«Κρασανοίξια 2016» από τον Ερασιτεχνικό Οινοελαιουργικό Σύλλογο Μυκονίων

Απόλαυση μέχρι την τελευταία σταγόνα

Η ομορφιά της ερασιτεχνικής παραγωγής Μυκονιάτικου κρασιού αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά στη μεγάλη ετήσια γιορτή του Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συλλόγου Μυκονίων «Κρασανοίξια».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη και φιλόξενη αίθουσα της Πικάντικης Γωνιάς, όπου φίλοι και μέλη του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τη χαρά της φετινής παραγωγής τους.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, παρουσιάστηκε η πρώτη συλλογική προσπάθεια οινοποίησης με σταφύλια αποκλειστικά από τις Μυκονιάτικες ποικιλίες που προσέφεραν για το σκοπό αυτό μέλη του ΕΡ.Ο.Σ. Τα σταφύλια συλλέχθηκαν και παραδόθηκαν σε άριστη ποιότητα στον Γιώργο Ξυδάκη για τις ανάγκες της οινοποίησης και εμφιάλωσης στο «Κτήμα Ξυδάκη», το οποίο έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για οινοποίηση με τις κλασικές πρακτικές για το λευκό κρασί σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Βελτιωμένη ποιότητα

Στη σημασία που έχει τόσο για τα μέλη όσο και για τους φίλους του κρασιού στη Μύκονο, η  παρουσία μιας οργανωμένης συλλογικότητας που δημιουργεί το πλαίσιο για να μπει η ερασιτεχνική καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή κρασιού σε σύγχρονη βάση, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Ρουσουνέλος. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο η ποιότητα των κρασιών γίνεται καλύτερη. «Είναι εμφανής η βελτίωση σε αυτό που φτάνει στο ποτήρι μας και μάλιστα πολλές φορές εμφιαλωμένο και ονοματισμένο με την ετικέτα του, την ποικιλία και όλα τα απαραίτητα στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η βραδιά αφιερώθηκε στη μνήμη του  αείμνηστου Νικόλα Νάζου (Κρεμμύδα), ενεργού μέλους και στυλοβάτη του ΕΡ.Ο.Σ  που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ο κ. Ρουσουνέλος ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια της Μυκόνου που έχασε απροσδόκητα ένα μέλος της και κατέληξε υπενθυμίζοντας την γνωστή φράση: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνουμε κακά κρασιά».

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 19 κρασιά (κόκκινα, λευκά και γλυκά), έξι λιγότερα από την περασμένη χρονιά. Η μειωμένη συμμετοχή είναι χαρακτηριστικό της ανομβρίας και των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν την χρονιά που πέρασε.

Η 3 μελής Κριτική Επιτροπή

Στη συνέχεια έγινε η απονομή των κυπέλλων σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έβγαλε τριμελής Κριτική Επιτροπή ύστερα από τυφλή γευσιγνωσία. Φέτος εμπλουτίστηκε με την παρουσία του Ντίνου Κιούση καλού φίλου του κ. Ρουσουνέλου και δημοσιογράφου γεύσης στο περιοδικό «Γαστρονόμος» και την εφημερίδα «Η Καθημερινή». Στην επιτροπή συμμετείχαν όπως πάντα ο Γιώργος Ριζόπουλος και ο Μιχάλης Ι. Σαμιωτάκης (ο Γιώργος Ξυδάκης φέτος απουσίαζε εκτός Μυκόνου).

Αναφερόμενος ο κ. Κιούσης στη μικρή γνωριμία του φέτος με το ερασιτεχνικό Μυκονιάτικο κρασί δήλωσε ευχαριστημένος από το επίπεδο των κρασιών που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει. Χαρακτήρισε μάλιστα αξιόλογες όλες αυτές τις προσπάθειες, που είναι πραγματικά φιλότιμες και αξιοπρεπείς σαν οικιακές οινοποιήσεις και μάλιστα, σ’ έναν τόπο που δεν φημίζονταν ως τώρα για το κρασί του, αλλά για άλλες δραστηριότητες.

Εκτιμώντας ιδιαίτερα το μονοποικιλιακό κρασί που δημιουργήθηκε από σταφύλια μελών του ΕΡΟΣ, ο κ. Κιούσης αναφέρθηκε σ’ αυτό ως «…ένα καλόπιοτο, αξιοπρεπές κρασί το οποίο αν έβρισκα στο ράφι ακόμα και στην τιμή των 9 ευρώ θα το αγόραζα ευχαρίστως».

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Ριζόπουλος αναφερόμενος στην εμπειρία της συμμετοχής στην Επιτροπή επί 4ετία συνεχάρη τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου για το αξιόλογο έργο τους. «Σας θαυμάζω και σας ευχαριστώ. Αξίζει να συνεχίσετε και να προσφέρετε στους εαυτούς σας, στην κοινωνία και στη Μύκονο αυτό το ωραίο δώρο, το μυκονιάτικο κρασί που το βλέπω συνεχώς να βελτιώνεται με την 12ετή δράση του συλλόγου σας και χαίρομαι γι’ αυτό ιδιαίτερα…»

Απονομή επάθλων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Επιτροπής, στην κατηγορία των Λευκών – Ερυθρωπών κρασιών, το χρυσό μετάλλιο απονεμήθηκε στον Γιάννη Μπαρμπαρή, το αργυρό μετάλλιο στην Έλλη Δεμερτζή και τέλος το χάλκινο μετάλλιο στον Αλέξανδρο Ζουγανέλη.

Μεγάλος νικητής στην κατηγορία των Ερυθρών ήταν ο Μονίρ Νιμέρ (χρυσό) και ακολούθησαν ο Γιάννης Θεοχάρης (αργυρό) και Δαμιανός Γεωργίου (χάλκινο).

Τέλος, στην κατηγορία των Γλυκών Κρασιών, το χρυσό μετάλλιο απέσπασε ο Γιώργος Ασημομύτης, το αργυρό ο Γιάννης Χανιώτης και το χάλκινο ο Απόστολος Ξυδάκης.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσης η απόφαση του Συλλόγου να συνεχίσει την προμήθεια και διανομή κλημάτων και δενδρυλλίων ελιάς. Οι παραγγελίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται να διοργανωθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση με Αρχαιρεσίες εφέτος και η κοπή της Πίττας του Συλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και τους ευχήθηκαν μια καλή χρονιά με δημιουργικότητα και καλές συγκομιδές.