Εορτασμός της 75ης επετείου από τη Μάχη των Οχυρών

«Οχύρωση» του εθνικού καθήκοντος

  • Κυριακή, 10 Απριλίου, 2016 - 17:12
  • /   Eνημέρωση: 11 Απρ. 2016 - 17:30
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Φόρο τιμής στον Διοικητή, τους Αξιωματικούς και τους οπλίτες του Οχυρού Ρούπελ, που αποτέλεσε κυματοθραύστη των Γερμανών, κατά την εισβολή τους στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, απέδωσαν το πρωί της Κυριακής εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, καθώς και πολίτες της Σύρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Σύρου, έμπροσθεν της προτομής του διοικητή του οχυρού, Ταγματάρχη Πεζικού Γεωργίου Δουράτσου, στην πλατεία Κουτσοδόντη της Ερμούπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση της 75ης επετείου από την Μάχη των Οχυρών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην ανδρεία και τον ηρωισμό του Συριανού Γεωργίου Δουράτσου, των 27 Αξιωματικών και των 950 οπλιτών που επί τέσσερις ημέρες (6-10 Απριλίου) απέκρουαν με αυταπάρνηση και απαράμιλλο θάρρος τις επιθέσεις του Γερμανικού Τάγματος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο ομιλητής της εκδήλωσης, ταγματάρχης ε.α. Ελευθέριος Δεναξάς.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται»

Όπως τόνισε, ο Διοικητής του Οχυρού, αφοσιωμένος στο καθήκον του στην πατρίδα, όχι μόνο δεν υποτάχτηκε στις γερμανικές αξιώσεις, αλλά δε δίστασε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντί τους, απαντώντας πως «τα οχυρά παραδίδονται μόνο όταν κυριευθώσι υπό του αντιπάλου. Ο αγών θα συνεχισθεί. Πάσα δε απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί». Οι μεγάλες αυτές κουβέντες στηρίζονταν στο ανυπέρβλητο ψυχικό κουράγιο και στην ισχυρή θέληση για προσφορά προς την πατρίδα των Αξιωματικών και Οπλιτών του Οχυρού Ρούπελ, τους οποίους τον καιρό της ειρήνης είχε εκπαιδεύσει, προετοιμάσει και εμφυσήσει το πνεύμα της αυτοθυσίας.

Επιπλέον, στο Ρούπελ κάμφθηκε και η αλαζονεία του γερμανικού γενικού επιτελείου, που θεωρούσε ότι το οχυρό θα έπεφτε εύκολα ως αποτέλεσμα του συνδυασμού επιθέσεων του πεζικού και συνεχών βομβαρδισμών από μακριά. Στην περίπτωση αυτή η γερμανική τεχνολογία (στούκας, τεθωρακισμένα πυροβόλα, φλογοβόλα κ.ά.) απέτυχε να καταβάλει την ελληνική τεχνολογία, δηλαδή το ίδιο το οχυρό, αλλά και το θάρρος των υπερασπιστών του.

Την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα, τίμησε και φέτος, η κοινωνία της Σύρου. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μάρκο Δαδάο, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, τον Αντιδήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Αλέξη Αθανασίου, τον πρόεδρο του παραρτήματος Ν. Κυκλάδων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών.