Η ΚΕΔΕ κάνει παρέμβαση στα συναρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ με φόντο την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας από τις Περιφέρειες

“Να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση”

  • Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 23 Δεκ. 2016 - 21:00

Την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και θέτουν σε εφαρμογή πλέον οι Περιφέρειες, ζητεί με σχετική επιστολή του προέδρου της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, και την Αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και στο περιεχόμενό της η ΚΕΔΕ ζητά να προβούν “στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ” με αφορμή το κλείσιμο δομών στις οποίες μειώνεται η δυναμικότητα.

Σημειώνεται πως, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής” και παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους. Ωστόσο παρά την εξαιρετική λειτουργία τους όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τον Σεπτέμβρη του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την Αριθμ.Π2β/Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22-10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε Υφυπουργός Υγείας κος Δ. Θάνος. Toνίζεται πως, η δομή της Σύρου φιλοξενεί έως 25 παιδιά σήμερα.

Η παρέμβαση και τα κρίσιμα αιτήματα

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ.Πατούλης αναφέρει μεταξύ άλλων πως, “Σύμφωνα με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση (Άρθρο 1) περιγράφεται ότι πρόκειται για μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων με αναπηρία, χωρίς όμως να αποκλείει ρητά τη φιλοξενία περισσότερων ατόμων εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές ως προς το χώρο. Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση ήταν αιτία για την ανάκληση αδειών σε δεκάδες ΚΔΑΠ ΜΕΑ από την αρμόδια Διεύθυνση των Περιφερειών, παρότι οι μονάδες αυτές λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια με νόμιμες άδειες λειτουργίας οι οποίες προέβλεπαν περισσότερα από 25 άτομα ανά βάρδια”. Και προσθέτει παρακάτω πως, “Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές. (...) Μετά από τη σχετική συνεργασία που είχαμε με τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2016 “πάγωσαν” οι ανακλήσεις των αδειών και τέθηκαν σε ισχύ οι παλιότερες άδειες που ήδη υπήρχαν, μέχρι τις 31/12/2016. Επιπλέον, στις 13/9/2016 υπήρξε γραπτή και ρητή δέσμευση από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή (μέσω του νομικού του συμβούλου κου Αυγουλά), ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και να εναρμονιστεί με την υπάρχουσα κατάσταση. (...) Ωστόσο, η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και καθώς το τέλος του έτους είναι ορατό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου τον κίνδυνο να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ”.

Συγκεκριμένες ενέργειες

Καταλήγοντας την επιστολή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει τα εξής: “Παρακαλούμε για τις άμεσες κατεπείγουσες δικές σας ενέργειες – όχι πέραν τις 31/12/2016 – ώστε να: α. Ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. β. Τροποποιηθεί η Υ.Α. Αριθμ.Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων. γ. Συγκροτηθεί ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τα αρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών & Παιδιών και ατόμων με Αναπηρία (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π), ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές”.

 

Ετικέτες: