Ο προπονητής του ΑΣΕ Νεωρίου, Χρήστος Σκρέτας μιλάει για την συμμετοχή της ομάδας του στον τελικό, αλλά και τον ανταγωνισμό που υπάρχει στις Κυκλάδες

“Δουλεύουμε για το βόλεϊ και την ανάπτυξη του αθλήματος”

Ο ΑΣΕ Νεωρίου μπορεί να έχασε στις λεπτομέρειες στον τελικό από τον Απόλλων Νάξου με 2-3, όμως άπαντες στον Σύλλογο της Σύρου είναι ευχαριστημένοι με την προσπάθεια των κοριτσιών, αλλά και την εικόνα που παρουσίασαν στο final four γενικότερα.

Να θυμίσουμε πως η Σύρος φιλοξένησε την τελική φάση του K18 και το πρωτάθλημα διεκδίκησαν εκτός από τον ΑΣΕ Νεωρίου, ο Απόλλων Νάξου, ο Φοίνικας Σύρου και ο Α.Ο. Θήρας.

Μετά τους αγώνες της ημιτελικής φάσης, στον τελικό βρέθηκαν ο ΑΣΕ Νεωρίου και ο Απόλλων Νάξου. Δύο ομάδες οι οποίες έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα πάρα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Ήταν ένας τελικός με δύο ισάξιες ομάδες, που δύσκολα μπορούσε κανείς να κάνει προγνωστικά.

Οι αρχικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν καθώς τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Ο ΑΣΕ Νεωρίου βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, καθώς στο τέταρτο σετ είχε την ευκαιρία να κάνει το 3-1, όμως η ομάδα της Νάξου, άντεξε και στο τέλος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κυκλάδων.

Για την εικόνα της ομάδας του, αλλά και των αθλητριών του ο προπονητής του ΑΣΕ Νεωρίου, Χρήστος Σκρέτας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”. Ο Συριανός τεχνικός επίσης αναφέρθηκε και στη γενική εικόνα των ομάδων που συμμετείχαν στο final four.

 

Η ομάδα σας έδωσε σε ακόμη ένα final four το παρών και μάλιστα βρέθηκε στον τελικό της διοργάνωσης. Ο τίτλος χάθηκε στις λεπτομέρειες. Θα ήθελα να μου πείτε για την συμμετοχή σας αυτή, αλλά και για την εικόνα της ομάδας σας στα παιχνίδια.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προσπάθεια των αθλητριών μου σε αυτό το final four. Τα κορίτσια μου έδειξαν θέληση και πίστη στον εαυτό τους και τις συμπαίκτριες τους και καταφέραμε να έχουμε αυτή την εξαιρετική απόδοση! Στον ημιτελικό με το Α.Ο. Θήρας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και ύστερα από 5 γεμάτα σετ πήραμε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό ύστερα από αρκετά χρόνια. Για τον κόσμο που δεν γνωρίζει ο Α.Ο. Θήρας πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στα σαλόνια της Volley League γυναικών. Τα κορίτσια λίγες ημέρες πριν μάλιστα είχαν δώσει αγώνες προετοιμασίας στην Αθήνα με σπουδαίες ομάδας για να είναι έτοιμες για το Φ4.  Καταλαβαίνετε λοιπόν την αξία και την ποιότητα των αθλητριών μου… Για το μεγάλο τελικό ήμασταν προετοιμασμένοι… Άλλωστε την ίδια ομάδα είχαμε αντιμετωπίσει στον τελικό Κ20 δύο μήνες πριν. Προηγηθήκαμε στον 1ο σετ, κάναμε μια τεράστια ανατροπή στο 4ο σετ όπου χάναμε με 15-8, αλλά ενώ δυστυχώς είχαμε 4 match ball για να πάρουμε μια φανταστική νίκη με 3-1, η εμπειρία και η ψυχολογία των αθλητριών του Απόλλωνα Νάξου σε συνδυασμό με την κούραση των δικών μου αθλητριών έφεραν το παιχνίδι στο tie break και στην γλυκόπικρη ήττα με 3-2… Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος και όλες οι επευφημίες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ήταν παρηγοριά για τα κορίτσια μου και εμένα προσωπικά και δείχνουν ότι παίξαμε ένα πολύ ελκυστικό βόλεϊ. Μάλιστα ακόμη και σήμερα με σταματούν στον δρόμο για να μου δώσουν συγχαρητήρια! “

