Έντονες βροχοπτώσεις μικρής διάρκειας, διακοπές ηλεκτροδότησης και απότομη πτώση της θερμοκρασίας

Το πέρασμα του «Ιανού» από τις Κυκλάδες

Αισθητό αλλά πιο ήπιο συγκριτικά με τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν άλλες περιοχές της χώρας ήταν το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα ονόματι «Ιανός» από τα νησιά των Κυκλάδων.

Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που έκανε την εμφάνισή του την περασμένη Πέμπτη και «σάρωσε» σταδιακά την Ελλάδα, άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες, οχήματα, ηλεκτροδότηση και στην αγροτική παραγωγή. Άπαντες αναμένουν πλέον την επίσημη κυβερνητική στήριξη με άμεσες αποζημιώσεις ώστε να καταφέρουν να «επουλώσουν» τις «πληγές» τους.

Θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι στον μέχρι στιγμής απολογισμό από την επέλαση του «Ιανού» περιλαμβάνονται δύο νεκροί στα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, τρεις αγνοούμενοι και δεκάδες εγκλωβισμένοι.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, από τις νυχτερινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, ενώ μέχρι και την ώρα σύνταξης του παρόντος άρθρου, πραγματοποιήθηκαν  942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις.

Η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος βρέθηκαν πρώτες στη δίνη του κυκλώνα, με σκάφη να βυθίζονται, δέντρα να κόβονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να δέχονται ισχυρά χτυπήματα και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η Θεσσαλία, η οποία πέρα από τις υλικές καταστροφές, μετρά πλέον δύο θανάτους, μίας γυναίκας από το χωριό Βασιλί των Φαρσάλων και ενός κτηνοτρόφου από την Καρδίτσα.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και των επιπτώσεων τους.

Φθορές στο οδικό δίκτυο της Κέας

Παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας που εκδηλώθηκαν σε κάποια νησιά των Κυκλάδων, δεν καταγράφηκαν ακραία φαινόμενα στο νομό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο «Ιανός» δεν άφησε τα σημάδια του.

Ο μεσογειακός κυκλώνας δημιούργησε προβλήματα σε περιοχές της Κέας. Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Δήμος Κέας είχε προχωρήσει σε σειρά εργασιών που αφορούσαν καθαρισμό ρεμάτων, φρεατίων, ταρατσών δημοτικών κτιρίων και του Ιατρείου της Κέας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι ο καθαρισμός των ρεμάτων αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ο Δήμος όπως και πέρυσι, προέβη στις παραπάνω εργασίες για να προλάβει ό,τι είναι εφικτό.

Το Ρέμα του Ξηροκάμπου πλημμύρισε, για άλλη μια φορά, προκαλώντας φθορές στο δρόμο της Σταυρωτής. Το συνεργείο του Δήμου δούλεψε άμεσα και μετέφερε χώματα και μπάζα που είχαν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Αναγκαία κρίνεται η συνεισφορά της Περιφέρειας, την οποία θα αιτηθεί η Δήμαρχος Ειρήνη Βελισσαροπούλου στην επικείμενη επίσκεψή της στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε διαφορετικά σημεία του νησιού, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Φραγμένα φρεάτια και λιμνάζοντα νερά

Δύο δυνατές βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στο νησί της Πάρου, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι μικρής διάρκειας νεροποντές που συνοδεύονταν από ισχυρούς ανέμους είχαν ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν τρεχούμενα νερά στους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού.

Σε αρκετά νησιά του νομού καταγράφηκαν μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης, κυρίως στις Δυτικές Κυκλάδες, όπως η Μήλος (52 mm) και η Σίφνος, καθώς και σε χωριά της Νάξου.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του λιμανιού της Σίφνου κατέγραψε 48.2 mm βροχής ενώ στιγμιαία το ύψος της βροχής ήταν 75.8 mm/h στις 12:14.

Με ισχυρή βροχόπτωση και έντονες αστραπές και βροντές, που δε διήρκησαν πολύ, εκδηλώθηκε η κακοκαιρία στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Στο Κουφονήσι σημειώθηκε τρίωρη διακοπή ρεύματος (από τις 7 έως τις 10 το πρωί), όπως και στη Νάξο λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, διάρκειας δέκα περίπου λεπτών.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας, τα νησιά ήταν προετοιμασμένα για την εκδήλωση βροχές. Παρόλα αυτά, αρκετοί δήμοι αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα ρυάκια που κατέβηκαν ή τα ορμητικά νερά, δεδομένου ότι τα φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί επαρκώς με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι.

Το μεγαλύτερο ζήτημα δημιουργήθηκε με τα νερά που κατέβηκαν στις παραλίες με αποτέλεσμα να αλλάξει ακόμη και η μορφολογία τους, όπως στα Κουφονήσια, στον Άγιο Γεώργιο στη Χώρα της Νάξου.

Λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκαν και αρκετές κατολισθήσεις μικρής έκτασης σε παλαιά σπίτια ή φράκτες που έπεσαν κοντά στους δρόμους.

Χωρίς προβλήματα Σύρος και Τήνος

Ο «Ιανός» πέρασε και από το νησί της Τήνου, χωρίς να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Η εμφάνιση του κυκλώνα έγινε κυρίως με βροχοπτώσεις. Στην πόλη της Τήνου έριξε 17.6 χιλιοστά (την Παρασκευή έριξε 6,4 χιλιοστά ενώ χθες Σάββατο, 11.2 χιλιοστά). Στο χωριό της Στενής, το βροχόμετρο δείχνει ότι έπεσαν δεκαεφτά (17) χιλιοστά νερού. Στον Πύργο, σύμφωνα πάντα με το βροχόμετρο του Δήμου, ο δείκτης έφτασε στα είκοσι (20) χιλιοστά νερού.

Χθες Κυριακή, σημειώθηκαν έντονοι βόρειοι άνεμοι με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 22 βαθμούς κελσίου.

Στην Σύρο, η κακοκαιρία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου με δύο δυνατές βροχοπτώσεις στις 04:30 και στις 06:00. Η βροχή που έφτασε μόλις τα 4,6 mm σταμάτησε γύρω στις 9 το πρωί και έκτοτε ο καιρός παρέμεινε νεφελώδης με τον ουρανό να αποκτά ξανά φως λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα.