Με λαμπρότητα η Συριανή κοινωνία τίμησε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Γιορτή της θρησκείας, αλλά και γιορτή της πατρίδας

Την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης για τους προγόνους μας που με γενναιότητα και αυτοθυσία όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία και κατάφεραν να αλλάξουν τη μοίρα του έθνους μας, γιόρτασε και φέτος η τοπική κοινωνία της Σύρου, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Στη ζωή κάθε έθνους υπάρχουν στιγμές που το καταξιώνουν, το φέρνουν πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία, στιγμές που το φως χύνεται στις ψυχές των ανθρώπων, αποκτούν καθαρότητα και συνειδητοποιούν την ιστορικότητα και το χρέος τους. Τέτοια μοναδική στιγμή είναι η 25η Μαρτίου, αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας, οποία τιμήθηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Τα αειθαλή μηνύματα της Επανάστασης του 1821, ότι ο άνθρωπος νοείται άνθρωπος μόνο ως έθνος και ότι η ανθρώπινη ζωή νοείται μόνο σε συνθήκες ελευθερίας, αναδείχθηκαν αρχικά μέσα από τις εορταστικές εκδηλώσεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 22 Μαρτίου 2019.

Κόντρα στον "άνεμο" της λήθης

Ομαλά και με ρυθμούς πιο ταχείς από τους συνηθισμένους, λόγω του έντονου αέρα που επιτάχυνε ελαφρώς το βήμα των μαθητών, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα, η κατάθεση στεφάνων στα εθνικά ηρώα της Ερμούπολης.

Σημειώνεται πως, για πρώτη φορά η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής από σχολεία, σπουδαστές, προσκόπους, ομίλους και συλλόγους του νησιού πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα από την παραμονή της Εθνικής Επετείου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού στον Ξηρόκαμπο. Στη συνέχεια, στην προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, Διοικητή του Οχυρού “Ρούπελ” κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941, κατατέθηκε στεφάνι από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου Σύρου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης  (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων, ενώ μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου απέτισαν φόρο τιμής στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών.

Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης από μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Λίγο πριν τη λήξη της στεφάνωσης, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 2ου Γυμνασίου Σύρου, του Εσπερινού Γυμνασίου (με τάξεις Λυκείου) Σύρου και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη.

Η στεφάνωση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

Τα τμήματα παρέλασαν στο κέντρο της πόλης και χειροκροτήθηκαν από μικρούς και μεγάλους, που συγκεντρώθηκαν τόσο πλατεία Ηρώων και κατά μήκος της οδού Νικηφόρου Μανδηλαρά, όσο και στην παραλιακή ζώνη.

«Δυο λευτεριές σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα»

Με τιμή, αλλά και με υψηλό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας να αναβλύζει από τις καρδιές των συμμετεχόντων κορυφώθηκαν χθες το πρωί, στη Σύρο, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στις κατά τόπους ενορίες, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών στα Μνημεία Πεσόντων Άνω Σύρου, Βάρης – Μάννα και Ποσειδωνίας από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των τεσσάρων κοινοτήτων.

Αμέσως μετά, τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων και φορέων του νησιού, καθώς και μαθητικών αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την πολιτική επιστήμονα Αγγελική Βουτσίνου, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία ξεκίνησε το λόγο της με τους στίχους του Κωστή Παλαμά «Δυο λευτεριές σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα, δυο λευτεριές ματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου, η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου». Η ομιλήτρια υπογράμμισε τη σημασία της 25ης Μαρτίου, που εκτός από γιορτή της πατρίδας, αποτελεί και γιορτή της θρησκείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τη μέρα που επιλέχτηκε για να εξαγγελθεί στην ανθρωπότητα το μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου, η ελευθερία έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα για να επιστρέψει στην πατρίδα μας».

Μεταξύ άλλων, η κ. Βουτσίνου τόνισε ότι η ιστορία της ελληνικής επανάστασης απέδειξε πως η θέληση ενός λαού να υπερασπιστεί την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του είναι αυτή που μπορεί να μετατρέψει καθημερινούς ανθρώπους σε ήρωες, την απελπισία σε δύναμη, μπορεί να νικήσει ακόμη και τον πιο ισχυρό εχθρό.

«Η Επανάσταση του 1821 έχει να πει πολλά όχι μόνο στους Έλληνες αλλά σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος, ή φυλή που μάχεται για τα δικαιώματά του. Ο αγώνας των προγόνων μας μπορεί να γίνει έμπνευση για να σκύψουμε με σύνεση και ψυχραιμία πάνω από τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Δείχνει την αγάπη για μία ελεύθερη και ανεξάρτητη ζωή, δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αμέσως μετά, τελέστηκε κατά το έθος Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, του ναού και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Η Σύρος πανηγύρισε την ημέρα ορόσημο για το Ελληνικό Έθνος

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, μελών αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και ενόπλου πεζοπόρου τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης στην πλημμυρισμένη από κόσμο πλατεία Μιαούλη. Επικεφαλής της παρέλασης ήταν και αυτή τη φορά η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Alice Labarche.

