Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου επισκέφτηκε τη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικού της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά και έφτιαξε τις δικές του μολυβοθήκες

Εκπαίδευση και δημιουργία

Τη διαδικασία μετατροπής πλαστικού σε διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα παρακολούθησαν οι φετινοί τελειόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, ανοίγοντας πρώτοι τον κύκλο των εκπαιδευτικών επισκέψεων στη μικρή μονάδα ανακύκλωσης, που φιλοξενείται στο χώρο της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης.

Τον τρόπο χρήσης των τεσσάρων μηχανημάτων, που κατασκευάστηκαν από την Οργάνωση «Precious Plastic Greece» έδειξε στους μαθητές ο καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά Σύρου, στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, Νίκος Βακόνδιος. Την ομάδα υποδέχτηκε, μεταξύ άλλων και η υπεύθυνη της Βαρδακείου, Ευγενία Κόλλια.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Βακόνδιος εξήγησε πως η ιδέα της δημιουργίας μίας μονάδας ανακύκλωσης γεννήθηκε από δύο μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για το σχεδιασμό μίας δράσης, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία του νησιού. «Το πλαστικό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για όλο τον κόσμο και κυρίως για τα νησιά και της περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και η Σύρος πρέπει να πληρώσει για να απομακρύνει τα σκουπίδια της, μέσω πλοίου.

Ανοιχτή στα σχολεία του νησιού

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, τα μέλη ενημερώθηκαν για το έργο του Παγκόσμιου Δικτύου Precious Plastic και ειδικότερα την κατασκευή μηχανημάτων για την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Cyclades Preservation Fund και παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου, που περιελάμβανε τη συναρμολόγηση και εγκατάσταση των μηχανημάτων αλλά και κάποιες επιδείξεις. Η μονάδα ανακύκλωσης θα παραμείνει για έναν χρόνο στη Βαρδάκειο Σχολή, ενώ το προσεχές καλοκαίρι θα μεταφερθούν σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ενώ θα τοποθετηθούν επίσης σε χώρους διεξαγωγής φεστιβάλ της Σύρου, όπου καταγράφεται μεγάλη ποσότητα πλαστικού.

Κατά την επίσκεψή τους, οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ενημερώθηκαν σχετικά με το διαχωρισμό των διαφορετικών ειδών πλαστικού και παράλληλα έμαθαν για τον τρόπο μετατροπής του σε κάτι άλλο. Οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποίησαν πλαστικά καπάκια που είχαν συλλεχθεί και πλαστικά που η ΚΟΙΝΣΕΠ είχε μαζέψει από ένα χωράφι το χειμώνα και έφτιαξαν δοκιμαστικά μολυβοθήκες.

«Η έκπληξη των μαθητών ήταν μεγάλη, καθώς είδαν πώς μπορούμε να πάρουμε κάτι που πάντα θεωρούσαμε σκουπίδι και να δημιουργήσουμε κάτι άλλο, ακόμη και ένα έργο τέχνης», κατέληξε ο κ. Βακόνδιος.