Διήμερο σεμινάριο Περμακουλτούρας στον Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων

"Φυτεύουμε βότανα και χτίζουμε υγιές έδαφος"
  • Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, 2015 - 16:41

Η «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» στον Βοτανικό Κήπο Σύρου συνεχίζει τις δράσεις της και καλεί τους πολίτες της Σύρου τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου για συμμετοχή στις φυτεύσεις βοτάνων και στα σεμινάρια θεωρητικά/πρακτικά που διοργανώνει, συμβάλλοντας στις γνώσεις μας για τη γη και το υγιές έδαφος.

Το Σ/Κ 14 & 15 Νοεμβρίου θα είναι αφιερωμένο στην Permaculture. Εισηγήτρια/Συντονίστρια του σεμιναρίου η Τίνα Λυμπέρη, η οποία θα παρουσιάσει και το βιβλίο «Οδηγός της περμακουλτούρας» που μόλις έχει εκδοθεί και μεταφραστεί από την ίδια στα ελληνικά. Θα μάθουμε πώς να φυτεύουμε χωρίς να οργώνουμε το χώμα, και πώς να δημιουργούμε υγιές έδαφος μέσα από τις αρχές και πρακτικές της Permaculture.

Η  «περμακουκλτούρα=μόνιμη καλλιέργεια» είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής και εφαρμόζεται παντού από το χωριό μέχρι την πόλη. Ουσιαστικά μας δείχνει πώς μπορούμε να πορευτούμε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία σε αρμονία και ανατροφοδότηση του ανθρώπου με τη γη και τα ζώα.

Η permaculture βασίζεται στη συνεργασία με τη φύση, την φροντίδα για τη Γη, τα ζώα και τους ανθρώπους της, οπότε μας δίνει μόνιμες λύσεις και έχει εφαρμογές σε: διαχείριση ενέργειας και φυσικών πόρων, υπαίθριες εκτάσεις και προστατευόμενες φυσικές περιοχές, διαχείριση απορριμάτων, δημόσιους χώρους, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, κτήματα και κήπους, αυλές, μπαλκόνια και ζαρντινιέρες αστικών κατοικιών. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ζουν στεκόμενοι υποστηρικτικά προς τη Γη και με ευγένεια.

Η φετινή χρονιά παγκοσμίως είναι αφιερωμένη στο έδαφος. Το 2015 ορίστηκε ως Έτος Εδάφους από τον ΟΗΕ. Το υγιές έδαφος είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας. Μια βασική ιδέα της «περμακουλτούρας -μόνιμης καλλιέργειας»  είναι ότι δεν πρέπει να σκάψουμε το χώμα – στην πραγματικότητα, κάνοντας το καταστρέφουμε τη λεπτή ισορροπία των εντόμων, των μυκήτων και των μικροβίων που συντηρούν την εδαφολογική δομή.

Η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη Γη.  Η Γη είναι ένας ζωντανός, ενιαίος οργανισμός και είμαστε μέρος της. Η φροντίδα για τον άνθρωπο είναι εξίσου σημαντική με την φροντίδα για τη γη. Αν δεν προσέξουμε τους εαυτούς μας, πως θα είμαστε σε θέση να προσέξουμε τη γη;  Αυτό μπορεί να σημαίνει τα πάντα – από το να διδάξουμε τον εαυτό μας από την αρχή την τέχνη του να επικοινωνεί και να ακούει, μέχρι το να σχεδιάσουμε εκ νέου πόλεις που να επιτρέπουν την κάλυψη των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών.

Η λέξη permaculture αποτελεί σύμμειγμα των λέξεων permanent agriculture και permanent culture. Στα ελληνικά έχει πολλές αποδόσεις. Xρησιμοποιούνται οι όροι Περμακουλτούρα,   Συνεχής Καλλιέργεια, Διαρκής Καλλιέργεια, Μόνιμη Καλλιέργεια και (λιγότερο συχνά γιατί χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς) Αειφόρος Καλλιέργεια αν και αυτός ο όρος είναι που ταιριάζει περισσότερο στην έννοια της permaculture.

Το πρόγραμμα των δύο ημερών ξεκινά στις 11.00 και θα ολοκληρωθεί στις 17.00       Παρακαλούμε ντυθείτε ανάλογα, και όσοι έχετε φέρτε μαζί σας εργαλεία της κηπουρικής (σκαλιστιράκι, κλαδευτήρι, φτυαράκι, γάντια κηπουρικής).                                                          Έχετε μαζί σας την γευστική σας συμμετοχή για το κοινό τραπέζι καθώς και                        μπλοκ σημειώσεων, στυλό/μολύβι.

Παρακαλούμε να φέρετε μαζί σας εφημερίδες και ότι άλλο υλικό χαρτιού έχετε για ανακύκλωση & οργανικά σας υπολείμματα τροφής (εκτός κρεατικών, λεμόνια, και λαδιού)

Οικονομική συμμετοχή στο σεμινάριο για την μια ή  και τις δύο ημέρες είναι 7 ευρώ το άτομο. Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά. Με την οικονομική συμμετοχή σας στο διήμερο σεμινάριο θα καλυφθούν τα απαιτούμενα βασικά έξοδα της Τίνας Λυμπέρη. Η κάθε επιπλέον προσφορά, είναι ευπρόσδεκτη (στο χώρο του Βοτανικού Κήπου θα υπάρχει κουτί οικονομικής  ενίσχυσης για υποστήριξη του Κήπου).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: elen@botanicgardens.gr 6940420955 &  2281088524                                      ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.