Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σύρο

Καμία ανησυχία από τις δονήσεις

Αποκλειστικές δηλώσεις της σεισμολόγου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γ. Πανοπούλου

Σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται στη Σύρο το τελευταίο 5ήμερο, με ασθενείς σεισμικές δονήσεις, που παρά του ότι είναι χαμηλής έντασης, έχουν θορυβήσει τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες.

Μία συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στο νησί της Σύρου, η οποία ξεκίνησε από το Μεγάλο Σάββατο και καθ’ όλες τις ημέρες που ακολούθησαν, προκαλώντας συζητήσεις στην τοπική κοινωνία, η οποία δεν έχει συνηθίσει σε παρόμοια φαινόμενα.

Η πληθώρα των ανέξοδων και ποικίλων αναλύσεων, στερούμενων κάθε γνωστικού υπόβαθρου, αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις παραπληροφόρησης, με έκαστο να αυτοχρείζεται ως ειδήμων της σεισμολογίας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πανικό στους κατοίκους.

Με έναρξη προ 5 ημερών καταγράφηκε μία σεισμική ακολουθία, με ασθενείς δονήσεις που έγιναν αντιληπτές στο νησί της Σύρου, με το επίκεντρο να εντοπίζεται γύρω από την Ερμούπολη είτε νότια είτε δυτικά της πόλης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, οι δονήσεις 2,3 ή 2,9 ή 6 ή 7,3 χλμ νοτιοδυτικά της Ερμούπολης, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 10 χλμ.

Παρά του ότι επρόκειτο για μικρής έντασης δονήσεις, η επανάληψη του φαινομένου ήταν αυτή που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και μία ελαφρά ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, καθώς δεν έχει ξαναδώσει σεισμούς η συγκεκριμένη περιοχή και η Σύρος, δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν επίκεντρο σεισμικής δραστηριότητας.

Οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν ήταν χαμηλής έντασης που κυμαίνονταν από 2,3 έως 3,2 ρίχτερ, με την μεγάλη έκπληξη να αφορά στο ότι η Σύρος δεν έχει ξαναδώσει στο παρελθόν σεισμούς.

Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο παρακολουθείται, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ουδεμία ανησυχία προκύπτει από την παρατηρούμενη δραστηριότητα.

 

Καθησυχαστική η σεισμολόγος

Με σαφείς και κατηγορηματικές δηλώσεις προς την «Κοινή Γνώμη» της σεισμολόγου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεωργίας Πανοπούλου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με τα όσα η ίδια είπε στην εφημερίδα «η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από το Μεγάλο Σάββατο, με τον μεγαλύτερο σεισμό να καταγράφεται σήμερα, στις 19,43 μ.μ., μεγέθους 3,2 ρίχτερ. Όλοι οι άλλοι σεισμοί που προηγήθηκαν είναι πολύ μικρότερου μεγέθους, έως 2,5 ρίχτερ. Συνολικά καταγράφηκαν 10 δονήσεις στη Σύρο, με 6 εξ αυτών να γίνονται αντιληπτοί, ενώ οι λοιποί ήτα πολύ μικρότερης έντασης».

Σχετικά με το ότι η Σύρος δεν έχει ξαναποτελέσει επίκεντρο σεισμικών δονήσεων, ρωτήθηκε εάν αυτό αποτελεί στοιχείο ικανό για πρόκληση ανησυχίας, η κ. Πανοπούλου ενημέρωσε πως «Η περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, όμως αυτό δεν αποτελεί γεγονός που να προκαλεί ανησυχία. Επάνω στη Σύρο δεν υπάρχει καταγεγραμμένος αξιόλογος σεισμός. Οι περιοχές που δεν έχουν χαρτογραφημένα μεγάλα ρήγματα, είναι απίθανο να δώσουν κάποιο μεγάλο σεισμό».

Σχετικά με την ανησυχητική ή όχι εξέλιξη των επομένων ημερών, εξέφρασε την άποψη πως «θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της ακολουθίας, όμως νομίζω πως δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

Στο εάν πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό των δονήσεων αυτών ως προσεισμούς ή απλώς για μία εκτόνωση του φαινομένου, η σεισμολόγος διευκρίνισε πως «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσεισμική, αλλά απλώς είναι μία μικροσεισμική ακολουθία σεισμών. Πρόκειται για μία μικροσεισμική δραστηριότητα, που όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι δραστηριότητες κρατάνε κάποιες ημέρες και μετά από λίγο εξασθενούν, σιγά-σιγά αραιώνουν τα μεγέθη και η συχνότητα των σεισμών, μέχρι που τελειώνουν».

Για τους σεισμούς που έγιναν αντιληπτοί στο νησί, ενημέρωσε πως «Αυτή η ακολουθία της Σύρου τώρα ξεκίνησε και υπάρχουν γύρω στους 10 σεισμούς εκ των οποίων οι 6 εξ αυτών εμφανίζονται λίγο πιο μεγάλοι και έγιναν πιο αισθητοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι πιο μικροί και προφανώς δεν έγιναν αισθητοί».

Όσον αφορά στο εστιακό βάθος των σεισμών, είπε ότι αυτοί «είναι επιφανειακοί και γι’ αυτό γίνονται αισθητοί. Το βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα ίσως και λιγότερο, όμως σίγουρα είναι επιφανειακοί. Δεν είναι σεισμοί βάθους».

Η σεισμολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται οι σεισμοί της Σύρου με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα στην Ύδρας, καθώς όπως είπε «Πολύ πιθανόν να έχουν κάποια σχέση με τους σεισμούς της Ύδρας, όπου εδώ και αρκετό καιρό έχουμε μικροσεισμούς, χωρίς κανέναν μεγαλύτερο, αλλά καταγράφεται αρκετή δραστηριότητα και πολύ πιθανόν η δραστηριότητα της Σύρου να σχετίζεται με αυτή την περιοχή».

Για το τι θα πρέπει να περιμένουμε και το μήνυμα προς τους κατοίκους της Σύρου, η κ. Πανοπούλου ανέφερε «Θα περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες, να δούμε τα μεγέθη και την συχνότητα των σεισμών, όμως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί».