Την άνοιξη του 2018 υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, για τη δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής στη Γυάρο, μετά και την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης

Τελευταίες «πινελιές» για τη δημιουργία ΚΘΖ

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας πρότυπης προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στη Γυάρο, βρίσκεται η Επιτροπή Συνδιαχείρισης Γυάρου, μετά και την τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση και συμφωνία επί των προτάσεων για τις ζώνες προστασίας και ανάδειξης της Γυάρου, τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου περιβάλλοντός της, από τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Συνδιαχείρισης.

Τρεις χερσαίες και τέσσερις θαλάσσιες ζώνες

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του WWF Ελλάς, κύριου εταίρου της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Γραμματεία της Επιτροπής, παρουσίασε την πρότασή της για τις ζώνες και τα μέτρα διαχείρισης του χερσαίου και του θαλάσσιου κομματιού της Γυάρου. Η Γραμματεία διαμόρφωσε τις ζώνες και τα μέτρα προστασίας βάσει των προτάσεων που είχαν προκύψει από τα μέλη στην 3η συνάντηση της Επιτροπής, των προτάσεων μεμονωμένων φορέων και επιμέρους συναντήσεων, των επιστημονικών στοιχείων για το φυσικό περιβάλλον της Γυάρου, καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Ολομέλεια ομόφωνα κατέληξε στη διαμόρφωση τριών χερσαίων και τεσσάρων θαλάσσιων ζωνών, με συγκεκριμένα όρια, δράσεις και προτεινόμενα μέτρα προστασίας και ανάδειξης για την καθεμία. Το σκεπτικό που διέπει την τελική πρόταση είναι η κλιμάκωση της προστασίας του νησιού, η πρόθεση όλων των μελών να επιτραπεί η βιώσιμη αλιεία στη Γυάρο, αλλά και το κοινό όραμα για τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στο νησί, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει και την επίσημη πρόταση που θα συμπεριληφθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άμεση στήριξη στους παράκτιους αλιείς

Σύμφωνα με τον Δρ. Σπύρο Κοτομάτα, υπεύθυνο του προγράμματος, ο οποίος είχε αναλάβει και την παρουσίαση της προόδου του προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στις 13 Μαρτίου 2017, το σχέδιο που παρουσιάστηκε κατά την 4η συνάντηση της Γραμματείας της Επιτροπής, σε ό,τι αφορά στα μέτρα διαχείρισης του χερσαίου και του θαλάσσιου χώρου της Γυάρου, παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από αυτό που είχε αρχικά παρουσιαστεί σε πρώτη φάση στο Δήμο.

«Η τελική πρόταση για τις ζώνες και τα μέτρα διαχείρισης του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Γυάρου που συμφωνήθηκε ομόφωνα στη 4η Συνάντηση από όλα τα μέλη της Επιτροπής Συνδιαχείρισης Γυάρου έχει κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τη ζώνωση και τα μέτρα αλιείας από την αρχική πρόταση που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου. Οι τελικές προτάσεις, που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, διαμορφώθηκαν για να στηριχτούν πιο άμεσα οι παράκτιοι αλιείς των γειτονικών στη Γυάρο νησιών (Σύρου, Άνδρου, κλπ.).

Συνεχίζοντας αναφέρει, ότι «όπως είχε και τότε αναφερθεί, η πρόταση των ζωνών και των μέτρων προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της Γυάρου θα ενταχθούν στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι υπεύθυνο για την θεσμοθέτηση της νέας προστατευόμενης περιοχής. Κατά τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης υπήρξε μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση επί όλων των θεμάτων και από όλα τα μέλη της Επιτροπής Συνδιαχείρισης που κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση αποδοχής της».

Διαχείριση από συμμετοχικό σχήμα

Όσον αφορά στο πόσο κοντά βρίσκεται το υπουργείο στη θεσμοθέτηση, προκειμένου να δημιουργηθεί το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στη Γυάρο, ο Δρ. Κοτομάτας σημειώνει, πως «μετά και την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης, όπου θα συζητηθεί και θα διαμορφωθεί μια κοινά αποδεκτή πρόταση για το σχήμα διαχείρισης της νέας προστατευόμενης περιοχής, όλες οι προτάσεις θα ενταχθούν στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διαδικασία μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είναι σύνθετη και θα απαιτηθεί αρκετή δουλειά από τους εταίρους του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, όμως η ηγεσία του Υπουργείου στηρίζει την όλη πρωτοβουλία και ευελπιστούμε ότι η πρώτη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή των Κυκλάδων θα έχει θεσμοθετηθεί πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος το Μάρτιο του 2018».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με το αν έχουν υπάρξει συζητήσεις, για το ποιος θα είναι ο φορέας, που θα αναλάβει τη διαμόρφωση, τη βελτίωση και τον ευπρεπισμό της χερσαίας ζώνης, όπως επίσης και τη διαχείριση του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής, κατόπιν της δημιουργίας του και κατά συνέπεια θα ωφεληθεί από τις ενδεχόμενες επενδύσεις, ο Δρ. Κοτομάτας τονίζει, πως «το WWF Ελλάς και οι άλλοι εταίροι του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE αυτή τη περίοδο επεξεργαζόμαστε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας για το σχήμα που θα διαχειριστεί τη νέα προστατευόμενη περιοχή, για να συζητηθούν αναλυτικά στην Επιτροπή Συνδιαχείρισης Γυάρου. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή πρόταση για ένα συμμετοχικό σχήμα που θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά ώστε να διασφαλίσει την διατήρηση και προστασία της φύσης, την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας και την στήριξη βιώσιμων πρακτικών αλιείας και τοπικής ανάπτυξης για τις κοινωνίες των γειτονικών νησιών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βέβαια έχει και θα διατηρήσει την ευθύνη και εποπτεία τόσο αυτής όσο και όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας».

Ετικέτες: