Ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας μιλά στην «Κοινή Γνώμη», για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγει ο «σχεδιασμός για όλους»

«Η αναπηρία εμφανίζεται όπου εμφανίζεται εμπόδιο»

Για την εικόνα που αποκόμισε από την επίσκεψή του, από την Ερμούπολη της Σύρου, αλλά και για την σημασία του δικαιώματος πρόσβασης σε όλους, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας, κ. Παναγιώτης Αλεξανδράκης.

Ο κ. Αλεξανδράκης, μαζί με την πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με αμαξίδιο, κ. Κ. Λουφάκη, τον παραολυμπιονίκη στίβου σε ρίψεις με αμαξίδιο, κ. Χ. Αγγουράκη και τον αθλητή ξιφασκίας με αμαξίδιο, κ. Κ. Θέμελη, επισκέφτηκε τη Σύρο, στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων, με τίτλο «Μάθε για μένα κι ας σχεδιάσουμε για όλους», που διοργανώθηκε στις αρχές του Απριλίου, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης ν. Κυκλάδων.

Πρόσβαση για όλους, τουρισμός για όλους

Σχετικά με τη νέα όψη του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, καθώς και των νέων δυνατοτήτων πρόσβασης για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, τις οποίες καλείται να χρησιμοποιήσει ένας επισκέπτης του νησιού, σχολίασε, πως «αν και για να κρίνει κανείς αν το έργο είναι πραγματικά άρτιο, θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη αυτοψία, εμείς, όσα σημεία είδαμε, διαπιστώσαμε, πως είναι φτιαγμένα με αρκετή προσοχή».

«Ενδεικτικό, είναι το γεγονός, πως για τον οδηγό όδευσης τυφλών, ο οποίος μέχρι πρότινος σε όλη τη χώρα κατασκευαζόταν λανθασμένα, με κυκλική την πάνω πλευρά των γραμμών, στην Ερμούπολη έχει προσεχθεί και οι πλάκες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί, είναι επίπεδες, λειασμένες στο επάνω μέρος, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα ολισθηρότητας, αν κάποιος, ή ο ίδιος ο τυφλός, περπατά πάνω σε αυτές», σημείωσε.

Όπως τόνισε, στην κατασκευή του έργου, φαίνεται να έχει δοθεί η δέουσα σημασία στην προσβασιμότητα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, πως σε επόμενο χρόνο, ή επόμενες βελτιώσεις σε άλλα σημεία του νησιού, να ακολουθηθούν ακόμη πιο σύγχρονες μέθοδοι, που θα εξασφαλίζουν την φυσιολογική πορεία ενός ατόμου με αναπηρία.

«Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε, είναι ότι η σχεδίαση για όλους, και μάλιστα υπό την καθοδήγηση ατόμων που γνωρίζουν, είτε πρόκειται για άτομα με αναπηρία, είτε για εξειδικευμένο προσωπικό, είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι εξοικονομούνται κονδύλια», επισημαίνει, εξηγώντας, ότι «σε ένα υπό κατασκευή έργο, αν προσεχθεί το ζήτημα της προσβασιμότητας, έχει περίπου 1% - 2% επιβάρυνση, προκειμένου να διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για την καθολική πρόσβαση ατόμων. Αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, μία ανακατασκευή, μπορεί να κοστίσει επιπλέον, ακόμη και 40% του συνολικού κόστους του έργου».

Όπως υπογράμμισε, τα ζητήματα προσβασιμότητας, δεν αφορούν αποκλειστικά τα ΑμεΑ, αλλά επίσης άτομα γηραιά ή υπέργηρα, άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας, χρόνια ή περιστασιακά, γονείς με παιδί σε καρότσι, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα κλπ και ως εκ τούτου, το ζήτημα του σχεδιασμού για όλους, είναι εξαιρετικά σημαντικό, προκειμένου να μην αποκλείεται καμία κοινωνική ομάδα και κανένας πολίτης, από την χρήση του οποιουδήποτε χώρου.