Το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου απέσπασε πρώτο το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο παρέλασε όπως κάθε φορά, κρατώντας τη σημαία του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία του ΛΕΣ βρέθηκε στο ακριτικό νησί των Αρκιών στα Δωδεκάνησα για να συνεορτάσει με τους 30 κατοίκους του την Εθνική Επέτειο και να παρελάσει με τον μοναδικό μαθητή του εκεί δημοτικού σχολείου. Η αξιοθαύμαστη αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη του έργου που το Λύκειο Ελληνίδων επιτελεί πανελλαδικά. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου βρήκε άμεση στήριξη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία ως αρωγός κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης της 12μελους ομάδας, ενώνοντας τις δύο αυτές γωνιές του Αιγαίου, τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα.

Άρωμα παράδοσης είχε επίσης η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, που έχει ως στόχο τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση των στοιχείων που συνθέτουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και κουλτούρα της Κρήτης, καθώς και η κοινή παρουσία του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος». Οι δύο αδελφοποιημένοι σύλλογοι έχουν καταφέρει μέσω των δράσεών τους να μας φωτίσουν πτυχές της μακραίωνης ιστορίας τους, να μας μεταφέρουν τις μνήμες των προγόνων τους, αυτές που έζησαν στις αλησμόνητες πατρίδες και να μας καταδείξουν το μεγαλείο και τη συνέχεια του Μικρασιατικού και του Ποντιακού ελληνισμού.

Συγκινητική ήταν για μία ακόμη φορά η παρουσία των Προσκόπων της Σύρου, μικρά μέλη των οποίων κρατούσαν μπαλόνια στα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Υπενθυμίζεται ότι, ο προσκοπισμός αποτελεί διεθνή εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους που είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής, πίστης και αριθμεί 25.000 ενεργά μέλη. Είναι πρωτοπόρος σε όλες τις εθνικές προσπάθειες εθελοντισμού ενώ συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση, την άθληση με τη ζωή στη φύση, την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση.

Στην πλατεία παρέλασαν επίσης αντιπροσωπεία των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, η μαθητιώσα νεολαία, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και το Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης, που εδρεύει στο Στρατόπεδο Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Το Τάγμα έχει περιοχή ευθύνης όλο το νομό Κυκλάδων και συμβάλλει στην άμυνα της χώρας, στην ενίσχυση και υποβοήθηση των ενόπλων δυνάμεων για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

Αρμόδιοι για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης ήταν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων Λάζαρος Τσιομπάνης και Αικατερίνη Παπαχρήστου.

Υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή του Προγράμματος ήταν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουρσελάς και Κωνσταντίνος Ρουσουνέλος.

Μετά τη λήξη παρέλασης στην Πλατεία Μιαούλη, οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου και του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», παρουσίασαν Εθνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Γιώργος Μαραγκός: «Η μνήμη κρατά ζωντανές τις αξίες μας»

Το διττό χαρακτήρα της 25ης Μαρτίου, γιορτής τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Έθνος μας, επεσήμανε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

«Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με τη συμβολική ταύτισή του με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 προσέδωσε τη θεϊκή ευλογία και χάρη στον μεγάλο εθνικό μας αγώνα. Οι θυσίες ήταν πολλές, έπρεπε όμως να γίνουν για το μεγάλο ιδανικό της ελευθερίας, μιας ελευθερίας που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα, μιας ελευθερίας που έχουμε χρέος να προασπιζόμαστε όχι μόνο σε εθνικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και στην καθημερινότητά μας. Η μνήμη των αγωνιστών μας αποτελεί το καλύτερο δίδαγμα για όλους τους Έλληνες και του παρόντος και του μέλλοντος. Η μνήμη κρατά ζωντανές τις αξίες μας, κρατά άσβεστη την ελπίδα και κυρίως αποτελεί το ενοποιητικό στοιχείο ολόκληρου του Έθνους. Όπως ορίσαμε κάποτε τη μοίρα μας και καταφέραμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι να ανατρέψουμε καταστάσεις που φαίνονταν αδιέξοδες, έτσι και τώρα όλοι μαζί μπορούμε».

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα σύγχρονη, αξιοπρεπή και υπέροχη, που θα τα κρατήσει κοντά της και θα τους δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κτίσουν την ζωή τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Είναι αδύνατον με λόγια να αποδοθεί ένα μεγαλούργημα, μια ασύγκριτη σε δράση και δόξα ιστορική εποχή, ένα θαύμα όπως είναι το μεγαλείο του 1821 κάθε λέξη είναι πτωχή και κάθε φωνή είναι ένας ψίθυρος απαλός που χαϊδεύει τις γρανιτώδεις ψυχές εκείνων που τίμησαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς.

Ετικέτες: