Εκτενές αφιέρωμα του Discover Greece στη Σύρο

“Στην ελίτ των Κυκλάδων”

  • Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 15 Φεβ. 2017 - 4:00

Την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και τις επιλογές σε όλους τους τομείς, που διαθέτει για τον επισκέπτη, παρουσιάζει ο τουριστικός οδηγός/πλατφόρμα Discover Greece, σε μία προωθητική ανάρτηση η οποία συνοδεύεται από πληροφορίες, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από την πόλη, την Άνω Σύρο και τα χωριά.

Το άρθρο, που κυκλοφορεί στο newsletter του Discover Greece αυτής της εβδομάδας, ταξιδεύει διαδικτυακά τον αναγνώστη στη Σύρο, αποκαλύπτοντας, ακόμη και τις πιο “κρυφές” πτυχές της. Το νησί περιγράφεται ως ιδανικός προορισμός για οικογενειακό τουρισμό, με αναφορές στο μείγμα κουλτούρας που διαθέτει, την ιδιαίτερη και ξεχωριστή αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, αλλά και κομμάτι των εκδηλώσεων.

Παράλληλα, το κείμενο συνοδεύεται και από άρθρα που έχουν αποστείλει στο Discover Greece, άνθρωποι που είτε κατοικούν, είτε έχουν επισκεφτεί τη Σύρο, χαρίζοντας περισσότερο εμπειρικές “ματιές”, στον τουρίστα, που δελεάζεται να κάνει μία κράτηση δωματίου, δεδομένου, ότι στην ίδια σελίδα, που παρουσιάζεται το νησί, υπάρχει αναλυτικός κατάλογος καταλυμάτων, όπου αναγράφονται τιμές και διαθεσιμότητα, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, με δυνατότητα πραγματοποίησης κρατήσεων.

Το Discover Greece, αποτελεί διαδικτυακό τόπο προβολής ενός πλήρους χαρτοφυλακείου τουριστικών προϊόντων, ενεργώντας ταυτόχρονα ως εργαλείο πωλήσεων, παρέχοντας τη διασύνδεση των προϊόντων με διαδικτυακές μηχανές κρατήσεων και συμβάλλει στη δημιουργία και ανάπτυξη online κοινοτήτων και εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναπτύχθηκε από τη Marketing Greece, στρατηγικό εταίρο του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην τουριστική προώθηση.Α

Μεγαλοπρέπεια και πολυπολιτισμικότητα

“Μεγαλοαστή” των Κυκλάδων, χαρακτηρίζεται η Σύρος στο προωθητικό άρθρο του Discover Greece, με την επισήμανση, ότι στο νησί “η αρχοντιά ζει και βασιλεύει”.

Όπως αναφέρεται αναλυτικότερα, αν “ονειρεύεστε διακοπές με ρετρό ατμόσφαιρα, την ποιότητα και το μεγαλείο των παλιών καιρών με φόντο το Αιγαίο, η Σύρος είναι το νησί σας. Ερμούπολη και Άνω Σύρος: δύο λόφοι, μία Ορθόδοξη και μία Καθολική κοινότητα, επιβλητικά νεοκλασικά και κυκλαδίτικα σοκάκια”.

“Σε αυτό το νησί των Κυκλάδων, οι αντιθέσεις ενώνονται σε μια αύρα μεγαλοαστική, από τις μαρμαροστρωμένες πλατείες μέχρι τις επαύλεις της Ντελαγκράτσια. Την πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα θελήσετε να την κάνετε σπίτι σας, όπως έκαναν τόσοι που αναζήτησαν εδώ την ποιότητα ζωής μια άλλης εποχής και έδωσαν στη Σύρο ζωή όλο το χρόνο. Μπείτε στην καθημερινότητά της και νιώστε το κλασικό με το παραδοσιακό να ενώνονται γλυκά, σαν συριανό λουκούμι. Κάπου ανάμεσα στα νεοκλασικά της Σύρου θα ψάχνετε το επόμενο σπίτι σας”, σημειώνει το άρθρο.

Σε ό,τι αφορά στα σημεία που αξίζει να δει κανείς, κατά την επίσκεψή του στη Σύρο, το άρθρο αναφέρεται στην περιοχή Βαπόρια “των αστών”, με τα “μεγαλόπρεπα αστικά μέγαρα στα Βαπόρια αντικρίζουν περήφανα το Αιγαίο”.