Πόσο βοηθά ο μεγάλος ανταγωνισμός που υπάρχει στην ανάπτυξη του αθλήματος;

Ο ανταγωνισμός βοηθάει πάρα πολύ στη βελτίωση του αθλήματος! Γι' αυτό το λόγο κι εμείς όπως ο  Α.Ο. Φοίνικας κατεβάζουμε δύο ομάδες στις κατηγορίες Κ 16 και Κ 18. Έτσι δίνουμε χρόνο συμμετοχής σε παιδιά για να αποκτήσουν εμπειρία και έτσι μπορούμε να παίζουμε περισσότερα παιχνίδια. Ιδανικά αν τα παιχνίδια είναι γεμάτα 3-1, 3-2 είναι πολύ καλύτερο για τις αθλήτριες. Αποκτούν περισσότερες εμπειρίες και μπορεί να διαχειριστούν περισσότερο την ψυχολογία και την κούραση”.

Βλέπουμε στις Κυκλάδες πως μόνο στα κορίτσια υπάρχει μεγάλη διάθεση και συμμετοχή στις ομάδες βόλεϊ, υπάρχει κάποια εξήγηση γι' αυτό;

Είναι μεγάλο πλήγμα να μην ενδιαφέρονται αγόρια να ασχοληθεί με το βόλεϊ. Για να μιλήσουμε με αριθμούς υπάρχουν περίπου 1700 με 2000 ενεργά δελτία ανδρών, αγοριών και πάνω από 8000 δελτία κοριτσιών. Στατιστικά λοιπόν λίγο να ασχοληθεί ένα αγόρι με το βόλεϊ θα παίξει πιο σύντομα από ένα κορίτσι. Δυστυχώς όμως τα αγόρια δεν ενδιαφέρονται για το βόλεϊ το οποίο είναι ένα συγκλονιστικό άθλημα, και αυτή τη στιγμή - κακά τα ψέματα- το μόνο στεγασμένο στην Σύρο. Αυτό βέβαια ίσως και να μην είναι απολύτως ο λόγος που δεν έρχονται παιδιά γιατί και τα άλλα νησιά δυστυχώς δεν έχουν αγόρια να παίζουν βόλεϊ στις Κυκλάδες. Αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ φαίνονται μάλλον πιο ελκυστικά. Για αυτό παίζει ρόλο και η μετάδοση τους στην τηλεόραση”.

Τέλος θα ήθελα να μου πείτε τι ακολουθεί και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας, ώστε η ομάδα σας να μπορέσει να κάνει ακόμη ένα βήμα παραπάνω.

Μέχρι στιγμής φέτος φαίνεται ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για εμάς! Πήραμε το πρωτάθλημα στην κατηγορία Κ 20 για 2η συνεχή χρονιά, η αρχηγός του Κ16, Κ18 και Κ20 Ελευθερία Σταχτά είναι συνεχώς στις κλήσεις του Ομοσπονδιακού προπονητή Κ16, πήραμε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Κ 18. Και έχουμε ακόμα σε εξέλιξη το πρωτάθλημα Κ 16. Επίσης και στην κατηγορία των γυναικών κατακτήσαμε την δεύτερη θέση. Οι κινήσεις μας και οι θέσεις μας παραμένουν σταθερές τουλάχιστον από τότε που έχω αναλάβει εγώ προπονητής στην ομάδα: να μάθουν τα παιδιά να παίζουν βόλεϊ το αργότερο από την ηλικία των 11-12 ετών να μην ξεχωρίζουμε θέσεις και ειδικότητες πριν από την ηλικία των 13-14 και να μπορούμε να τους διδάσκουμε ήθος, κοινωνικότητα και να μπορούμε να τις βλέπουμε να εξελίσσονται μέρα με την ημέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι. Για μένα προσωπικά είναι μεγάλο δώρο να φεύγουν στα 18 τους για σπουδές και να συνεχίζουν να αγωνίζονται είτε σε ομάδες μικρής κατηγορίας είτε σε μεγαλύτερης κατηγορίας”.