Ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου η οποία ζητά την επαναφορά των αρχικών δρομολογίων των mini bus προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι δημότες

Ανεπαρκή δρομολόγια

Τα παράπονα των δημοτών που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από και προς τον οικισμό της Άνω Σύρου καθημερινά με τα mini bus και συγκεκριμένα κατά τις πρωινές ώρες, οδήγησαν τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου να λάβουν σχετική απόφαση, στο περιεχόμενο της οποίας διατυπώνουν ομόφωνα το αίτημά τους – προς τον Δήμο - περί επαναφοράς των κατηργημένων δρομολογίων.

Η εν λόγω πρόταση που έχει γνωστοποιηθεί προς τη Δημοτική Αρχή, συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου, μετά από συνεχείς οχλήσεις και αιτήματα δημοτών του μεσαιωνικού οικισμού προς τα μέλη της Κοινότητας, οι οποίοι επεσήμαναν πως η “απώλεια” κυρίως του δρομολογίου στις 10.30 το πρωί, προκάλεσε εμπόδια στη μετακίνηση πολλών κατοίκων, καθώς μάλιστα αποτελούσε το δρομολόγιο με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Ως φαίνεται, η συγκεκριμένη εξέλιξη και η απόφαση της Κοινότητας έρχεται να “φωτίσει” τα κενά, ενδεχομένως και την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκαν οι περικοπές των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας (με mini bus) για τη χειμερινή περίοδο, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρημάτων, όπως δημοσίως υποστήριξε η Δημοτική Αρχή.

Υπενθυμίζεται πως, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς κι ενώ είχαν ανακοινωθεί οι μειώσεις των δρομολογίων (τροποποιήσεις), είχαν υπάρξει ξανά αιτήματα αναίρεσης συγκεκριμένων περικοπών, προκειμένου να εξυπηρετούνται και μαθητές, με αποτέλεσμα να επανέλθει πρωινό δρομολόγιο σε γραμμή της Ερμούπολης.

Αναφορικά με το νέο αίτημα και την ικανοποίησή του ή μη, που πλέον μεταφέρεται επίσημα ως πρόταση από τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης απαντά ο αντιδήμαρχος, Σταύρος Γουσγουνέλης, ενημερώνοντας παράλληλα για το ενδεχόμενο συνολικής επανεξέτασης του νέου προγράμματος των δρομολογίων κι απόδοσης αυτών σε επίπεδο εξυπηρέτησης, το προσεχές διάστημα.

 

Η πρόταση και οι τροποποιήσεις

Συμπερασματικά, τα μέλη της Κοινότητας στην απόφασή τους, διατυπώνουν πως αιτούνται άμεσα την επαναφορά των δρομολογίων που περικόπηκαν, εστιάζοντας μάλιστα στο δρομολόγιο των 10.30 το πρωί. “Με την έναρξη της χειμερινής περιόδου τροποποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια των μίνι λεωφορείων προς και από Ανω Σύρο, στις ώρες 8.30, 12.30 και 14.00. Μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων για τη διακοπή του δρομολογίου στις 10.30 προτείνω να ζητήσουμε την άμεση επαναφορά του, διότι είναι το δρομολόγιο που εξυπηρετεί τους περισσότερους κατοίκους και είναι πάντα γεμάτο” σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος στην εισήγησή του, με τα μέλη να ψηφίζουν ομόφωνα.

Υπενθυμίζεται πως, το νέο πρόγραμμα των mini bus για την κάλυψη του οικισμού της Άνω Σύρου έχει ως ακολούθως από τις 20 Σεπτεμβρίου: Καθημερινές από Δευτέρα έως και Σάββατο: α. 08.30  ΑΓΟΡΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ- ΚΑΜΑΡΑ - ΕΠΑΝΩ ΤΕΡΜΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ-ΑΓΟΡΑ, β. 12:30 ΑΓΟΡΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ- ΚΑΜΑΡΑ - ΕΠΑΝΩ ΤΕΡΜΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ-ΑΓΟΡΑ, γ. 14.00  ΑΓΟΡΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ- ΚΑΜΑΡΑ - ΕΠΑΝΩ ΤΕΡΜΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ-ΑΓΟΡΑ, δ. 18.45  ΑΓΟΡΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ- ΚΑΜΑΡΑ - ΕΠΑΝΩ ΤΕΡΜΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ -ΑΓΟΡΑ κι ε. 19.45  ΑΓΟΡΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ- ΚΑΜΑΡΑ - ΕΠΑΝΩ ΤΕΡΜΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ -ΑΓΟΡΑ

