Ο Τόμισλαβ Ντόκιτς μιλά στα Ελληνικά και αναφέρεται στον κόσμο της Σύρου, στο ενδεχόμενο παραμονής του στον Φοίνικα, αλλά και την πορεία του "Πειρατικού" στο πρωτάθλημα

"Θέλω να μείνω στον Φοίνικα"

Η χρονιά για την ομάδα του Φοίνικα Σύρου ολοκληρώθηκε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στη Σύρο, όπου το «Πειρατικό» τερμάτισε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πρωταθλήματος.

Οι Συριανοί έκαναν ένα αρκετά καλό πρωτάθλημα, αν και δεν ξεκίνησε καλά η χρονιά μιας και στα τέσσερα πρώτα ματς μία νίκη και τρεις ήττες.

Ένα από τα βασικά συστατικά που έπαιξαν ρόλο στην πορεία του "πειρατικού" στο φετινό πρωτάθλημα της Volleyleague ήταν ο Τόμισλαβ Ντόκιτς. Στο δεύτερό του πέρασμα ο Ντόκιτς έβγαλε ένα ακόμη καλύτερο πρόσωπο, μιας και η δυναμική του Φοίνικα δεν ήταν αυτή της σεζόν του 2011. Φέτος, ο Ντόκιτς πήρε τον Φοίνικα από το "χέρι" και τον οδήγησε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Η διοίκηση της συριανής ομάδας τη χειμερινή περίοδο ενίσχυσε το ρόστερ με παίκτες αξίας, αφού στον Φοίνικα ήρθε ο Μιγιαϊλοβιτς και τον Σμαραγδή.

Η ατυχία στέρησε από τον Φοίνικα όμως το κάτι παραπάνω, αφού στον ημιτελικό του κυπέλλου "έχασε" τον Μιγιαϊλοβιτς και τον στερήθηκε για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Πλέον, η διοίκηση θα πρέπει μετά τις απαραίτητες ανάσες να βάλει κάτω όλα τα δεδομένα και να ξεκινήσει το σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν.

Ο Ντόκιτς, πριν αναχωρήσει για την ιδιαίτερη πατρίδα του βρέθηκε στα στούντιο της "Κοινής Γνώμης" και μίλησε στα... Ελληνικά.

Για την σεζόν που ολοκληρώθηκε, αλλά και τη δική του απόδοση μίλησε αρχικά ο έμπειρος παίκτης του Φοίνικα.

"Ένας παίκτης δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνους του, παίξαμε πολύ καλά όλοι οι αθλητές. Από εκεί και πέρα όλοι γνώριζαν τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μιας και ήταν μία αρκετά δύσκολη σεζόν για εμάς τους παίκτες, τη διοίκηση, αλλά και τον κόσμο. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ολοκληρώσαμε το πρωτάθλημα της τρίτη θέση και ήταν μία αρκετά μεγάλη επιτυχία για εμάς. Έχω πολλά πράγματα μέσα στο μυαλό μου και στα οποία μπορώ να αναφερθώ, αλλά αυτή τη στιγμή κρατάμε την επιτυχία της τρίτης θέσης".

Ποιες στιγμές είναι αυτές που θα κρατήσεις και θυμάσαι, για το φετινό πρωτάθλημα, ένα πρωτάθλημα που δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για εσάς, καθώς στο ξεκίνημα ήσαστε αρκετά χαμηλά στην βαθμολογία.

"Πραγματικά έτσι είναι, δεν ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν, αφού στην αρχή του πρωταθλήματος μετά τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια είχαμε τρεις ήττες και μόλις μία νίκη. Ήταν μία αρκετά δύσκολη περίοδο για εμάς, αλλά με τον προπονητή μας ο οποίος ήταν αυτός που έκανε τη μεγάλη διαφορά και τη δική μας σκληρή δουλειά, αφού όλη μέρα προπονούμαστε και αυτό βγήκε στη συνέχεια. Επίσης, ο κ. Παβλίσεβιτς δεν μας πίεζε καθώς μας έλεγε ότι σιγά - σιγά η δουλειά που κάνουμε θα βγει και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόουτς το ξέρει πολύ καλά αυτό γιατί είναι από την Σερβία και είναι αρκετά κοντά με στη νοοτροπία της Ελλάδας. Δεν μας άγχωνε, μας έλεγε ότι όλα θα έρθουν στην ώρα τους και σίγουρα θα είναι καλύτερα, γιατί η ομάδα έχει καλούς παίκτες. Όταν στα πρώτα τέσσερα μας δεν πήγαμε καλά, ο κ. Παβλίσεβιτς μας έλεγε να μην αγχωνόμαστε γιατί έχουμε ακόμη άλλους 16 αγώνες. Μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν αποχώρησε κι ένας δικό μας παίκτης, καθώς όπως είπε είχε προσωπικά προβλήματα, εμείς όμως είχαμε καθαρό μυαλό, δουλεύαμε σκληρά και τέλος καλό όλα καλά".

