Δέκα ομιλητές από το χώρο της τέχνης, της επιστήμης και της δημοσιογραφίας μοιράζονται την «κανονικότητά» τους με το κοινό του 4ου TEDxUniversityOfTheAegean

Fit In or Stand Out?

Τη λεπτή γραμμή μεταξύ σωστού και λάθους θα εξετάσει το φετινό TEDxUniversityOfTheAegean, το οποίο είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ερμούπολη, με παρουσιάστρια την ηθοποιό Κόνι Μεταξά.

Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, από τις 10:30 έως τις 19:00, δέκα ομιλητές, που προέρχονται από διαφορετικά πεδία, όπως η τέχνη, οι επιστήμες και η δημοσιογραφία, ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων και με κεντρικό θέμα τη «νόρμα», μοιράζονται μαζί μας τη δική τους κανονικότητα.

Μια ατέρμονη διαδικασία που θυμίζει κύκλο

Μέσα από τις εμπειρίες, τις ιδέες και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους, το κοινό του συνεδρίου θα βρει απάντηση στο ερώτημα «ποιοι κρίνουν το ομαλό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι άνθρωποι συμβιώνουν;».

Τι συμβαίνει όταν εγώ αποκλίνω την κανονικότητα αυτή; Όταν το δικό μου σωστό είναι το δικό σου λάθος; Όταν αυτό που λατρεύω να ακούω, η μελωδία του σε ενοχλεί; Όταν αυτό που υπερασπίζεσαι εγώ το υποβιβάζω και όταν αυτό που μου δίνει λύσεις, εσένα σου προκαλεί προβλήματα;

Η διαφοροποίηση προκύπτει όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και αποφασίζει να χαράξει την δική του πορεία. Μια πορεία με μεταβολές και αποκλίσεις. Μέσα στην οποία ζει, αναθεωρεί και πράττει. Μια διαδικασία ατέρμονη που θυμίζει κύκλο. Κι αυτός ο κύκλος συνεχίζεται.

O δεύτερος χώρος δράσης του φετινού συνεδρίου είναι το αρχοντικό του Βελισσαρόπουλου, δίπλα ακριβώς από το Θέατρο Απόλλων. Εκεί, θα υλοποιηθούν Workshops και Projections, ενώ θα φιλοξενηθεί και το φαγητό του συνεδρίου, το οποίο έχει στηθεί από την ομάδα φαγητού μας σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Κουτσώνη.

Οι ομιλητές του συνεδρίου

Την έννοια της Νόρμας και τις διάφορες διαστάσεις θα ορίσει στην έναρξη του 4ου TEDxUniversityoftheAegean η Μαρία Καρίκη, απόφοιτος ψυχολογίας του Α.Π.Θ με μεταπτυχιακές σπουδές στη μεταβλητή του φύλου. Η ίδια αρθρογραφεί σε τοπική εφημερίδα της Ρόδου για καθημερινά ζητήματα ψυχολογίας και ασχολείται με την συμβουλευτική στήριξη ευπαθών ομάδων.

Ένα throwback στην οικογένεια μας, τη βάση -δηλαδή- της προσωπικότητάς μας, καθώς και την πρώτη κοινωνική ομάδα στην οποία εντασσόμαστε, θα κάνει η Ψυχολόγος – Σύμβουλος Γονέων, Γιούλη Καπούνη. Η ομιλήτρια έχει σπουδάσει εκπαιδευτική ψυχολογία και έχει ειδικευτεί στην υπαρξιστική και στη σωματική ψυχοθεραπεία, αλλά έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των ανθρώπων.

Για μια διαφορετική πλευρά των social media πρόκειται να μιλήσει η δημοσιογράφος Μαρίνα Καρπόζηλου, η οποία εργάζεται τόσο σε ψηφιακά όσο και σε έντυπα μέσα. Είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Η διατριβή της σχετίζεται με την επιρροή των νέων τεχνολογιών σε κοινωνικά ζητήματα..

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι τα social media έχουν επηρεάσει διάφορους τομείς της ζωής μας. Ένας από αυτούς είναι και ο έρωτας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ κατά πόσο έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων ο τρόπος που φλερτάρουμε; Το συγκεκριμένο ερώτημα θα προσπαθήσει να απαντήσει η μοριακή βιολόγος και επιστημονική σύμβουλος του MEDLAB, Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, προσεγγίζοντας την έννοια του έρωτα με βάση την νευροβιολογία.

Ο Μιχάλης Γουδής έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα τελευταία 5 χρόνια ζει και εργάζεται ως υπεύθυνος επικοινωνίας στο Housing Europe της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Η μεταπτυχιακή του διατριβή σχετίζεται με την Ανθρωπογεωγραφία και τον αστικό σχεδιασμό. Στο 4ο TEDxUAegean καλείται να αναλύσει τις δυσκολίες στην αντικειμενική κρίση στο επάγγελμα του δημοσιογράφου και κατά πόσο είναι δύσκολο να πηγαίνεις αντίθετα από το ρεύμα της εποχής το οποίο έχει ως αρετή την λογοκρισία.

