Για την προστασία του οικισμού της χώρας Μυκόνου

Επιστολή ευαισθητοποίησης

Ανακοίνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σχετικά με την προστασία του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου, εξέδωσε η ΚΔΕΠΑΜ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομορφιά και ο χαρακτήρας του οικισμού, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή:

"Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου με τις μεταβολές που επέφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο νόμος Καλλικράτης (Ν. 3852/2010) μετατράπηκε σε Κοινωφελή Επιχείρηση με πεδίο δραστηριοποίησης την παιδεία και το περιβάλλον. Στις καταστατικές αρμοδιότητες της επιχείρησης (ΦΕΚ 1289/2011) συμπεριλαμβάνονται  μεταξύ άλλων η προστασία και αναβάθμιση του φυσικού αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Μυκόνου καθώς και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών.

Στα πλαίσια αυτά η επιχείρηση επιχειρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε σχέση με την προστασία του οικισμού της χώρας της Μυκόνου. Ο οικισμός της χώρας έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός με τα προεδρικά διατάγματα Π.Δ 336Δ/76 και Π.Δ 721Δ/95 στα οποία ορίζονται προσδιορίζονται οι προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούν οι ιδιοκτήτες για τις βιτρίνες και τις ταμπέλες των καταστημάτων τους.  Η ιδιαίτερη ομορφιά και η γραφικότητα της χώρας έκανε την Μύκονο αγαπητή και γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έχει αλλάξει την εικόνα της πόλης και πολλές φορές οι περιορισμοί που θέτουν τα διατάγματα και η ανάγκη διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα  ξεπερνιούνται. Δυσάρεστη επίσης είναι η εικόνα της πόλης μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου. Πολλοί καταστηματάρχες καλύπτουν τις βιτρίνες, τα φώτα ακόμα και τις ταμπέλες των καταστημάτων τους με πλαστικά και νάιλον δίνοντας μια εικόνα εγκατάλειψης στην πόλη. 

Σας καλούμε να βοηθήσετε στην διατήρησης της παραδοσιακής όψης της πόλης αλλά και στην ζωντανή εικόνα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Μην καλύπτεται με πλαστικά και νάιλον τις προσόψεις των κτιρίων σας, τις βιτρίνες και τις ταμπέλες μετατρέποντας την χώρα σε πόλη φάντασμα."

Ετικέτες: