Ανακοίνωση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Ενημέρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

  • Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 2016 - 16:52

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που γιορτάζεται στις 31 Μαΐου κάθε έτους, το Γραφείο Υγείας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης ανακοινώνει τα εξής:

Για το έτος 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Γραμματεία της Σύμβασης – Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, καλούν τις χώρες να ετοιμαστούν για την απλή «τυποποιημένη» συσκευασία των καπνικών προϊόντων. Η τυποποιημένη συσκευασία είναι ένα σημαντικό μέτρο μείωσης της ζήτησης, που ελαττώνει την ελκυστικότητα των συσκευασιών των καπνικών προϊόντων, περιορίζει τη χρήση των εν λόγω συσκευασιών ως μορφή διαφήμισης και προώθησης προϊόντων καπνού, ορίζει την παραπλανητική συσκευασία και επισήμανση και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ., περίπου το 10% των θανάτων ενηλίκων παγκοσμίως, οφείλεται στο κάπνισμα, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας ζωής που δύναται να προλαμβάνεται. Tο ποσοστό αυτό, μεταφράζεται σε περίπου έξι εκατομμύρια (6.000.000) θανάτους ετησίως, εκ των οποίων τουλάχιστον εξακόσιες χιλιάδες (600.000) οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.

Στη χώρα μας, αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το έτος 2014 και αφορούσε την υγεία του πληθυσμού και συγκεκριμένα τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, καταδεικνύουν ότι :

• 3 στους 10 (27,3%) ηλικίας 15 ετών και άνω καπνίζουν καθημερινά και

• 1 στους 20 (5,2%) καπνίζει περιστασιακά

• 7 στους 10 (67,5%) δεν καπνίζουν. Από αυτούς το 51,7% δεν έχει καπνίσει

ποτέ ενώ το 15,8% κάπνιζε στο παρελθόν και το έχει διακόψει για

περισσότερους από 6 μήνες.

Οι στόχοι της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος είναι:

1. Να τονιστεί ο ρόλος της τυποποιημένης συσκευασίας ως μέρος της ολοκληρωμένης, πολυτομεακής προσέγγισης του ελέγχου του καπνού.

2. Να διευκολυνθεί η ανάπτυξη πολιτικής από τα Κράτη - Μέλη και η παγκοσμιοποίηση της τυποποιημένης συσκευασίας, παρέχοντας πειστική ενημέρωση.

3. Να ενθαρρυνθούν τα Κράτη –Μέλη να ενδυναμώσουν τα μέτρα επισήμανσης στις συσκευασίες και τους περιορισμούς στη διαφήμιση, προώθηση και χορηγία των προϊόντων καπνού, καθώς εργάζονται προς την κατεύθυνση της τυποποιημένης συσκευασίας με σταδιακή προσέγγιση.

4. Να υποστηριχθούν τα Κράτη - Μέλη και η κοινωνία των πολιτών ενάντια στις παρεμβάσεις της καπνοβιομηχανίας αναφορικά με διαδικασίες τυποποιημένης συσκευασίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες κατ' εφαρμογή του άρθρου 11 «Συσκευασία και σήμανση των προϊόντων καπνού» Σύμβασης – Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού (ν.3420/2005 (ΦΕΚ 298/τ.Α/6-12-2005) με θέμα «Κύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού».

Το μέτρο της ομοιόμορφης συσκευασίας συγκαταλέγεται μεταξύ των αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από την παραπλανητική ή απατηλή συσκευασία ή σήμανση των προϊόντων καπνού. Ειδικότερα, τα κράτη-μέλη μπορούν να εξετάσουν την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων ή απαγορεύσεων της χρήσης εμπορικών λογοτύπων, χρωμάτων, εικόνων μάρκας ή πληροφοριών προώθησης στην συσκευασία, εκτός των ονομάτων της εμπορικής ονομασίας - εταιρειών και των ονομάτων των προϊόντων τα οποία θα παρουσιάζονται με συγκεκριμένο χρώμα και στυλ γραμματοσειράς.

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ζωτικό αίτημα για τη δημόσια υγεία και προσφέρει άμεσα οφέλη: ελαχιστοποιεί τη σχετιζόμενη με το κάπνισμα νοσηρότητα και θνησιμότητα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει το οικονομικό κόστος.