Εθελοντική Ομάδα Γηροκομείων Σύρου

«Πάντα υπάρχει ο χρόνος για να δώσεις αγάπη»

Τον τρίτο μήνα ζωής της διανύει η Εθελοντική Ομάδα Γηροκομείων, η νέα πρωτοβουλία πολιτών της Σύρου, βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές της ανιδιοτελούς προσφοράς και  κοινωνικής αλληλεγγύης, με στόχο τη δημιουργική απασχόληση και εμψύχωση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται στους οίκους ευγηρίας του νησιού.

Η Ομάδα, αποτελούμενη από τις κυρίες Ρένα Ξαγοράρη, Πόπη Παγώνη και Τερέζα Πρίντεζη, ξεκίνησε τη δράση της τον Νοέμβριο του 2016 με κοινό γνώμονα την αγάπη για τους ηλικιωμένους, την όρεξη για προσφορά σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και την επιθυμία της κάθε εθελόντριας να διαθέσει τον προσωπικό χρόνο της για να χαρίσει χαμόγελα.

Στόχος της ομάδας είναι ο προγραμματισμός μηνιαίων επισκέψεων στα Γηροκομεία του Αγίου Παντελεήμονα της Φιλοπτώχου Εταιρείας Ερμούπολης και του Αγίου Ιωάννη στα Τάλαντα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, καθώς και στο Ησυχαστήριο "Παναγία της Ελπίδος" της Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι τρόφιμοι απασχολούνται δημιουργικά με κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια μνήμης, κηπουρική, τραγούδι και ταινίες.

Ζεστές αγκαλιές και γλυκά λόγια

«Μέσα από τη δράση μας θέλουμε να προσφέρουμε λίγη χαρά, αγάπη και παρέα στους ηλικιωμένους» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η εθελόντρια Πόπη Παγώνη, υπογραμμίζοντας ότι η αγαλλίαση των ανθρώπων αυτών αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους και εκδηλώνεται είτε με μια ζεστή αγκαλιά, είτε με έναν γλυκό λόγο.

«Ο εθελοντισμός μας γεμίζει, είναι ένα επιπλέον κομματάκι της ζωής μας, τους χρόνου μας, το κομμάτι εκείνο που μας προσφέρει εσωτερική πληρότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη. «Μας αρέσει η συζήτηση με τους ηλικιωμένους, να περνάμε χρόνο μαζί τους, να τους βλέπουμε να χαμογελούν, να ακούμε «περνάμε όμορφα μαζί σας, να ερχόσαστε όποτε θέλετε». Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να τους βλέπουμε να γελούν με την καρδιά τους. Γι’ αυτό, πρέπει να δούμε όλοι μας πώς μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας, ακόμα κι αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος» καταλήγει, υποστηρίζοντας πως «αν θέλουμε, βρίσκουμε τη λύση».

Η ιδέα δημιουργίας της Εθελοντικής Ομάδας Γηροκομείων έπεσε στο τραπέζι στο πλαίσιο των συναντήσεων του Κατηχητικού Σχολείου Χρούσσων με υπεύθυνο τον π. Φλαβιανό Αλμπέσκου, όπου τα τρία μέλη της συναντήθηκαν, έδεσαν και αποφάσισαν να αναπτύξουν μια κοινή δράση για τους γέροντες του νησιού. Δειλά-δειλά, οι τρεις εθελόντριες ξεκίνησαν τις επισκέψεις τους στους οίκους ευγηρίας της Σύρου, οι οποίες επαναλαμβάνονται μία φορά το μήνα, παρά την επιθυμία τόσο των ίδιων των τροφίμων, όσο και των διοικήσεων να αυξηθούν και να γίνουν συχνότερες.

