Το μήνυμα του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης για την 28η Οκτωβρίου

  • Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2015 - 15:28

Ήταν ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 όταν η Ιταλία, μέσω του Πρέσβη της στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά, τον Πρωθυπουργό – Δικτάτορα της χώρας μας, με το οποίο ζητούσε ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το ηχηρό «ΟΧΙ» του Μεταξά προς τις απαιτήσεις των Ιταλών αντανακλούσε και τη θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού. Οι Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους ανεμίζοντας τη γαλανόλευκη σημαία και ήταν αποφασισμένοι να αντισταθούν βροντοφωνάζοντας «ΟΧΙ» στο φασισμό και το ναζισμό.

Το Έπος του ’40 ήταν γεγονός: Κορυτσά, Άγιοι Σαράντα, Πόγραδετς, Αργυρόκαστρο, Χιμάρα. Οι μεγάλες και ένδοξες αυτές νίκες επισφράγισαν την ιστορική πορεία του έθνους μας και ως ένα βαθμό καθόρισαν την τελική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου επιτάσσει την υπέρτατη τιμή προς τους αγωνιστές που ενσάρκωσαν τη δόξα, τον ηρωισμό, το πνεύμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Αποτελούν το σύμβολο της υπέρβασης των δυνατοτήτων του ανθρώπου πολεμώντας για τις αρχές, την αξιοπρέπεια και την υπόστασή τους.

Αυτό το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής υπενθυμίζει σε όλους εμάς του νεότερους Έλληνες το ιερό μας καθήκον, να προασπίσουμε την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι με υπευθυνότητα και τόλμη, να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να αναδείξουμε όσα μας ενώνουν.