Για δεύτερη χρονιά και με μεγαλύτερη ακόμη συμμετοχή, διοργανώνεται ο κολυμβητικός διάπλους «Θυμάμαι το Σάμινα» στη θαλάσσια περιοχή της Πάρου

Βουτιά στο συναίσθημα

Για δεύτερη χρονιά, διοργανώνεται στην Πάρο, ο κολυμβητικός διάπλους «Θυμάμαι το Σάμινα», οι διοργανωτές του οποίου στοχεύουν στην καθιέρωσή του ως θεσμού, με στόχο να τιμήσουν θύματα και διασώστες, αλλά και να ενημερώσουν για τους κινδύνους της θάλασσας.

Με αφορμή την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, κάθε χρόνο, στις 26 Σεπτεμβρίου, στην μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου, που συγκλόνισε την Πάρο, τις Κυκλάδες και το πανελλήνιο, του Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», ξεκίνησε από πέρσι, η διεξαγωγή κολυμβητικού διάπλου, από τη βραχονησίδα του Αγ. Σπυρίδωνα, έως και το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην περιοχή Κορακιά, όπου και τελείται το μνημόσυνο, σε ανάμνηση του τραγικού αυτού γεγονότος, με τους διοργανωτές να αποτίνουν φόρο τιμής, τόσο στα θύματα του ναυαγίου, όσο και στους διασώστες, εθελοντές, και όλους, όσοι βοήθησαν στην περισυλλογή των ναυαγών.

Ο διάπλους, ο οποίος στηρίζεται από τον Δήμο Πάρου και την ΚΔΕΠΑΠ, απευθύνεται σε κολυμβητές με εμπειρία σε διασχίσεις ανοικτής θαλάσσης, με πρότερη εμπειρία, ενώ ο χαρακτήρας του δεν είναι διαγωνιστικός.

Τα έσοδα από τις συμμετοχές στον αγώνα, φέτος, θα διατεθούν στο παράρτημα Κυκλάδων, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, καθώς και σε άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Συναισθηματικά φορτισμένη η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του σωματείου διοργάνωσης του αγώνα, κ. Άλκηστη Αρχιμανδρίτη, ο αγώνας «διοργανώνεται για 2η φορά, διεξάγεται στην Πάρο και είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής, για τα θύματα και τους διασώστες του ναυαγίου του Σάμινα. Ο εμπνευστής του και τεχνικός υπεύθυνος του αγώνα είναι ο κ. Κάρολος Μονόρι, που είναι καθηγητής και προπονητής κολύμβησης, ανοιχτής θαλάσσης και μαραθώνιας κολύμβησης. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, ποικίλων δραστηριοτήτων, Ευζωία Wellness Activities, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων».

«Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στο ναυάγιο, για την ιεροτελεστία της οποίας, μπαίνουμε όλοι, συμμετέχοντες και θεατές, σε πλωτά μέσα, από το λιμανάκι της Παροικιάς και μεταβαίνουμε στο σημείο του ναυαγίου. Έπειτα, μεταβαίνουμε στο σημείο έναρξης του κολυμβητικού διάπλου, στις βραχονησίδες του Αγ. Σπυρίδωνα, προκειμένου οι συμμετέχοντες να ξεκινήσουν τη διαδρομή, η οποία είναι 2 χιλιόμετρα και καταλήγει στην περιοχή “Κορακιά”. Από κει και πάλι με πλωτά μέσα, γυρίζουμε στο λιμάνι της Παροικιάς και ακολουθεί η απονομή στεφάνων στους συμμετέχοντες στον αγώνα και η τελετή λήξης», σημειώνει περαιτέρω.

Παράλληλα, ο διάπλους μπορεί να παρακολουθηθεί και από πλωτά μέσα. «Έχουν δηλαδή οι θεατές την δυνατότητα, να μεταβούν πλησίον του θαλάσσιου χώρου διεξαγωγής με τα σκάφη υποστήριξης του διάπλου».

