Το εμβληματικό Δημαρχείο της Σύρου φωταγωγήθηκε ροζ, χρώμα - σύμβολο για την ευαισθητοποίηση κατά του καρκίνου του Μαστού

Η Δύναμη της Πρόληψης, Νίκη της Ζωής

Το δικό τους μήνυμα στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού έστειλαν το περασμένο Σάββατο η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων και η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΑΕΛΙΑ», με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε μια βραδιά γεμάτη αγάπη, ελπίδα, συγκίνηση και αισιοδοξία.

Η Σύρος αποτέλεσε τον πρώτο «σταθμό» του ταξιδιού της ΑΕΛΙΑ σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την υπενθύμιση, την  προβολή και την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης.

Νόημα σε έναν αγώνα που αφορά όλους μας

Στo πλαίσιo της παγκόσμιας καθιέρωσης του Οκτωβρίου ως μήνα ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, το εμβληματικό Δημαρχείο της Σύρου, ένα από τα αριστουργήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, φωταγωγήθηκε ροζ.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων. Παράλληλα, στην Αίθουσα «Γ. Ρίτσου» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Καρκίνος του Μαστού: Η Δύναμη της Πρόληψης, Νίκη της Ζωής».

Αγάπη – Ελπίδα – Λύσεις για Ίαση & Αποκατάσταση

Η ΑΕΛΙΑ συστάθηκε το 2013 από ανθρώπους που πιστεύουν στην επιτακτική ανάγκη της αλληλεγγύης, της υποστήριξης και έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Σκοπός της είναι η συνδρομή της στην εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά και η βοήθεια στους νοσούντες.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, τις δυνατότητες θεραπείας και αποκατάστασης, τα επιτεύγματα των ιατρικών ερευνών και την πρόοδο που επιτελείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχο της οργάνωσης αποτελεί, επίσης, η οικονομική, ιατροφαρμακευτική και ψυχοσωματική στήριξη απόρων και ανασφάλιστων γυναικών, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε θεραπείες. Οι επιστήμονες που πλαισιώνουν την ΑΕΛΙΑ είναι ιατροί και θεραπευτές όλων των σχετικών ειδικοτήτων και προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους για τα συγκεκριμένα περιστατικά. Σε σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες, που τη στηρίζουν, πιστεύουν πως, οι γυναίκες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο του μαστού.

«Οφείλουμε στον εαυτό μας μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση»

Θερμές ευχαριστίες προς την πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής της ΑΕΛΙΑ, πλαστικό χειρουργό Δρ. Αθηνά Γιαννοπούλου και τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, σημειώνοντας πως, το θέμα του καρκίνου του μαστού απασχολεί μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε πως, οι γυναίκες οφείλουν στον εαυτό τους να έχουν μια σωστή πληροφόρηση και μια εμπεριστατωμένη και επιστημονική ενημέρωση γύρω από αυτό. «Εύχομαι η σημερινή εκδήλωση να ευαισθητοποιήσει παραπάνω το κοινό, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της πρόληψης αλλά και για όσους νοσούν ή νόσησαν εύχομαι η δύναμη της ψυχής τους και ο αγώνας τους για τη ζωή να αποτελέσει για όλους μας ένα φωτεινό παράδειγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ομάδα της ΑΕΛΙΑ καλωσόρισε με τη σειρά της η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη, η οποία παρουσίασε την ομιλήτρια της βραδιάς τη διακεκριμένη επανορθωτικό πλαστικό χειρουργό Δρ. Αθηνά Γιαννοπούλου, Αριστούχο Απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η κ. Γιαννοπούλου εξειδικεύθηκε στη χειρουργική μαστού δίπλα στους ικανότερους και πιο αναγνωρισμένους καθηγητές στην Αμερική. Το 2009, κόντρα στο ρεύμα, αποφάσισε να επιστρέψει στη πατρίδα της και να ξεκινήσει το δικό της ιατρικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, διατηρώντας όμως το γραφείο της στις ΗΠΑ. Το ιατρείο της εκφράζει τη στάση και τη φιλοσοφία της όσο αφορά την η αισθητική πλαστική χειρουργική. Δέχεται καθημερινά ασθενείς από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, πραγματοποιώντας επεμβάσεις στην Κλινική Άγιος Λουκάς, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Παράγοντες Κινδύνου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επισημάνθηκε ότι, η γενεσιουργός αιτία του καρκίνου είναι δύσκολο να διευκρινιστεί. Οι θεωρίες πολλές και η ερευνητική προσπάθεια των ειδικών συνεχίζεται. Ωστόσο, στους «παράγοντες κινδύνου» που προδιαθέτουν στην εμφάνιση της νόσου, περιλαμβάνονται: η ηλικία (τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε γυναίκες 50 ετών και άνω που έχουν μπει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης), η κληρονομικότητα (σε γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών), η πρώιμη εμμηνορρυσία (κάτω των 12 ετών) ή η όψιμη εμμηνόπαυση (άνω των 55 ετών), η μακροχρόνια λήψη ορμονών, η πρώτη κυοφορία όταν γίνεται σε ηλικία άνω των 35 ετών, η πυκνότητα των μαστών και η εκτεταμένη έκθεση σε ακτινοβολία.

Υπεύθυνη πρόληψη

Η έννοια της πρόληψης περιλαμβάνει συστηματική αυτοεξέταση και τακτικές εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα και ψηλάφηση από ειδικό).

Η αυτοεξέταση συστήνεται να γίνεται κάθε μήνα, λίγες ημέρες μετά τη λήξη της έμμηνου ρύσεως. Οι γυναίκες με οριστική διακοπή της εμμηνορρυσίας θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την εξέταση κάθε μήνα σε σταθερή ημερομηνία.

Η μαστογραφία αποτελεί την πιο διαδεδομένη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Είναι «ακτινογραφία» του μαστού, που καταγράφει αλλοιώσεις του παρεγχύματος του μαστού, όπως όγκους (καλοήθεις ή κακοήθεις). Μπορεί να ανιχνεύσει κακοήθη όγκο έως και δύο χρόνια προτού γίνει αντιληπτός με την ψηλάφηση, την εκδήλωση συμπτωμάτων ή ενοχλήσεων.

Η υπερηχογραφική απεικόνιση του μαστού, σύμφωνα με την κ. Γιαννοπούλου, κερδίζει ολοένα έδαφος στην προληπτική αλλά και διαγνωστική εξέταση της γυναίκας. Κυστικές ή συμπαγείς βλάβες μπορούν να εντοπιστούν και εστίες, μη ανιχνεύσεις με τη μαστογραφία, μπορούν να γίνουν ορατές με τον υπέρηχο. Το υπερηχογράφημα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με ακτινοβολία, οπότε είναι δυνατή η επανάληψη της εξέτασης όσες φορές χρειαστεί, ακόμη και κατά την κύηση.

Μικρές αλλαγές με μεγάλα αποτελέσματα

Για τη βελτίωση του τρόπου ζωής, η οποία επιφέρει στη ζωή της γυναίκας σημαντικά αποτελέσματα, προτείνεται ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή, τακτική άσκηση, διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, περιορισμός του αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος, θηλασμός, περιορισμός ή και αποφυγή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση και τέλος, αποφυγή ακτινοβολίας και περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Η βραδιά έκλεισε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.