Φτάσαμε στους αγώνες των play off με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, όπου δείξατε ότι μπορείτε να κοντράρετε τον πρωταθλητή. Αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός του Μιγιαϊλοβιτς τα πράγματα θα είχαν διαφορετική εξέλιξη;

"Όπως είπα και πριν ότι ένας παίκτης δεν μπορεί από μόνος του να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Σίγουρα αν κοιτάξουμε το ρόστερ της ομάδας θα δούμε ότι με τον ΜΙγιαϊλοβιτς θα ήμαστε πιο δυνατοί και θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες. Όμως δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στους αγώνες των Play of. Ο Λάππας πήγε πάρα πολύ καλά στα ημιτελικά, όπως και ο Πέκμανς με τον Παπαδόπουλο. Στον πρώτο αγώνα στο Ρέντη νικήσαμε και είδαμε ότι μπορούμε κάνουμε κάτι καλό. Μπορεί να κάναμε μία δύσκολη νίκη με 2-3, όμως σε τέτοια παιχνίδια και το σκορ αυτό είναι νίκη. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός πήγε καλύτερα, έπαιξε πολύ καλά σε όλες τις θέσεις, άμυνα και επίθεση. Κι εμείς από την πλευρά μας δεν τα πήγαμε άσχημα στα επόμενα παιχνίδια, όμως δεν μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω γιατί αν το δούμε ρεαλιστικά θα δούμε ότι ο Ολυμπιακός έχει δύο παίκτες σε κάθε θέση. Φτάσαμε βέβαια πολύ κοντά στην ισοφάριση καθώς στο τέταρτο σετ είμαστε μπροστά στο σκορ με δύο πόντους (24-22) και λίγο ήθελε να πάρουμε το σετ και τη νίκη. Οι λεπτομέρειες στον αγώνα αυτόν έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Απέναντί μας είχαμε μία έμπειρη ομάδα και η οποία γνώριζε πως θα αγωνισθεί στα κρίσιμα αυτά σημεία".

Θα ήθελα να μου πεις μιας και ήσουν στην ομάδα που έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος και να μου πεις αν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των δύο αυτών ομάδων.

"Φτάσαμε πολύ κοντά τότε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τότε είχαμε πετύχει δύο νίκες εδώ στη Σύρο και είχαμε ισοφαρίσει σε 2-2 τη σειρά των τελικών. Στα παιχνίδια αυτά είχαμε παίξει πάρα πολύ καλά και ο κόσμος εδώ στη Σύρο ήταν φανταστικός. Η καρδιά μας τότε ήταν πολύ μεγάλη από την ένταση που υπήρχε. Ήταν ωραίες στιγμές τότε, όμως έχω μία πικρία για εκείνη την εποχή καθώς η προσπάθειά αυτή δεν ολοκληρώθηκε μιας και δεν παίξαμε το πέμπτο παιχνίδι. Ήμασταν κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός".

Θα ήθελα να μου πεις για τη Σύρο και πως περνά ένας αθλητής στο νησί αυτό.

"Σίγουρα μπορεί να ζήσει ένας αθλητής στη Σύρο. Εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ εδώ στο νησί. Αν και μπορεί να είναι ένα μικρό σχετικά νησί, καθώς εγώ είμαι από το Βελιγράδι όπου η ζωή είναι γρήγορη. Εδώ όλα είναι διαφορετικά, τα πάντα τα έχεις κοντά σου, ο κόσμος σε γνωρίζει σου μιλάει στο δρόμο όταν περπατάς, σε ρωτούν για τους αγώνες. Μου αρέσει η ζωή στη Σύρο".

Μπορεί να ζήσει ένας αθλητής μεγάλου βεληνεκούς στη Σύρο με την οικογένειά του;

"Και βέβαια μπορεί να ζήσει καθώς η Σύρος σου προσφέρει τα πάντα".

