Διαμαρτυρία των ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με τις αποστάσεις απαγόρευσης αλιείας στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου

Αποφάσεις καταδικαστικές για τους ερασιτέχνες

Τη διαμαρτυρία τους, δεδομένου, ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στη διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων, για τη διαδικασία δημιουργίας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής περιμετρικά της Γυάρου, εκφράζουν οι ερασιτέχνες αλιείς, ζητώντας να αλλάξουν, σε ό,τι αφορά τον κλάδο τους, τα όρια απαγόρευσης της αλιείας.

Τον Ιούλιο του 2019 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσμοθετήθηκε η νέα πρότυπη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου, με στόχο τη διαφύλαξη του μοναδικού φυσικού πλούτου της και την προστασία της μεσογειακής φώκιας, καθώς εκεί ζει και αναπαράγεται περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους Monachus Μonachus.

Με αφορμή τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων στη Σύρο, σχετικά με τις περιοχές Natura, οι ερασιτέχνες αλιείς έδωσαν το παρών και εξέφρασαν αντιρρήσεις, αναφορικά με συγκεκριμένες προβλέψεις και απαγορεύσεις, που ορίζονται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Μάλιστα, προχώρησαν επίσης στη συγκέντρωση άνω των 200 υπογραφών, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους επισήμως προς τους αρμόδιους φορείς.

Η δημιουργία της προστατευόμενης περιοχής

Η διαδικασία για τη δημιουργία της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου, ξεκίνησε από το πρόγραμμα KYKΛΑΔΕΣ LIFE, το οποίο “έτρεξαν” ως επικεφαλής του προγράμματος το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Tethys ήδη από το 2010, ενώ αργότερα, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα προστέθηκαν επίσης το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων.

Η ομάδα της WWF Ελλάς βρίσκεται συστηματικά στη Γυάρο και περνάει εκατοντάδες ώρες τον χρόνο πλέοντας γύρω από το νησί. Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του WWF, συμβάλλει όπως σημειώνεται στην προστασία της περιοχής, προκειμένου να αποτρέπονται πιθανές παράνομες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του οικοσυστήματος του νησιού (παράνομες αλιευτικές πρακτικές, αγκυροβόληση στην ποσειδώνια και καταστροφή των οικοτόπων κα).

Η συνεργασία WWF Ελλάς και Λιμενικού επισημοποιήθηκε, μάλιστα, το καλοκαίρι του 2018, με την υπογραφή σχετικού μνημονίου, με σκοπό την αξιοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας και επιτήρησης στην παράκτια και θαλάσσια ζώνη της Γυάρου. Ειδικότερα, προβλέπεται η χρήση ενός συστήματος προηγμένης τεχνολογίας, που θα επιτρέπει την επιτήρηση της περιοχής από απόσταση. Με το σύστημα σε πλήρη λειτουργία, η αρμόδια αρχή θα μπορεί να παρακολουθεί τα δεδομένα που λαμβάνει από το νησί, μέσω ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, και να επεμβαίνει όποτε κριθεί απαραίτητο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Η ομάδα έχει αναλάβει την εγκατάσταση, τον έλεγχο και τη συντήρηση ενός συστήματος ραντάρ στη ψηλότερη κορυφή της Γυάρου, μίας υπέρυθρης τηλεκατευθυνόμενης κάμερας που παρακολουθεί τους στόχους που εντοπίζει το ραντάρ, καθώς και τριών μη επανδρωμένων τετρακόπτερων drones, τα οποία μπορούν να επιβλέπουν την περιοχή από αέρος δίνοντας εξ αποστάσεως εικόνα.

Επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και συνεργασίας

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους, οι ερασιτέχνες αλιείς απέστειλαν αρχικά προς το Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιστολή, συνοδευόμενη και από τις συγκεντρωμένες υπογραφές, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς δεν είναι λίγοι οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες που στηρίζουν τα αιτήματά τους.

Αφενός, οι ερασιτέχνες αλιείς ζητούν τη μείωση της απόστασης απαγόρευσης αλιείας στη Γυάρο, ενώ ζητούν επίσης τη συμμετοχή των ερασιτεχνών αλιέων των Κυκλάδων στις συζητήσεις που αφορούν στην αλιεία με τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ερασιτέχνες σημειώνουν, πως «έχει τη μορφή διαμαρτυρίας μετά από τις πολλαπλές αποφάσεις που παίρνονται για την αλιεία, στις οποίες συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς, επαγγελματίες αλιείς, WWF Ελλάς κλπ, αλλά κανείς από τους χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείς των Κυκλάδων και που είναι πάντα καταδικαστικές για τους ερασιτέχνες αλιείς. Η επιστολή μας όμως, είναι και επιστολή συνεργασίας για να ακούσουν οι αρμόδιοι φορείς τις θέσεις μας, τις σκέψεις μας και αυτά που ζητάμε».