«Δίνουμε και παίρνουμε αγάπη»

«Όλες μας εργαζόμαστε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να δώσουμε αγάπη», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Ρένα Ξαγοράρη. Όπως εξηγεί, η μέχρι σήμερα δράση τους έχει βρει αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία, καθώς πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν εκφράσει την επιθυμία να γίνουν μέρος της ομάδας. «Ο καθένας επιλέγει μόνος του πώς θα αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του. Εμάς μας γεμίζει αυτό και εκεί δίνουμε όλη τη σκέψη και την ενέργειά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «περνάμε καλά, δίνουμε και παίρνουμε αγάπη, αγκαλιές και μαθαίνουμε πολλά από την επαφή μας με αυτούς τους ανθρώπους. Στην τελευταία μας επίσκεψη στο Γηροκομείο του Αϊ-Γιάννη, αφού παίξαμε με τους παππούδες, στη συνέχεια καθίσαμε για δύο λεπτά πιο χαλαρά και συζητήσαμε μαζί τους. Δεν φαντάζεται κανείς πόση αγάπη έχουν μέσα τους, τι ερωτήματα κάνουν και πόση ανάγκη έχουν από πνευματική τροφή που εμείς δεν μπορούμε να τη δώσουμε».

Εξηγεί μάλιστα πως μέσα από τις συναντήσεις αυτές, ανοίγεται στους ηλικιωμένους ένας καινούριος κόσμος με περισσότερο φως, ρυθμό και σκοπό. «Λέμε τραγουδάκια, ψάλλουμε κάλαντα, χορεύουμε βαλς και ταγκό. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολύ περισσότερη ζωντάνια από τους νέους» σημειώνει η κ. Ξαγοράρη, τονίζοντας πως «δεν πήγαμε με το σκεπτικό να πάρουμε κάτι, αλλά να δώσουμε. Κι όμως λάβαμε πολλά περισσότερα «δώρα», που μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε. Και παρόλο που εχθές τελειώσαμε τις επισκέψεις του μήνα, βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία για τις επόμενες δράσεις».

Έμπρακτη στήριξη των τοπικών φορέων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της Εθελοντικής Ομάδας Γηροκομείων τυγχάνει θερμής υποστήριξης τόσο από ενορίες, όσο και από λοιπούς φορείς της Σύρου. «Τα επιτραπέζια που παίξαμε με τους γέροντες μας προσέφερε ο π. Κωνσταντίνος Κοντός, εφημέριος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τα έξοδα για τα υλικά των ημερολογίων στο Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδος» καλύφθηκαν από τη διοίκηση του Γηροκομείου», διευκρινίζει η κ. Ξαγοράρη. Αντίστοιχα, τα έξοδα για την κατασκευή ημερολογίων στο Γηροκομείο του Αγίου Ιωάννη στα Τάλαντα κάλυψε ο Σύλλογος «Στέλιου Καζαντζίδη» μέλη του οποίου πλαισίωσαν την ομάδα και συμμετείχαν στη δράση.

Ανιδιοτελής προσφορά 12 μήνες τον χρόνο

«Με τον καιρό, θα κάνουμε και περισσότερα πράγματα, όμως προτεραιότητά μας είναι να έρθουμε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, να ανταλλάξουμε απόψεις και οι ίδιοι να μας πουν ιστορίες». Δεδομένου ότι και τα τρία γηροκομεία δε διαθέτουν εργοθεραπευτή, η ανάγκη δράσεων που καθιστούν τους τροφίμους ενεργούς και δημιουργικούς θεωρείται επιτακτική. «Μας περιμένουν. Βλέπεις τη λαχτάρα και τη χαρά στα μάτια τους, στην έκφραση του προσώπου τους. Σίγουρα, υπάρχουν ομάδες που κάνουν αντίστοιχες δράσεις, ωστόσο τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέρασαν. Οι μήνες είναι 12. Και πέρα από το να αφήσεις μία τσάντα με τρόφιμα στο γηροκομείο, οι άνθρωποι θέλουν να σε δουν, να σου πιάσουν το χέρι, να κάτσεις δίπλα τους, να συζητήσουν, να γελάσουν. Ο καθένας τους έχει μια πορεία ζωής πίσω του, έχει σηκώσει το δικό του σταυρό και έχει ανάγκη από μια ζεστή παρουσία», καταλήγει η κ. Ξαγοράρη, σημειώνοντας ότι η ομάδα θα συνεχίσει με ανιδιοτέλεια να «μηδενίζει τις αποστάσεις» και να προσφέρει απλόχερα αγάπη στους ανθρώπους, στους οποίους οφείλουμε αυτό που είμαστε εμείς σήμερα.