Πυροβολισμός φώκιας στην Ίο και αποκεφαλισμός δέκα χελωνών στη Νάξο

Θύματα του ανθρώπινου μίσους

Σοκ, αγανάκτηση και οργή προκάλεσε η είδηση της δολοφονίας μιας ανυπεράσπιστης θηλυκής φώκιας σε παραλία της Ίου, που αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της διαστροφής του ανθρώπινου νου και της εγκληματικής επιβολής δύναμης και ισχύος ως απόρροιας παγιωμένων, θολωμένων και επικίνδυνων αντιλήψεων περί ανωτερότητας.

Η φώκια βρέθηκε πυροβολημένη στην παραλία της Αγίας Θεοδότης, όπου τα τελευταία δύο χρόνια σύχναζε ο Θεοδόσης, μία νεαρή αρσενική φώκια και μασκότ του νησιού. Η φώκια εκτελέστηκε με πυροβόλο όπλο πιθανότατα καθώς ξεκουραζόταν στην παραλία. Φέρει διαμπερές τραύμα στο λαιμό ενώ στην κοιλιά της φαίνονται παλιά σημάδια από σκάγια. Η θανάτωση Μεσογειακής φώκιας αποτελεί ποινικό αδίκημα, γ’ αυτό ζητείται η συνδρομή των πολιτών για τον εντοπισμό των δολοφόνων. Στο πλαίσιο αυτό, η περιβαλλοντική οργάνωση MOm – Monachus monachus παρακαλεί όποιον γνωρίζει τον υπεύθυνο της δολοφονίας αυτής να επικοινωνήσει άμεσα με το λιμεναρχείο της περιοχής.

Δεδομένου ότι πολλοί συνδύασαν το περιστατικό με τον «Θεοδόση», διευκρινίζεται ξανά ότι το άτυχο ζώο που πυροβολήθηκε και ξεψύχησε ήταν θηλυκό. Ο «Θεοδόσης» που φαίνεται ότι επέζησε από την δολοφονική μανία είναι η μεσογειακή φώκια, που γεννήθηκε σε περιοχή της Ίου στα τέλη του 2014 και συνεχώς εμφανίζεται στις παραλίες της Ίου και της Ηρακλειάς. Σημαντικό ρόλο στην έως τώρα παρουσία του «Θεοδόση» στη περιοχή έχουν παίξει οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου της Ίου.

Συναισθηματική κενότητα και ασυνειδησία

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ανυπεράσπιστα ζώα πέφτουν θύματα του ανθρώπινου μίσους και της συναισθηματικής κενότητας εκείνων που προσπαθούν να αποδείξουν μέσω της βίας και της εγκληματικής ενέργειας ότι κρατούν τον κόσμο στα χέρια τους.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες στην παραλία του Μυλοποτάμου, νεαροί μαθητές είχαν βρει νεκρό νεαρό δελφίνι, που επίσης πυροβολήθηκε, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εντοπιστεί στη Νάξο δέκα νεκρές, αποκεφαλισμένες θαλάσσιες χελώνας.

Το γεγονός αυτό κατέστησε γνωστό, μετά από πληροφορίες του Λιμεναρχείου και του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», ο οποίος ζητά τη συνδρομή των πολιτών προκειμένου να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες που αποκεφάλισαν τις χελώνες.

«Πιστεύουμε πως το ποσοστό των νεκρών χελωνών χωρίς κεφάλι στην ίδια περιοχή (παραλία Πλάκας) είναι αρκετά μεγάλο για να είναι σύμπτωση», αναφέρει η οργάνωση, η οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με τις φωτογραφίες, «δεν φαίνεται να υπάρχει προχωρημένη σήψη, στις περισσότερες των περιπτώσεων, που να δικαιολογεί την έλλειψη κεφαλιού. Επομένως, σε συνέχεια του θλιβερού περιστατικού που έγινε την θερινή περίοδο 2016, όπου εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα δεμένη με τσιμέντο, ώστε να μην μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, η σκόπιμη θανάτωση θαλασσίων χελωνών δείχνει να έχει εξελιχθεί στον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό των ζώων».

Για την εξάλειψη αυτών των λυπηρών φαινομένων, η οργάνωση κρίνει επιβεβλημένη την κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών.

Η ανακοίνωση της Οργάνωσης

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί από το 1994, συμβάλλοντας κάθε χρόνο στην προστασία των θαλασσίων χελωνών. Συγκεκριμένα περισσότερες από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ετησίως περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, με τις ανάγκες για περίθαλψη συνεχώς να αυξάνονται Επιπλέον, περίπου 600 εκθαλασσώσεις χελωνών καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Οι χελώνες που χρήζουν περίθαλψης έχουν συχνά τραυματιστεί από την εμπλοκή τους με αλιευτικά εργαλεία – αγκίστρια, πετονιές, κλπ. Δυστυχώς η δεύτερη συχνότερη αιτία τραυματισμού ή θανάτωσης των προστατευόμενων αυτών ζώων είναι η σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια. Δηλαδή κάποιοι συνάνθρωποί μας ηθελημένα τραυματίζουν ή σκοτώνουν αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε το θαλάσσιο περιβάλλον. Από τις περιπτώσεις σκόπιμων θανατώσεων ή τραυματισμών, όχι μόνο θαλάσσιων χελωνών αλλά και άλλων ζώων, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά κυρίως η έλλειψη οικολογικής συνείδησης ορισμένων συνανθρώπων μας.

Δεν πρόκειται για σύμπτωση

Όπως επισημαίνεται, το μεγάλο ποσοστό των αποκεφαλισμένων χελωνών στην παραλία της Πλάκας μαρτυρά ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που στάλθηκαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ δεν φαίνεται να υπάρχει προχωρημένη σήψη στις περισσότερες των περιπτώσεων, που να δικαιολογεί την έλλειψη κεφαλιού.

Επομένως, σε συνέχεια του θλιβερού περιστατικού που έγινε την θερινή περίοδο 2016, όπου εντοπίστηκε θαλάσσια χελώνα δεμένη με τσιμέντο ώστε να μην μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, η σκόπιμη θανάτωση θαλασσίων χελωνών δείχνει να έχει εξελιχθεί στον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό των ζώων.

Αναζητούνται οι δράσεις

Για την εξάλειψη αυτών των πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον.

Όσοι γνωρίζουν πληροφορίες σχετικά με τους δράστες παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Λιμεναρχείο Νάξου (τηλ.:2285022300) ή με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:2108944444, 6941511511).

Σημειώνεται μάλιστα ότι τέτοια περιστατικά λειτουργούν δυσφημιστικά για τον κάθε τόπο, ο οποίος ουσιαστικά επωμίζεται τις συνέπειες ανεγκέφαλων και εγκληματικών πράξεων από ανθρώπους οι οποίοι ενεργούν αυτόνομα και ασυνείδητα.