Αν και στην Ελλάδα είσαι λίγα χρόνια, παρόλα αυτά γνωρίζεις και μιλάς καλά την γλώσσα.

"Μου αρέσει να μιλάω Ελληνικά και γενικά μου αρέσει να μαθαίνω και να ξέρω πολλές γλώσσες. Μου αρέσει άλλωστε η Ελλάδα κα μου αρέσει να ζω στη Σύρο".

Ήταν μία ερώτηση που θα σου την έκανα στο τέλος. Πως βλέπεις στην παραμονή σου στη Σύρο, θέλεις να μείνεις; Έχεις μιλήσει με τη διοίκηση του Φοίνικα;

"Θέλω να μείνω στη Σύρο γιατί μου αρέσει εδώ, όμως όλα θα εξαρτηθούν απ' αυτά που θα συζητήσω με τον Φοίνικα. Από την πλευρά μου πρέπει να δω το καλύτερο για μένα καθώς είμαι επαγγελματίας αθλητής και στα χρόνια που έχω μπροστά μου πρέπει να διασφαλίσω το μέλλον το δικό μου και της οικογένειάς μου. Όλα θα εξαρτηθούν με όλα όσα θα μου πουν. Εγώ θέλω να μείνω στη Σύρο".

Ο κόσμος της Σύρου σε καθημερινή βάση έδειχνε την αγάπη του στο πρόσωπό σου και αυτό το είδαμε και στο τέλος του πρωταθλήματος. Πως ένιωσες με όλο αυτό που έζησες στον τέταρτο ημιτελικό;

"Αυτό που έζησα είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του στον αθλητισμό. Μου αρέσει ο κόσμος της Σύρου, με αγαπούν και τους αγαπώ, όπως αγαπώ τη Σύρο και την Ελλάδα. Εδώ όλοι το ξέρουν και έχουμε μία πολύ καλή επαφή, με την ομάδα και τον κόσμο. Η Σύρος είναι μέσα στην καρδιά μου, είναι ένα μέρος που με κάνει ευτυχισμένο. Ο κόσμος του Φοίνικα με εμψύχωνε καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων της ομάδας και με έκανε να παίζω καλύτερα".

Είδαμε στο τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό ότι έκλαψες, γιατί;

"Δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό, μιας και είμαι ένας άνθρωπος που δεν κλαίει εύκολα. Όμως στον αγώνα με τον Ολυμπιακό είχα συγκινηθεί αρκετά".

Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω και για τον κ. Παβλίσεβιτς, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι στη Σύρο, έχοντας χαμηλό προφίλ. Παρόλα αυτά έδειξε ότι ήταν τελικά η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει, γιατί όχι μόνο ήταν εργατικό και δούλευε πολύ, είναι γνώστης του αθλήματος και έφτασε την ομάδα ψηλά, έχοντας μάλιστα πολύ μικρό μπάτζετ.

"Ο Κόουτς ήταν αυτός που έπαιξε μεγάλο ρόλο στον φετινό Φοίνικα, γιατί δεν ήταν σαν τους άλλους προπονητές. Ο κ. Παβλίσεβιτς θέλει κάθε μέρα να δουλεύεις όλο και περισσότερο και σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό. Τον γνωρίζω εδώ και 15 χρόνια, όταν ήταν στους Άνδρες και εγώ στο παιδικό. Είναι ένα πολύ μεγάλο όνομα στην Σερβία ως προπονητής, αλλά και ως παίκτης ήταν αρκετά καλό. Γνωρίζει πολύ καλά το άθλημα του Βόλεϊ και ο Φοίνικας είναι πολύ τυχερός που τον έχει".

Πόσο σημαντικό είναι για τον Φοίνικα που εξασφάλισε το ναι του Παβλίσεβιτς για τις επόμενες δύο σεζόν;

"Είναι πάρα πολύ σημαντικό που ο κ. Παβλίσεβιτς θα μείνει στον Φοίνικα, καθώς όπως είπα είναι ένας πάρα πολύ καλός προπονητής και θα βοηθήσει την ομάδα στην επίτευξη των στόχων της. Ο κόουτς γνωρίζω πολύ καλά ότι θα δώσει ότι έχει στην ομάδα του Φοίνικα, άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πορεία που είχαμε στο πρωτάθλημα και τη θέση που τερματίσαμε. Τη νέα σεζόν πιστεύω ότι θα είναι όλα καλύτερα. Με τον κ. Παβλίσεβιτς δεν μπορείς να κάνεις λάθος, σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό".