Έναρξη εργασιών στο οικόπεδο περίπου 10 στρεμμάτων του Συλλόγου PAWS Πάρου, για την κατασκευή νέου και μοντέρνου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Αποκτά σάρκα και οστά το σύγχρονο καταφύγιο

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του νέου, σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Πάρο, με ευθύνη του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου (Paros Animal Welfare Society – PAWS) και τη συνδρομή φιλόζωων κατοίκων και φίλων του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος PAWS, σε συνέχεια της διαρκούς προσπάθειας για έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων στην Πάρο, ο οποίος είναι αρκετά υψηλός, αλλά και τηρώντας τη δέσμευσή του, για δημιουργία μίας σύγχρονης εγκατάστασης για τη φιλοξενία τους, έως ότου αυτά υιοθετηθούν, αφού εξασφάλισε τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και τις τελευταίες ημέρες, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο οικόπεδο.

Μάλιστα, ο Σύλλογος συνεχίζει την καμπάνια crowdfunding, που έχει ξεκινήσει και στο πλαίσιο της οποίας, οι φίλοι του συλλόγου συνεισφέρουν καθοριστικά, προκειμένου το σύγχρονο καταφύγιο για τις τετράποδες ψυχές της Πάρου, να γίνει πραγματικότητα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ρούλα Ελευθεριάδου, κάλεσε τους υποστηρικτές του Συλλόγου, καθώς και “όλους εσάς που μας εμπιστεύεστε και μας στηρίζετε τόσα χρόνια, να βοηθήσετε με τις δωρεές σας για την ολοκλήρωση του καταφυγίου μας μέσα στο καλοκαίρι, έτσι ώστε τα ζωάκια μας να μή βγάλουν άλλο χειμώνα ταλαιπωρίας στην Τρυπητή”.

200 υιοθεσίες ετησίως και φροντίδα εκατοντάδων ζώων

Όπως σημειώνεται στο κείμενο του Συλλόγου, στη διεύθυνση της καμπάνιας χρηματοδότησης, “είμαστε μία νόμιμη Φιλοζωική Οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1999. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, λειτουργούμε με εθελοντές και ο Σύλλογός μας διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το Καταστατικό μας, έχουμε και 3μελή Ελεγκτική Επιτροπή. Το τρέχον Δ.Σ. είχε πρωτο-εκλεγείτον Σεπτέμβριο του 2014 και επανεξελέγη το 2016 και το 2018. Τα ονόματα των μελών και οι τομείς υπευθυνότητάς τους, εμφανίζονται στο τέλος αυτής της παρουσίασης”.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, “η δουλειά μας συνίσταται στο να σώζουμε και περιθάλπουμε ένα μεγάλο αριθμό αδέσποτων, εγκαταλειμμένων σκυλιών και γατιών σε όλο το νησί. Τους παρέχουμε ιατρική φροντίδα και όχι μόνο, ενώ στον προσωρινό μας χώρο φιλοξενίας, φιλοξενούμε και φροντίζουμε 40 περίπου σκυλιά και κουτάβια. Κάθε χρόνο, επιτυγχάνουμε υιοθεσίες για 200 περίπου σκυλιά και γατιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επι πλέον, οι εθελοντές μας ταΐζουν καθημερινά 400 περίπου γατιά σε όλο το νησί, ενώ στειρώνουμε γύρω στις 150 γάτες κάθε χρόνο, με στόχο να μειώσουμε την περαιτέρω αύξησή τους”.

Υφιστάμενη κατάσταση του καταφυγίου

Σύμφωνα με το Δ.Σ., “όταν πρωτο-εκλεγήκαμε το 2014, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση παγιοποιημένη για πολλά χρόνια:

  • Υπήρχε εντατικό πρόγραμμα στειρώσεων για γάτες, αλλά όχι χώρος φιλοξενίας τους. Οι αδέσποτες γάτες ταΐζονταν σε διάφορες γατο-γειτονιές του νησιού αλλά δεν υπήρχε χώρος αποθεραπείας τους μετά από ιατρικές επεμβάσεις.

  • Ο περιβάλλων χώρος του υποτιθέμενου υπάρχοντος καταφυγίου (λιγότερο από 1000 τ.μ.), είχε χωρισθεί επανειλημμένα σε πολλά κλουβιά, προκειμένου να φιλοξενεί έναν αυξανόμενο αριθμό εγκαταλειμμένων σκυλιών.

