Στον Γ. Μαραγκό το ψήφισμα των μόνιμων κατοίκων της Ερμούπολης

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό είχε το μεσημέρι της Παρασκευής αντιπροσωπεία των μόνιμων κατοίκων της Ερμούπολης προκειμένου να επιδοθεί στον ίδιο το ψήφισμα με τα αιτήματά τους ενόψει των κυκλοφοριακών μέτρων της καλοκαιρινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι κάτοικοι συναντήθηκαν στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου και μετέβησαν από κοινού στο γραφείου του δημάρχου ώστε να του γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους για το πολυσυζητημένο θέμα της λήψης μέτρων από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως είχαν συμφωνήσει και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης στην πλατεία Μιαούλη, βασικό αίτημά τους - στο οποίο εμμένουν - είναι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις οικίες τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για την αποσυμφόρηση του κέντρου και ειδικότερα, από τις 21.00 έως και τις 02.00 το βράδυ, οπότε και θα απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων και των δικύκλων από την οδό Κέας έως και το θέατρο “Απόλλων”.

Αφού επέδωσαν το σχετικό ψήφισμα το οποίο συνυπογράφουν 151 πολίτες του κέντρου, εξέφρασαν την πεποίθησή τους, πως η Δημοτική Αρχή αλλά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα δείξουν κατανόηση, επισημαίνοντας την πρόθεσή τους να βρεθεί λύση σε όσα ζητούν προκειμένου να μην υπάρξουν ακραίες ενέργειες αφού αποτελεί κοινή παραδοχή η αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για το καλό της πόλης.

Καλωσορίζοντας τους μόνιμους κατοίκους ο κ. Μαραγκός αλλά κι ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στο γραφείο του, τόνισε πως η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως διαθέτει ευήκοα ώτα, διαβεβαιώνοντάς τους πως το ψήφισμά τους θα τύχει της εξέτασης που αρμόζει όχι μόνον από τον ίδιο, αλλά και από το σύνολο των αρμόδιων επιτροπών που θα ψηφίσουν τα τελικά μέτρα.  

Αυτούσιο το περιεχόμενο του ψηφίσματος όπως έχει αποσταλεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΥΤΟΥ.

Εμείς, οι παρακάτω υπογράφοντες – μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, εκφράζουμε με το παρόν ρητά την αντίθεσή μας και τη διαμαρτυρία μας στις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρόκειται να ισχύσουν στην Ερμούπολη για το διάστημα από 15/6/2015 έως 15/9/2015.

- Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφενός θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα και αυτονόητα δικαιώματά μας, τα οποία προστατεύονται από τις διατάξεις του Νόμου, και αφετέρου διαταράσσουν εντελώς την ομαλή ροή των συνθηκών διαβίωσής μας, υποβαθμίζοντάς μας σε δημότες «2ης κατηγορίας», σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας που κατοικούν εκτός ιστορικού κέντρου, με τους οποίους, όμως, έχουμε τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις

.- Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λοιπών Δήμων της Ελλάδας και του εξωτερικού, που έχει προβεί σε ανάλογες ρυθμίσεις, έχει σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων των πεζοδρομημένων περιοχών, εισάγοντας ρητές εξαιρέσεις υπέρ αυτών και ότι οι κατευθύνσεις της σύγχρονης πολεοδομίας προωθούν τα συμφέροντα των μονίμων κατοίκων των ιστορικών κέντρων παραδοσιακών οικισμών, με σκοπό την αποτροπή της τάσης εγκατάλειψης αυτών από τους μονίμους κατοίκους. Κάτι, που δυστυχώς, η συγκεκριμένη πρόταση πεζοδρόμησης, δείχνει αντιθέτως να ενθαρρύνει και να προκαλεί.

- Κατόπιν ανοικτής διαβούλευσης των θιγομένων από τα μέτρα κατοίκων, σας καταθέτουμε τα παρακάτω αιτήματα, και ζητούμε την ικανοποίηση αυτών: - 1) Ρητή εξαίρεση των αποδεδειγμένα μονίμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου από την απαγόρευση πρόσβασης κατά τις προβλεπόμενες ώρες στις κατοικίες τους και στους προβλεπόμενους χώρους στάθμευσης των οχημάτων τους εντός της υπό περιοχής, με χορήγηση σχετικής κάρτας ελεύθερης πρόσβασης.- 2) Επίσημη καταμέτρηση από την αρμόδια Δημοτική Υπηρεσία τόσο των οχημάτων των άνω μονίμων κατοίκων, όσο και των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης, εντός της υπό πεζοδρόμηση περιοχής. 3) Αρίθμηση από την αρμόδια Δημοτική Υπηρεσία των πραγματικά δυναμένων να χρησιμοποιηθούν χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων εντός της υπό πεζοδρόμηση περιοχής, και χορήγηση στους αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους του ιστορικού κέντρου αντίστοιχων αριθμημένων θέσεων στάθμευσης. 4) Πρόβλεψη δημιουργίας επίσης αριθμημένων χώρων αποκλειστικής στάθμευσης δικύκλων των μονίμων κατοίκων εντός της υπό πεζοδρόμηση περιοχής 5) Διαρκής αστυνόμευση και εποπτεία ως προς την τήρηση των ανωτέρω στις νοητές «πύλες» εισόδου και εξόδου της πεζοδρομημένης περιοχής, και εντός αυτής, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση απομάκρυνση των παρανομούντων.- 6) Συμμετοχή τριών (3) μονίμων κατοίκων στην Επιτροπή Διαβούλευσης των άνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.- Ζητούμε, πριν επιβληθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να τύχουν των απαραιτήτων και λογικών τροποποιήσεων, με βάση με τα παραπάνω αιτήματά μας.- Ερμούπολη Σύρου 13 Μαίου 2015 ΟΙ ΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ (ακολουθούν οι υπογραφές).