Στ. Γουσγουνέλης: Στον πάγο... το αίτημα. Περικοπές με σχέδιο

Κληθείς να απαντήσει αν πρόκειται να προστεθεί στο πρόγραμμα το εν λόγω δρομολόγιο για το οποίο αποφάσισε σχετικά και η αρμόδια Κοινότητα, ο κ. Γουσγουνέλης τόνισε πως, “Γενικότερα όταν κάποιος θέλει να προσθέσει ένα δρομολόγιο θα πρέπει να προτείνει και ποιό θα αφαιρεθεί” καθιστώντας σαφές εξ αρχής πως, προς το παρόν τουλάχιστον το αίτημα παραμένει “στον πάγο”. Ο ίδιος μάλιστα, σημείωσε πως, “Μπορεί να εξετάσουμε το αίτημα συνολικά στην τροποποίηση των δρομολογίων”, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, ο λόγος που διαμορφώθηκε νέο πρόγραμμα δρομολογίων με σημαντικές περικοπές είναι καθαρά οικονομικής φύσεως. “Επειδή έχουμε δημοσιεύει τα νέα δρομολόγια και τις περικοπές, είναι γνωστό ότι έγιναν για καθαρά οικονομικούς λόγους διότι και οι πόροι του Δήμου μειώνονται συνεχώς. Εφόσον δεν έχουμε αρκετά έσοδα από το κράτος, η μόνη λύση είναι αυτή. Να μειώσουμε έξοδα και με προγραμματισμό να εξυπηρετούνται όσο περισσότερο γίνεται οι πολίτες” σχολίασε σχετικά, απαντώντας στην ερώτηση, αν θεωρεί ότι τα παράπονα που έχουν εκφρασθεί έως σήμερα, προκύπτουν από τη μη οργανωμένη λήψη απόφασης σε επίπεδο μείωσης δρομολογίων και τη μη εξέταση ζήτησης του καθενός εξ αυτών. Από την πλευρά του, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει πολλή δουλειά για να διαμορφωθούν τα δρομολόγια που έχουμε σήμερα. Έχουμε συζητήσει και με το Σωματείο των Εργαζομένων και με τους οδηγούς και με το ΚΤΕΛ, οι οποίοι ξέρουν πραγματικά ποιά δρομολόγια έχουν ζήτηση και ποια όχι”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Το να ζητά κάποιος σήμερα ένα δρομολόγιο κι αύριο να έχουμε κι άλλο αίτημα προσθήκης, μας (σσ. Δημοτική Αρχή) αλλάζει τον προγραμματισμό” σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “Είχαμε οδηγίες για μείωση των δρομολογίων 30-40%” τις οποίες πράγματι ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, “φθάνοντας τη μείωση σε ποσοστό 30%” με σκοπό όπως ισχυρίστηκε, “να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα οι πολίτες”.

Επανεξέταση των χειμερινών δρομολογίων

Δίνοντας συνέχεια στην ενημέρωσή του, ο κ. Γουσγουνέλης τόνισε πως, “το συγκεκριμένο αίτημα θα το εξετάσουμε με άλλα, επειδή μας έχουν γνωστοποιηθεί και κάποια αιτήματα ακόμη” επισημαίνοντας και φωτογραφίζοντας όμως, πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι εφικτές μεγάλες αλλαγές. “Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πλέον ότι αν προσθέτουμε κάθε φορά κι ένα δρομολόγιο, κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα χρήματα είναι συγκεκριμένα και αυτά τα διαχειριζόμαστε όσο πιο σωστά” υπογράμμισε, λέγοντας μάλιστα πως, “δεν αποκλείεται να εξετασθούν τροποποιήσεις”, διαδικασία την οποία προσδιόρισε χρονικά, στις αρχές του νέου έτους, στο πλαίσιο ίσως ενός ελέγχου που θέλει να κάνει η Δημοτική Αρχή για να διαπιστώσει τον βαθμό εξυπηρέτησης των δημοτών. “Πιστεύω στην αρχή της χρονιάς θα συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα αιτήματα για να εξετάσουμε τί πραγματικά μπορεί να γίνει. Είμαστε ανοικτοί σε κάποιο τεκμηριωμένο αίτημα”.