Κατά συνέπεια, η όποια επένδυση στην εξυπηρέτηση της πρόσβασης, αποτελεί και βιώσιμη αναπτυξιακή τακτική, τόσο προς όφελος των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών με προβλήματα κινητικότητας, όσο και προς την τοπική οικονομία. Όπως διευκρίνισε, τα ΑμεΑ, καθώς και οι συνοδοί ή η οικογένειά τους, δεν ανήκουν στον τουρισμό του «σακιδίου», όπως τον χαρακτήρισε, που τη μία ημέρα βρίσκονται σε ένα νησί και την επομένη αναχωρούν για κάποιο άλλο, ούτε στην κατηγορία τουριστών του τριημέρου, αφού οι δυσκολίες στην κίνηση ή την όραση, δεν επιτρέπουν, συνήθως, μετακινήσεις «αστραπή». Ταυτόχρονα, η δυνατότητα ασφαλούς και απρόσκοπτης μετακίνησης, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα των νησιών, θα μπορούσε να συντελέσει σε προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Αυτό, που θα ήθελα να τονιστεί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι, που δεν βιώνουν κάποια μορφή αναπηρίας, δεν μπορούν να κατανοήσουν, είναι ότι αυτό, που θεωρείται αυτονόητο για όλους τους υπόλοιπους, για ένα ΑμεΑ, δεν είναι», εξήγησε ο κ. Αλεξανδράκης, σημειώνοντας, πως ακόμη και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων και ενασχολήσεων, άλλως δύσκολα προσβάσιμα από ΑμεΑ, όπως το ψάρεμα, η κηπουρική, η κατασκευή παραδοσιακών γλυκών ή φαγητών, η ιππασία, ο αθλητισμός, θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιπλέον πόλο έλξης.

«Αν μου δοθεί η δυνατότητα να κάνω τα πάντα, θα κάνω τα πάντα»

Όσον αφορά στις εμπορικές και αναπτυξιακές δυνατότητες, που δίνει ο σχεδιασμός για όλους, ο κ. Αλεξανδράκης τόνισε, πως «η ίδια η αγορά, έχει καταλάβει πόσο σημαντικός είναι και τον έχει εφαρμόσει», φέρνοντας ως παράδειγμα τις ειδικές εφαρμογές σε συσκευές κινητών τηλεφώνων, υπολογιστές κλπ, οι οποίες απευθύνονται σε άτομα με περιορισμένη ή καθόλου όραση, ακοή, ακόμη και κινητικότητα.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε, ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να κινηθεί και να συμπεριφερθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως ένα άτομο χωρίς αντίστοιχα προβλήματα, όταν υπάρχει ανεμπόδιστη πρόσβαση, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδράκη «η αναπηρία εμφανίζεται, όταν υπάρχει εμπόδιο, όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία είναι απολύτως απλά και είναι πολύ εύκολο, να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακοί παράγοντες», αναφέρει. «Η Σύρος και κάθε Κυκλαδονήσι, αν έφτιαχνε τις στοιχειώδεις υποδομές, που πρέπει, στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος, θα προσέλκυε έναν τουρισμό, που δεν θα μπορούσε να τον φανταστεί ποτέ», υπογραμμίζοντας, ότι επιπλέον, η διαφήμιση από τα ΑμεΑ – και όχι μόνο – που θα έμεναν ικανοποιημένα από τις υποδομές, θα ήταν τεράστια.

Η σχεδίαση για όλους ως μοχλός ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδράκη είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου, ότι, όπως τόνισε, αν και άτομο με περιορισμένη όραση και ο ίδιος «αν μου δοθεί η δυνατότητα να κάνω τα πάντα, θα κάνω τα πάντα», όπως θα συμβεί και με όλες τις υπόλοιπες ομάδες ΑμεΑ, επισημαίνοντας, πως το μόνο που εμποδίζει τους ανθρώπους με αντίστοιχα προβλήματα, να συμμετάσχουν σε όλες τις διαθέσιμες δραστηριότητες – τουριστικές ή μη – είναι το ζήτημα της πρόσβασης.