Στον κόσμο του Deep Web, ένα κόσμο όπου η ανωνυμία που προσφέρει, δίνει μια διαφορετική αίσθηση της ελευθερίας, θα περιηγηθεί το κοινό του συνεδρίου μαζί με τον προγραμματιστή Γιώργο Καργιωτάκη. Ο ίδιος εργάζεται ως Principal Site Reliability Engineer και ασχολείται καθημερινά με linux servers, ανοιχτό λογισμικό, την ασφάλεια αλλά και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο.

Η Σίσσυ Αλωνιστιώτου έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στην νομική σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Στην πορεία της καριέρας εργάστηκε ως δημιουργός και διευθύντρια σε μερικά από τα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες της χώρας, όπως η Ελευθεροτυπία , E-gourmet και ELLE. Στο 4ο TEDxUAegean θα μας αποσαφηνίσει πως, μέσα από τη χρήση και το συνδυασμό τυποποιημένων φράσεων, που στηρίζονται σε μικρές κατά συνθήκη αλήθειες μπορεί ένας λόγος να καταλήξει σε κάτι μη ουσιαστικό.

Στο δίλημμα «fit in or stand out» θα απαντήσει μέσα από ένα ιδιόμορφο project η Κατερίνα Καμπράνη, διαλέγοντας να “σπάσει” την νόρμα του λειτουργικού design. Η ίδια προέρχεται από τον κλάδο της αρχιτεκτονικής και του design, ακροβατώντας ανάμεσα στο χιούμορ και την τέχνη.

“It’s just a ride” είναι το προσωπικό μότο του Γιώργου Λέντζα. Η διπλωματική που εκπόνησε στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει θέμα την παραγωγή και την λήψη ντοκιμαντέρ. Από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως το “World Party” και το “Στο Δρόμο” ταξίδεψε και ήρθε σε επαφή με διαφορετικές νόρμες και κουλτούρες. Στο TEDxUAegean θα μοιραστεί μαζί μας κάποιες από τις εμπειρίες του, ταξιδεύοντας μας στον κόσμο των νομάδων.

Τη σκηνή του TEDxUniversityoftheAegean θα κλείσει για φέτος ένα ζευγάρι ταλαντούχων χορευτών, ο Δημήτρης Γκιάτα και η Χρύσα Κόκκαλη. Οι δυο τους από το 2010 διατηρούν σχολή χορού με στόχο την εξάλειψη των ταμπού στον τομέα του χορού συμμετέχοντας σε πολλούς διεθνής διαγωνισμούς. Μέσω της 5ης τέχνης θα μας αποδείξουν πως οι νόρμες στον χορό μπορούν να επηρεάσουν την κινησιολογία και την ψυχολογία των ανθρώπων.

Μουσικές «ανάσες»

Το κοινό του συνεδρίου θα έχει και φέτος την ευκαιρία να «ταξιδέψει» μουσικά μέσα από performances προσκεκλημένων καλλιτεχνών, που θα ακολουθήσουν μετά από κάθε διάλειμμα.

Η μουσική παραγωγός, Dj και τραγουδίστρια Matina Sous Peau θα παρουσιάσει ένα mash up διαφορετικών ειδών μουσικής, αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν όρια στον κόσμο της τέχνης.

Δεύτερη, θα ανέβει στη σκηνή η Κατερίνα Ντούσκα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου και πρωτοανακάλυψε το πάθος της για τη μουσική, κυρίως μέσα από pop, rock, r&b, soul και jazz ακούσματα. Έχει σπουδάσει μοντέρνο και κλασικό τραγούδι .Το 2013 πρωτοεμφανίστηκε στην εγχώρια Αγγλόφωνη σκηνή με την ραδιοφωνική επιτυχία "One in a Million". Κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο "Embodiment" το 2015 , με δικά της τραγούδια και το 2017 ακολούθησε το EP σε μορφή βινυλίου "Embodiment Revisits". Το 2017 συμμετείχε στο παγκόσμιο φεστιβάλ του Sofar Sounds σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία με σκοπό τη στήριξή των προσφύγων. Στο TEDxUAegean θα μας ταξιδέψει σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια με την μοναδική φωνή της.

Παράλληλα με το event στην Σύρο πραγματοποιούνται events σε Σάμο, Χίο, Λήμνο και Ρόδο, όπου κι εκεί θα υπάρχουν Workshops και Projections αλλά και θα προβάλλεται το συνέδριο με livestreaming.