“Περπατώντας, ακούτε ακόμα τη μουσική από τις βεγγέρες και τις λαμπερές δεξιώσεις του 19ου αιώνα. Πιο κάτω, ο Άγιος Νικόλαος με τον τρούλο που ξεχωρίζει. Μπείτε μέσα. Θα σας πλημμυρίσει δέος, βλέποντας το μαρμάρινο τέμπλο, το δεσποτικό θρόνο, τους πολυελαίους από την Τεργέστη. Με λίγη τύχη, θα απολαύσετε την εκκλησιαστική χορωδία που λειτουργεί από το 1920”, επισημαίνεται.

Από το άρθρο προτείνεται μία εκτενής βόλτα στην Ερμούπολη. “Κανείς δεν χορταίνει να περπατά την Ερμούπολη. Στην πρωτεύουσα της Σύρου, μαρμαροστρωμένοι δρόμοι, ψηλοτάβανα νεοκλασικά κτήρια, αύρα ιστορική, σας περιμένουν: το Δημαρχείο του 19ου αιώνα στην κεντρική πλατεία, έργο του Τσίλερ, και γύρω του το περίφημο θέατρο Απόλλων, η λέσχη Ελλάς, ο κινηματογράφος Παλλάς, το μέγαρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Στο εσωτερικό τους θα ανακαλύψετε την ομορφιά του χθες: σκάλες-κομψοτεχνήματα και θαυμάσιες τοιχογραφίες”, τονίζει το Discover Greece, ενώ σημειώνει, πως στην “παραλία”, μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, όπως καφέ-μπαρ, καταστήματα, ταβέρνες, εστιατόρια, ακόμη και το καζίνο που στεγάζεται σε μέγαρο του 1830. Στο τέρμα του παραλιακού δρόμου υψώνονται οι παλιές αποθήκες διαμετακόμισης και το επιβλητικό κτήριο του Τελωνείου του 19ου αιώνα.

Κρυμμένοι θησαυροί” έξω από την πόλη

Για το μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, αναφέρεται, πως “εδώ ακόμη αντιλαλεί το μπουζούκι του Βαμβακάρη. Η Άνω Σύρος, προστατευόμενος ιστορικός οικισμός, σας καλεί. Περιπλανηθείτε στα κυκλαδίτικα σοκάκια της, ανεβείτε ως τον καθολικό Σαν Τζώρτζη και σταθείτε στην πλατεία με την προτομή του μεγάλου Έλληνα συνθέτη ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, του Μάρκου Βαμβακάρη. Από εδώ θα δείτε την Ερμούπολη πανοραμικά”.

Μικρή, ωστόσο, είναι η αναφορά στις συριανές παραλίες. “Ο Γαλησσάς, το Δελφίνι, το Κίνι, ο Φοίνικας και η Ντελαγκράτσια με τις επαύλεις της: γαλήνια τοπία, ήρεμες θάλασσες, μικρές παραλίες... οι ιδανικές οικογενειακές διακοπές”, αναφέρεται επιγραμματικά. Παρ’ όλα αυτά , για την παραλία Γράμματα και τη Γριά Σπηλιά σημειώνεται πως αποτελεί έναν από τους “κρυμμένους θησαυρούς” του νησιού. “Με σκάφος ή περπατώντας θα ανακαλύψετε τον όρμο των Γραμμάτων και θα δείτε τις επιγραφές πάνω στα βράχια. Είναι ευχές, προσευχές και ονόματα σκαλισμένα από ναυτικούς που έβρισκαν εδώ καταφύγιο από την κακοκαιρία. Οι πιο πολλές χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Δίπλα είναι η Γριά Σπηλιά”.

Επίσης, στην κατηγορία των “κρυμμένων θησαυρών”, περιλαμβάνονται το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, όπως επίσης οι εορτασμοί της Μεγάλης Παρασκευής και η γενικότερη εμπειρία του Πάσχα στη Σύρο.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στο γλύκισμα-σήμα κατατεθέν του νησιού, το παραδοσιακό λουκούμι. “Θα το βρείτε παντού σε πολλές γεύσεις και αρώματα και είναι μοναδικό. Δεν είναι η συνταγή, δεν είναι η ζάχαρη. Είναι το νερό της Σύρου που το κάνει τόσο νόστιμο, λένε οι ντόπιοι ζαχαροπλάστες”.