Μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας απευθύνει μήνυμα προς όλες τις γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα, 8 Μαρτίου.

Αναλυτικά, το μήνυμα:

«Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, αφού σήμερα 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ωστόσο πέρα από τα λουλούδια και τις ευχές, λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν τι πραγματικά γιορτάζουμε τη συγκεκριμένη μέρα.

Τι έγινε στις 8 Μαρτίου 1857;

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες που χτυπήθηκε από την έφιππη αστυνομία και πνίγηκε στο αίμα.

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και το 1911 υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή με πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν.

Στη Ρωσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, μετά από πρόταση της  επαναστάτριας Αλεξάνδρα Κολοντάι καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη Σοβιετική Ένωση.

Με το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ιδρύθηκε το 1945 η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ) που από τότε πρωτοστατεί στη διοργάνωση των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα της γυναίκας και όλων των λαών στις 8 του Μάρτη.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση οδήγησε τον ΟΗΕ να καθιερώσει από το 1975 εορτασμό στις 8 Μάρτη, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Και σήμερα, 8 Μάρτη 2015;

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2015 και με αφορμή τη επέτειο, οφείλουμε να αναδείξουμε στην πράξη όλα εκείνα που συνθέτουν τη σύγχρονη γυναικεία παρουσία στο πλαίσιο των αγώνων και των διεκδικήσεων του καιρού μας.

Η δική μας αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας για αυτά που μας ανήκουν!

Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Σε αυτό το πλαίσιο, να λειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Έμπρακτα μέτρα για την αναγνώριση της μητρότητας. Προστασία από τις απολύσεις.
Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Ποιοτικό και πραγματικό ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!

Η φωνή η δική μας, είναι η φωνή όλων των γυναικών που αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον των οικογενειών μας και της πατρίδας μας!

Έχουμε συνείδηση ότι ο εργαζόμενος λαός παράγει όλο τον πλούτο. Δεν ανεχόμαστε το ψέμα, την εκμετάλλευση και την καταπίεση!

Συναντιόμαστε, γνωριζόμαστε, αγωνιζόμαστε!

Δεν είμαστε μόνες μας.  Έχουμε μαζί μας το δίκαιο των απαιτήσεων μας!

Δεν είμαστε λίγες. Είμαστε όλες!»