Η πρωτοβουλία για την έναρξη της διοργάνωσης του διάπλου, όπως επεσήμανε η κ. Αρχιμανδρίτη, «προέκυψε ως μία ιδέα του κ. Μονόρι, η οποία αγκαλιάστηκε από όλη την τοπική κοινωνία, διότι εκείνο το βράδυ ήταν όλη η κοινωνία της Πάρου, η οποία είχε συνδράμει στις διαδικασίες διάσωσης κι έτσι είναι πολύ συναισθηματικά συνδεδεμένη με αυτό. Κατά συνέπεια είναι μία εκδήλωση, που αγκαλιάστηκε ζεστά και έτσι προχώρησε», συμπληρώνοντας, πως «στους στόχους της εκδήλωσης, εκτός από το να τιμηθούν οι άνθρωποι, που χάθηκαν, είναι και να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους της θάλασσας, για τους κανόνες ασφαλείας, που πρέπει να τηρούνται, το σεβασμό στη φύση και πάνω απ’ όλα το σεβασμό στη ζωή».

«Δεν είναι απλά ένα κολυμβητικό event»

Φέτος, μάλιστα, η εκδήλωση συνδυάζεται, δημιουργώντας ένα αθλητικό διήμερο, με μία άλλη αθλητική διοργάνωση, που πραγματοποιείται για 7η χρονιά φέτος, το Τρίαθλον Πάρου, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει η κ. Αρχιμανδρίτη, «να έχουμε αθλητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στις δύο διοργανώσεις», συμπληρώνοντας, πως «δεδομένου, ότι θα συνδυαστούν ο κολυμβητικός αγώνας με το τρίαθλο, θα γίνει ένα εργαστήρι κατασκευής αναμνηστικών, ενώ στο πλαίσιο του διάπλου, θα γίνουν και κάποιες παράλληλες δράσεις, όπως ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ με πλάνα του ναυαγίου, θα υπάρξουν ενημερωτικές δράσεις σε σχέση, με την ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια θύματα».

Η υπεύθυνη της ομάδας διοργάνωσης τονίζει, πως «είναι μία ολόκληρη διαδικασία. Δεν είναι απλά ένα κολυμβητικό event. Το κάνει ξεχωριστό η συναισθηματική του φόρτιση, η οποία και πέρσι ήταν πολύ έντονη, κυρίως τη στιγμή, που έγινε η κατάθεση στεφάνου, όταν κατέβηκε δύτης κάτω στο ναυάγιο αφήνοντας τιμητική πλακέτα. Είναι σαν να ξορκίζεις το κακό, τουλάχιστον για μας, που το διοργανώνουμε, κάπως έτσι το βλέπουμε, ότι με μία νέα, όμορφη εμπειρία, μπορείς να ξορκίσεις μία παλιά και τραγική, ενώ παράλληλα την τιμάς». Πέρσι, μάλιστα, είχε δώσει το παρών, ένας εκ των ναυαγών του «ΣΑΜΙΝΑ», ο οποίος κολύμπησε ξανά σε αυτά τα νερά. «Αυτό ήταν κάτι το συγκλονιστικό», σχολίασε η κ. Αρχιμανδρίτη, υπογραμμίζοντας, πως φέτος αναμένεται να δώσουν το «παρών» τον αγώνα, περισσότεροι άνθρωποι που έζησαν το ναυάγιο.

Σχετικά με τις συμμετοχές στον διάπλου, αυτές «άνοιξαν» από χτες, Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την υπεύθυνη «από τις εκτιμήσεις μέχρι στιγμής, διαφαίνεται σαφώς, ότι οι συμμετοχές θα είναι περισσότερες από πέρσι», σημειώνοντας, πως κυρίως από την τοπική κοινωνία, «υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, τόσο στη διοργάνωση των δραστηριοτήτων, όσο και στον ίδιο τον αγώνα. Από ψαράδες, από ανθρώπους, που ασχολούνται με θαλάσσια σπορ, μέχρι το Δήμο, αλλά και διάφορους επαγγελματίες, οι οποίοι προσφέρουν ευγενικά, από αναμνηστικά δώρα έως και οτιδήποτε χρειαστεί».

Κλείνοντας, η κ. Αρχιμανδρίτη σημείωσε, ότι «πάει να γίνει ένας θεσμός. Και μάλιστα, είναι ένα γεγονός, που θα είναι πάντα, μη αγωνιστικού χαρακτήρα, όσες φορές και να διοργανωθεί στο μέλλον», αναφέροντας, πως υπάρχουν και σκέψεις, σε δεύτερο χρόνο, να γίνει μεγαλύτερη και η απόσταση, που θα καλύπτουν οι κολυμβητές.