ταξίδια, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά ηλικίας 14-17 ετών. Έπρεπε λοιπόν να προετοιμαστούμε και να μην δείξουμε την αδυναμία μας λόγω έλλειψης παιχνιδιών. Οι προπονήσεις μας είχαν ένταση, ιδίως από τα μισά της χρονιάς και μετά, οπότε και προσθέσαμε και κάποια φιλικά παιχνίδια. Σ' αυτό βοήθησε και η ομάδα του Μ. Αλεξάνδρου και ευχαριστούμε τον προπονητή Αντώνη Στεφάνου και τους παίχτες για την άψογη συνεργασία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι παίδες της ομάδας μας συμμετείχαν σε αρκετούς αγώνες τους πρωταθλήματος ανδρών και στον τελευταίο αγώνα με τον Ποσειδώνα Τήνου η δωδεκάδα αποτελούνταν αποκλειστικά από παίδες και η νίκη με 3-0 σετ έδωσε κουράγιο και δύναμη καθώς αποδείχτηκε πως με σκληρή δουλειά από όλους μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

* Πόσο ικανοποιημένος είσαστε για την πορεία της ομάδας σας, αλλά και που έφτασε τόσο “μακριά”.

“Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω με λόγια… Στον τελικό του πρωταθλήματος είδα τις προσπάθειες όλης της χρονιάς να φέρνουν αποτελέσματα, ανεξάρτητα από την ήττα. Τα περισσότερα από όσα δουλέψαμε τα είδα να γίνονται πράξη και αυτά που δεν μας πέτυχαν φάνηκαν στην έκφραση των παιδιών, κάτι που μου δίνει ικανοποίηση γιατί δείχνει πως κατανόησαν αρκετά πράγματα. Φέτος η προπόνηση ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες χρονιές. Ξεκινήσαμε να μοιραζόμαστε το γήπεδο με την ανδρική ομάδα και καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο να προπονούνται 25 άτομα διαφορετικών δυνατοτήτων σε δύο μόνο προπονήσεις εβδομαδιαίως με την μία μάλιστα μειωμένη. Με την κατανόηση της ανδρικής ομάδας και την υποστήριξη του προέδρου κ. Μπαλόπητα καταφέραμε να κάνουμε προπόνηση ακριβώς στους παίχτες που θα ακολουθούσαν τις αποστολές. Είχαμε ακόμη την εξαιρετική βοήθεια του Σταύρου Μαραγκού, πρώην προπονητή της ομάδας μας που με την εμπειρία του βοήθησε ώστε οι προπονήσεις να έχουν την ένταση που χρειαζόμασταν. Ξεκαθάρισαν οι ρόλοι των παικτών και μπορέσαμε να αναθέσουμε ρόλους στον καθένα.

“Αν οι αθλητές δουλέψουν σκληρά, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν σε ομάδες υψηλού επιπέδου”

* Πιστεύετε ότι μπορεί να στηριχθεί το Συριανό βόλεϊ σ' αυτά τα παιδιά;

“Τα παιδιά αυτά έχουν τις βάσεις να προχωρήσουν παραπέρα για συμφέρον όχι μόνο δικό τους, αλλά και για την ανάπτυξη του εντυπωσιακού αυτού αθλήματος. Η ηλικία τους είναι τέτοια που η μισή ομάδα φέτος θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για εισαγωγή σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα και οι υπόλοιποι, θα δώσουν το επόμενο έτος. Με την προετοιμασία που κάναμε φέτος, αλλά και αυτή του χρόνου, αν το κυνηγήσουν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε ομάδες των πόλεων που θα φοιτούν και θα κερδίσουν εμπειρίες καθώς τα πρωταθλήματα άλλων νομών είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια και με πολύ σημαντικούς παίκτες. Με την επιστροφή τους στην Σύρο θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αυτές τις εμπειρίες και σε άλλους, όπως έκανα κι εγώ. Τώρα αν με ρωτάτε αν μπορεί να στηριχθεί μια ομάδα σε υψηλότερη κατηγορία από αυτή του τοπικού πρωταθλήματος, εξαρτάται από την όρεξη του κάθε αθλητή να δουλέψει για να υπερβεί τις δυνατότητες του και να πιστέψει σε αυτόν ο κάθε προπονητής. Προσωπικά πιστεύω πως η κερκίδα θα χαίρεται περισσότερο να βλέπει τα συριανά παιδιά να αγωνίζονται και να διαπρέπουν”.

* Πρόγραμμα – Στόχοι

“Δεν μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος όταν η ομάδα που προπονώ ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια με δύο μόλις αγώνες! Βέβαια δεν ευθυνόμαστε εμείς και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να δημιουργούμε ανταγωνιστικές ομάδες που θα βλέπουν στα ίσα αντιπάλους από άλλους νομούς. Στόχος μας είναι να φέρουμε ακόμα περισσότερα παιδιά στις ακαδημίες μας που αυτή την στιγμή αριθμεί περισσότερα από 80 κορίτσια και αγόρια! Για τη νέα χρονιά η προπονήτρια των ακαδημιών Βαρβάρα Κούτρα, έχοντας κάνει εξαιρετική δουλειά, οι ομάδες παγκορασίδων και παμπαίδων έχουν ανέβει επίπεδο, αφού έχουν σωστές βάσεις και σίγουρα θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ με τον προπονητή κορασίδων – νεανίδων και γυναικών Πέτρο Κυριακόπουλο, έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμα της νέας αγωνιστικής χρονιάς, ώστε ο σύλλογός μας να συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στις επιτυχίες του Συριανού και Κυκλαδίτικού βόλεϊ.

* Υπάρχουν περισσότεροι αθλητές μετά τις επιτυχίες του Α.Ο. Φοίνικα;

“Ασφαλώς και υπάρχουν περισσότεροι αθλητές! Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ομάδα στην Α1 εθνική κατηγορία που να χαρίζει τέτοιες συγκινήσεις και επιτυχίες στους φιλάθλους, ειδικά όταν οι αθλητές αυτοί ζουν ανάμεσα μας και τους βλέπουν τα παιδιά σε καθημερινή βάση. Μακάρι να δραστηριοποιηθούν και άλλοι σύλλογοι ώστε να μπορούν να αγωνίζονται τα παιδιά πιο συχνά και να έχουν τις πιθανότητες να βελτιωθούν και να εξελιχθούν. Οι Κυκλάδες είναι δύσκολος νομός και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής είναι τεράστια για να ακολουθήσουν και τα άλλα νησιά στο πρωτάθλημα”.

Κλείνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του συλλόγου Σταύρο Μπαλόπητα για την στήριξη και εμπιστοσύνη που μου έδειξε και επίσης γιατί ακούραστα μας πρόσφερε το όποιο εργαλείο χρειαζόμαστε ώστε να βελτιώσουμε τις προπονήσεις μας, καθώς και τους προαναφερθέντες προπονητές που χωρίς την βοήθεια τους δεν θα είχαμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ιδιώτες και επιχειρηματίες που – δεν θα πω χορηγούς, αλλά υποστηρικτές - μας έδωσαν βοήθεια για προμήθεια υλικών και εμφανίσεων σε αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα κοινή γνώμη και εσάς προσωπικά για την ευκαιρία που μας δίνετε μέσω της στήλης σας να προβάλλουμε την ομάδα του Α.Σ.Ε Νεωρίου”.