Επίσης επισημαίνουν προς τους αρμόδιους, πως «η επαφή με τη θάλασσα και η αλιεία είναι μέρος της φύσης του νησιώτη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του και είναι απαραίτητη για μία ισορροπημένη ζωή στο νησιωτικό χώρο. Τα αλιεύματα συνδράμουν στη διατροφή του, προστατεύει τη θάλασσα, την επιτηρεί από τις παράνομες δραστηριότητες, την αγαπά, τη σέβεται. Για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν θεσμοθετηθεί ζώνες προστασίας χερσαίες και θαλάσσιες, που έχουν την υποστήριξή μας».

Όσον αφορά στη νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, τονίζουν ότι θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση, η οποία έχει ισχύ για δύο έτη, συν ένα παράτασης, ενώ αναφέρουν ότι «για τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιτρέπεται εποχιακά, μεταξύ άλλων, η παράκτια επαγγελματική αλιεία, με ειδική άδεια, οργανωμένες καταδυτικές δραστηριότητες και ο αλιευτικός τουρισμός, από επαγγελματίες αλιείς».

Οι ερασιτέχνες αλιείς εξηγούν, πως «η απαγόρευση των 3 μιλίων για την αλιεία, καθιστά αδύνατη πρακτικά τη δυνατότητα αλίευσης έως και 10 μίλια. Η απαγόρευση αυτή προήλθε από πρώην πρόεδρο αλιέων στις Β.Δ. Κυκλάδες και ενώ η MOm, διά του προέδρου της κ. Δενδρινού είχε προτείνει 1,5 μίλι γύρω από τη Γυάρο. Η MOm δεν αντιτίθεται στην αλλαγή απαγόρευσης από τα 3 μίλια στο 1,5 μίλι, την οποία εμείς ζητάμε».

«Την απαγόρευση στα 3 μίλια τη θεωρούμε υπερβολική για ένα μεγάλο νησί όπως είναι η Γυάρος, με έκταση 15,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο εθνικό πάρκο Αλονήσου βορείων Σποράδων, στην περιοχή Α, που περιλαμβάνει τα μικρά νησιά, μόνο ένα, το Πιπέρι, έχει απαγόρευση στα 3 μίλια, ενώ τα άλλα, από 0,5 του μιλίου έως 1,5 μίλια. Το Πιπέρι έχει έκταση 4,3 τ.χ., τέσσερις φορές μικρότερο από τη Γυάρο. Εδώ θα κάνουμε την παρατήρηση ότι στο Πιπέρι απαγορεύεται η προσέγγιση, η διαμονή, η κολύμβηση, η κατάδυση, ενώ στη Γυάρο θα επιτρέπεται, παρ' όλο που ο Φορέας λέει ότι βάζουν στο Πιπέρι απαγόρευση στα 3 μίλια για να προστατευθεί η φώκια από τον ανθρώπινο παράγοντα και να εμπλουτισθεί με ψάρια. Με αυτές λοιπόν τις διατάξεις, η WWF η οποία κάνει αστυνόμευση στη Γυάρο με τη βοήθεια ραντάρ και κάμερας, χωρίς να έχει το δικαίωμα, ενοχλείται από ερασιτεχνικό σκάφος που ψαρεύει μεταξύ 1,5 – 3 μίλια και δεν ενοχλείται από την παρουσία ανθρώπων που κάνουν κολύμβηση, φωτογράφιση ή κατάδυση στις ακτές, εκεί που δραστηριοποιούνται οι φώκιες», σημειώνεται στην επιστολή των ερασιτεχνών αλιέων.

Στην επιστολή σημειώνεται, ότι «η WWF κάνει παρατηρήσεις ή και φωτογραφίζει σκάφη που αλιεύουν μακράν της ακτής (1,5 – 3 μίλια). Δεν έχουν όμως τα περισσότερα σκάφη δυνατότητα επακριβούς μέτρησης από την ακτή έως τα σκάφη».

Οι ερασιτέχνες αλιείς διευκρινίζουν, ότι ο κλάδος τους δεν αποτελεί “απειλή” για το οικοσύστημα της Γυάρου, αφού «για αλίευση στην περιοχή της Γυάρου ελάχιστα σκάφη έχουν το μέγεθος και τη δυνατότητα πλεύσης προς τη Γυάρο. Είναι γνωστές οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην περιοχή (Κάβο Ντόρο). Οι ερασιτέχνες αλιείς έχουν δυνατότητα αλίευσης Κυριακές και αργίες. και πολύ σπάνια καθημερινές. Η ακρίβεια των καυσίμων είναι αποτρεπτική πλέον για μακρινές πλεύσεις και δη στη Γυάρο. Οι οικονομικές επιβαρύνσεις στα ερασιτεχνικά σκάφη είναι τεράστιες με παλαιότερα. Η νομοθεσία που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία είναι πολύ αυστηρή και επαρκής που δε χρειάζονται άλλες απαγορεύσεις».

Τέλος, ζητούν «να γίνει αλλαγή της απαγόρευσης των τριών μιλίων σε ένα μίλι ή λιγότερο για τη Γυάρο εφόσον η οικολογική επιβάρυνση ελαχίστων σκαφών που έχουν τη δυνατότητα αλιείας εκεί είναι μηδενική, να επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία όλο το χρόνο», ενώ τονίζουν ότι επιθυμούν και ζητούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις που θα γίνονται στο εξής, αναφορικά με την αλιεία.