  • Τα σκυλιά ζούσαν (και ακόμα ζουν) σε προσωρινές εγκαταστάσεις που μας τις έχει παραχωρήσει ένας αγρότης

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου συνειδητοποίησε άμεσα ότι αυτή η κατάσταση του καταφυγίου δεν είναι βιώσιμη, αφού:

  • “Η κατοικία ήταν και παραμένει σε τραγική κατάσταση με την προσαρτημένη αποθήκη έτοιμη να καταρρεύσει.

  • Τα κλουβιά των ζώων που είχαν κατασκευασθεί κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, δεν παρέχουν την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης, αφού δεν υπάρχει δίοδος μεταξύ τους και η επικοινωνία γίνεται διαμέσου των κλουβιών. Με αποτέλεσμα, τα σκυλιά να είναι δεμένα προκειμένου να περνούν οι άνθρωποι, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιά) είναι αδύνατη η άμεση εκκένωση του χώρου.

  • Επειδή η γη δεν ανήκε και ουδέποτε θα ανήκει στον Σύλλογό μας, οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις στον χώρο είναι ελάχιστες αν όχι αδύνατες.

  • Δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας γατιών, ούτε χώρος απομόνωσης και αποθεραπείας ασθενών ζώων”.

Λόγω της κατάστασης αυτής, το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε, σύμφωνα με το κείμενο της καμπάνιας, να προχωρήσει σε αγορά κατάλληλης έκτασης προκειμένου να κατασκευάσει ένα σύγχρονο καταφύγιο, σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

“Τα τελευταία 4 χρόνια, ο Σύλλογος PAWS «χτένισε» το νησί εξετάζοντας διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Τελικά, τον Ιούνιο 2018, καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα αγροτεμάχιο που πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια. Το όραμά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το νέο μας καταφύγιο, όχι μόνο σαν μία σύγχρονη εγκατάσταση για τα αδέσποτα του νησιού, αλλά προκειμένου να εκπαιδεύουμε παράλληλα και τις επερχόμενες νέες γενεές στην φιλοζωία και σωστή φροντίδα των κατοικίδιων. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε κατά το δυνατόν την νοοτροπία του κόσμου προς την φιλοζωία, παρέχοντας γνώσεις για την καλύτερη προστασία και φροντίδα των ζώων, καθώς και την γενικότερη αντίληψη που επικρατεί για τα καταφύγια ζώων”, τονίζει ο Σύλλογος.

Πρόοδος του έργου και προϋπολογισμός

Σύμφωνα με το Σύλλογο, μέχρι σήμερα έχει αγοραστεί έκταση 9.600 τ.μ. περίπου για την κατασκευή 32 νέων κλουβιών, οικίσκου για γάτες, κατοικίας υπεύθυνου καταφυγίου, γραφείου και αποθηκευτικού χώρου. Η συγκεκριμένη έκταση θα είναι 10 περίπου φορές μεγαλύτερη από την ήδη υπάρχουσα, ενώ θα διαθέτει χώρο για άσκηση και παιχνίδι των σκυλιών, αλλά και των γατιών.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί εγκρίσεις, για τη χρήση γης από την Πολεοδομία Νάξου, τη Δασική Υπηρεσία, του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου Πολεοδομίας Νάξου, Αρχαιολογίας, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και έχει υποβληθεί ο φάκελος για την άδεια κατασκευής από την Πολεοδομία Νάξου.

Ο Σύλλογος ενημερώνει αναλυτικά και με σχετικά έγγραφα, για τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό του έργου του νέου καταφυγίου. Συγκεκριμένα, 8.000 ευρώ θα κατανεμηθούν στα έργα υποδομής, 26.500 ευρώ για την κατασκευή κατοικιών, γραφείου και αποθήκης, 44.600 ευρώ για την κατασκευή των σύγχρονων κλουβιών, 7.500 για το αποχετευτικό δίκτυο, 10.000 ευρώ για τις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, 2.000 ευρώ για την κατασκευή σηπτικού βόθρου, καθώς και 3.400 ευρώ για την απόδοση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ετικέτες: