Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου μετά τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης του 2011

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τα γεγονότα της επίσκεψης Παπανδρέου

Αθωώθηκαν οι 11 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια και τα γεγονότα έντασης που είχαν προκληθεί το 2011 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου στη Σύρο, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο, σήμερα το πρωί, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από την έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου κατόπιν της εξέτασης του συνόλου των συλληφθέντων για τα γεγονότα της 21ης Μαρτίου του 2011, πλην ενός που απουσίαζε αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισής του, καθώς επίσης μετά και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των έντεκα πολιτών, ενώ προηγήθηκε η εξέταση ενός εκ των 5 κατηγόρων, ο οποίος ήταν και ο μόνος που προσήλθε για την υπόθεση.

Μεταξύ των όσων ανέφεραν στην υπεράσπισή τους οι δικηγόροι των τότε συλληφθέντων προσώπων, υπογράμμισαν πως η αθώωση πρέπει να είναι παντελής καθώς όχι μόνον δεν στοιχειοθετείται κατηγορία για βιαιοπραγίες εναντίον τους, αλλά ο ένας εκ των κατηγόρων σήμερα δεν αναγνώρισε κανέναν από τους συγκεκριμένους που διώκονταν. Αξίζει να τονισθεί πως, το Δικαστήριο τους αθώωσε κατόπιν της σχετικής αναφοράς του Εισαγγελέα, ενώ οι δικηγόροι υπεράσπισης τόνισαν καταληκτικά πως, η σημερινή δικαίωση των 11 προσώπων επί της ουσίας είναι δικαίωση για ολόκληρη την κοινωνία της Σύρου. Υπογραμμίσθηκε δε, πως, τότε οι συμμετέχοντες στην πορεία – διαδήλωση θέλησαν να πραγματοποιήσουν μία ειρηνική διαμαρτυρία, λαμβάνοντας ως “απάντηση” χυδαία σχόλια αλλά και την πρόκληση εκ μέρους των ΜΑΤ που είχαν μεταβεί στο νησί για την ασφάλεια του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται πως, την εκδίκαση της υπόθεσης παρακολούθησαν συμπολίτες μας που παρέστησαν από το πρωί στο Δικαστήριο ενώ πανό συμπαράστασης στους διωκόμενους είχε αναρτηθεί στην πλατεία Μιαούλη.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της “Κοινής Γνώμης”.