Μήνυμα Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης για την «Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας»

  • Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2015 - 11:45

«Η «Παγκόσμια Ημέρα για τη Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, ως ελάχιστος φόρος τιμής και ένδειξης αναγνώρισης προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Αυτή η ημέρα μας υπενθυμίζει τόσο το σεβασμό που οφείλουμε να επιδεικνύουμε προς τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποζητούν τη ζεστασιά και την αγάπη μας, όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποτελούν μια σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και συμβάλλουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, μέσω του εθελοντικού τους έργου, της εμπειρίας και των γνώσεων που μεταφέρουν, της φροντίδας προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους και της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Οι αλλαγές των κοινωνικών δομών στη σύγχρονη εποχή, τους κατατάσσει, λανθασμένα βέβαια, σε μη παραγωγικούς και ίσως συντηρητικούς στις απόψεις. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος τους, και ολοένα αυξανόμενο, έχει προσαρμοστεί με επιτυχία στις απαιτήσεις της τεχνολογίας και στις νέες συνήθειες.

Δυστυχώς, στη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα μας, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της συνεχούς μείωσης των συντάξεων, της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της αδυναμίας των δομών φιλοξενίας να καλύψουν τις ανάγκες.

Με σεβασμό στην προσωπικότητα, το κύρος και την μακροχρόνια προσφορά τους, είναι καθήκον μας να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση, ώστε να μπορούν να βλέπουν με ελπίδα το μέλλον».