Καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για περιστατικά νεκρών χελωνών στο νησί

Προσπάθειες διάσωσης της Caretta Caretta

  • Τετάρτη, 8 Μαρτίου, 2017 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 8 Μαρ. 2017 - 21:00

Την ευαισθητοποίηση του συνόλου των αρμόδιων Αρχών και κυρίως της τοπικής κοινωνίας για την προστασία της άγριας ζωής και ειδικότερα των χελωνών Caretta Caretta στα νησιά κι εν προκειμένω στη Νάξο, επιδιώκει να “γεννήσει” ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, μετά από αποκρουστικά περιστατικά θανάτωσής τους στο Κυκλαδονήσι κατά το 2017.

Τα μέλη του Συλλόγου προέβησαν σε καταγγελία προς τις Αρχές του τόπου, μετά από τις αγριότητες που καταγράφηκαν από την έναρξη του νέου έτους έως σήμερα, με θύμα το σπάνιο είδος θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta.

Η καταγγελία

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΝΠΙΔ-Αναγνωρισμένο Σωματείο αρ.απ 2/2014 Ειρ.Νάξου), στο πλαίσιο της δράσης του, για τη προστασία της θαλάσσιας ζωής, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες του, τα τελευταία χρόνια,  στη προστασία και διάσωση καθώς και τη καταγραφή των θαλάσσιων χελωνών “Caretta Caretta” και πράσινη mydas “Chelonia mydas” που ζουν και αναπαράγονται στη Νάξο. Είναι γνωστό σε όλους ότι η χελώνα “Caretta Caretta” θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Ο Σύλλογός μας συνεργάζεται με διαπιστευμένους και επιστημονικούς φορείς και η μέχρι σήμερα καταγραφή και επεξεργασία των στοιχείων έχει αποδώσει ήδη σημαντικά ευρήματα και οδηγεί σε αναμφισβήτητα και θλιβερά συμπεράσματα:
Ετησίως οι σκόπιμες θανατώσεις, προφανώς από ανθρώπινο χέρι, είτε μέσω αποκεφαλισμού, πνιγμού, είτε με αιχμηρά αντικείμενα, σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού μας, παραμένουν σταθερές σε διψήφιο αριθμό (αναλυτικά το 2015 καταγράφηκαν 17 νεκρές  χελώνες ενώ το 2016 βρέθηκαν 11).
Εφέτος η νοσηρή αυτή εικόνα συμπληρώθηκε με το χειρότερο τρόπο, όπου στους δύο πρώτους κιόλας μήνες του 2017 καταγράψαμε ήδη 7 νεκρές χελώνες, εκ των οποίων οι 6 βρέθηκαν αποκεφαλισμένες! Σοκάρει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι αναφερόμαστε μόνο στο επίσημα καταγεγραμμένο δείγμα από το Σύλλογό μας και το Λιμεναρχείο Νάξου και όχι στο σύνολο του χελωνών που έχει θανατωθεί, το οποίο στατιστικά και λόγω της γεωμορφολογίας των ακτών θα είναι δυστυχώς ακόμα μεγαλύτερο. Τα περιστατικά αυτά δημοσιεύτηκαν σε ΜΜΕ πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας ενώ δεχθήκαμε πληθώρα παραπόνων από οργισμένους πολίτες και τουρίστες για την αδράνεια των τοπικών αρχών.
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που αποκεφαλίζουν χελώνες μέσα στο χειμώνα κυρίως στη θαλάσσια περιοχή  Πλάκας Νάξου; Ποιοι τις πνίγουν; - Ποιοι τις “τσιμεντώνουν”; Ποιοι είναι οι εχθροί αυτού του αρχέγονου ερπετού σε αυτόν τον τόπο; Η παρούσα καταγγελία απευθύνεται στις αρμόδιες Αρχές με σκοπό να αποτρέψει την διαφαινόμενη οικολογική καταστροφή που κάποιοι ασυνείδητοι εγκληματίες ανενόχλητοι προκαλούν στο νησί μας. Η καταγγελία αυτή έχει επίσης ως στόχο να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών, προκειμένου να αναλογιστούμε όλοι μας το κόστος τέτοιων ενεργειών για το περιβάλλον και τη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.
Τι αντίκτυπο άραγε έχει για το νησί μας η δημοσίευση τέτοιων θλιβερών ειδήσεων πανελλαδικά ακόμη και σε διεθνή ΜΜΕ; Τέλος, αυτή η καταγγελία είναι ένα μέσο κινητοποίησης του Δήμου Νάξου, της Περιφέρειας, του Λιμεναρχείου και του Δασονομείου Νάξου κλπ., προκειμένου να αναλάβουν δράσεις, να εντείνουν τους ελέγχους τους, να τηρούν την νομιμότητα λαμβάνοντας άμεσα μέτρα και να βοηθήσουν στη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.