Βραβεύτηκαν για τις πολιτικές τους σε τουρισμό και πολιτισμό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Κέας, ο Δήμος Σίφνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου στα Best City Awards

Διακρίθηκαν οι βιώσιμες πολιτικές

Δείτε όλη την τελετή απονομής, στο επίσημο site των Best City Awards στο /www.bestcityawards.gr

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Κέας και η συνεργασία του Δήμου Σίφνου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και της ΠΝΑ, βραβεύτηκαν στην τελετή απονομής των Best City Awards.

Σε ιδιαίτερα ενθουσιώδη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων η τελετή απονομής των Best City Awards, στην οποία παρευρέθηκαν Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη Περιφερειών, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις καλύτερες πρακτικές και τις εφαρμοσμένες σύγχρονες τεχνολογίες των ευφυών, αειφόρων και οικονομικά βιώσιμων πόλεων της χώρας, σε τομείς, όπως οι υποδομές, η αστική ανάπλαση, η κινητικότητα και οι μεταφορές, οι εφαρμογές νέων τεχνολογιών, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η αξιοποίηση της «πράσινης» ενέργειας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, η διαχείριση ενέργειας και πολλοί άλλοι.

Στην τελετή βραβεύτηκαν, με βραβείο Gold η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας και την καμπάνια Aegean Islands-Like No Other, ενώ με βραβείο κατηγορίας Silver, ο Δήμος Σίφνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και η ΠΝΑΙ για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», και ο Δήμος Κέας, για την πολιτική ανάδειξης των εναλίων ευρημάτων της Κέας (ναυαγίων) ως καινοτόμο τουριστικό προϊόν στις Κυκλάδες  και στοιχείο πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

«Δεξαμενή» καλών πρακτικών

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, για την αξιολόγηση των υποβεβλημένων δράσεων, ήταν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος προλόγισε την απονομή, λέγοντας, πως τα Best City Awards έρχονται για να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν καινοτόμα έργα που έχουν σχεδιαστεί, προκειμένου οι πόλεις να είναι «ευφυείς», αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες.

«Οι υποψήφιες καλές πρακτικές, αποδεικνύουν, πως η αξιοποίηση νέων, καινοτόμων ιδεών, λύσεων ή τεχνολογιών καταφέρνουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, να δεσμεύσουν τους πολίτες να είναι ενεργοί, αλλά και υπεύθυνοι, αλλά και να εξασφαλίσουν σταθερότητα, παροχές υγείας, πολιτισμό, καθαρό περιβάλλον, εκπαίδευση, ασφάλεια, υποδομές», ανέφερε, σημειώνοντας, πως «τα βραβεία απονέμονται σε περιφερειακές ενότητες, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ερευνητικά κέντρα, δημόσιες ή ιδιωτικές κοινοπραξίες, που έχουν να επιδείξουν καινοτόμες στρατηγικές ευφυούς πόλης, ή σχετικές λύσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης, «στόχος αυτών των βραβείων είναι να αναδείξουν, καταρχήν τις πόλεις, που εξασφαλίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, για τους πολίτες. Προβάλλουν τις επιχειρήσεις που θα διακριθούν και θα προωθήσουν τις ενέργειές τους, ως καλό παράδειγμα. Να δώσουν την πραγματική αξία της βιώσιμης και ευφυούς πόλης. Να κινητοποιήσουμε τις πόλεις, για τη διαρκή βελτίωση της εξυπηρέτησης της καθημερινότητας των πολιτών μας, με ταυτόχρονη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων. Να αναδείξουμε τις προσφερόμενες λύσεις και τεχνολογίες, που συνεισφέρουν στην πορεία για ευφυή και βιώσιμη πόλη».

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε τα βραβεία ως «αρένα» ευγενούς άμιλλας μεταξύ των Δήμων, αλλά και ως πηγή παραδειγματισμού και έμπνευσης για ανάλογε πρακτικές σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ κλείνοντας συνεχάρη τους νικητές και όλους τους συμμετέχοντες.

«Έτοιμοι για το 2017»

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, παραλαμβάνοντας το Gold βραβείο στην κατηγορία του Τουρισμού, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, ενώ σημείωσε πως αποτελεί εξαιρετική τιμή η διάκριση, η οποία ξεκίνησε ως ένα τριετές στρατηγικό πλάνο, «που σκοπό είχε να αναπτύξει την τουριστική δύναμη των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, έτσι ώστε να μπορέσουν να προβληθούν περισσότερο στην τουριστική βιομηχανία», επισημαίνοντας, ότι πρόκειται για μία επιτυχημένη προσπάθεια, καθώς «σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που καταφέραμε και στήσαμε το κομμάτι των εμπειριών και των εικόνων σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Περιφέρειά μας, ξεπέρασαν τα 25.000.000 άτομα».

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε για το 2017 την ίδια προσπάθεια και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε, κλείνοντας η Αντιπεριφερειάρχης.

«Βραβεύεται η συλλογική προσπάθεια»

Το Silver βραβείο, στην κατηγορία Πολιτισμός-Γαστρονομία, για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», παρέλαβε εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, το μέλος του Δ.Σ., Γιώργος Διαρεμές.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, δήλωσε, πως «οι διακρίσεις αυτές έχουν μεγάλη ηθική και συναισθηματική αξία για το δεκάχρονο αγώνα του Πολιτιστικού Συλλόγου, που είχε την αρχική ιδέα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, για τους ακούραστους εθελοντές του και φυσικά για όλους τους συμμετέχοντες από τα νησιά μας και τις φιλοξενούμενες - εκτός Κυκλάδων - περιοχές. Ανήκουν σε όλους τους  φορείς -Δήμο Σίφνου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τοπικούς και κυκλαδίτικους συλλόγους- και ιδιώτες, χορηγούς, υποστηρικτές, που εμπιστεύτηκαν και  "αγκάλιασαν" με θέρμη την πρωτοβουλία αυτή».

Όπως επεσήμανε η κ. Ναδάλη, «ανήκουν πάνω από όλα στη Σίφνο και στις Κυκλάδες, που αγωνίζονται συλλογικά για να προβάλουν και να προωθήσουν τη μοναδική παράδοσή τους στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, δημιουργώντας παράλληλα στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, στέρεες γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας. Μια συνεργασία που είναι δυνατόν να επεκταθεί και σε άλλους τομείς πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα».

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόεδρο, «αποτελούν, ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια, για ανταλλαγή απόψεων που θα οδηγήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, για διευρυμένες και γόνιμες συνεργασίες με ακόμα περισσότερους φορείς και συλλογικά όργανα. Με τις διακρίσεις αυτές τελικά βραβεύεται η συλλογική προσπάθεια, το βασικότερο, ίσως, "εργαλείο" μας για την επίτευξη στόχων με κοινωφελή χαρακτήρα».

Δικαίωση των πολιτικών του Δήμου Κέας

Για το Δήμο Κέας, το Silver βραβείο στην κατηγορία του Πολιτισμού, για την ανάδειξη του ενάλιου πλούτου της, παρέλαβε ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Ευαγγέλου.

Όπως σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου στην εφημερίδα, οι προσπάθειες ανάδειξης της Κέας ως καταδυτικού προορισμού, με βάση τη μελέτη που έχει υποβληθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, για δημιουργία εκθεσιακού και ερευνητικού κέντρου για τα ενάλια ευρήματα, ένα εκ των οποίων ο περίφημος «Βρετανικός», το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα, δικαιώνεται και η πολιτική, που έχει χαράξει και ακολουθεί, στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Κέας.