“ΕΜΠΡΟΣ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Ουσιαστική στήριξη της Λέσβου ζήτησε ο Κύτελης από τους Ευρωπαίους

Με αφορμή την ευρωσυζήτηση για «Σχέση αλληλεγγύης και ευθύνης στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου»
  • Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020 - 06:26

Τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στο νησί της Λέσβου ανέλυσε διαδικτυακά στους ευρωπαίους εταίρους ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Σχέση αλληλεγγύης και ευθύνης στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου», ενώ δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να ζητήσει από τους αρμόδιους την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των νησιών του Βορείου Αιγαίου που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία 5 χρόνια από το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ. Κύτελης εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της Δημοτικής Αρχής, για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους η ΕΕ να ενσκήψει πάνω από το πρόβλημα και να βρει μία κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, συμμετείχε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση, σε επίσημη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, που διοργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο με θέμα τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη.

Στη σημαντική αυτή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου Μυτιλήνης, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο Δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Σαλβατόρε Μαρτέλο, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και της Γερμανικής Βουλής, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και θέματα που αφορούσαν στις ευθύνες διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ευρωσυζήτηση για τη μετανάστευση και το άσυλο: «Ωρα να βρεθεί ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης»

Κατά την έναρξη της διακοινοβουλευτικής διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli τόνισε ότι «πίσω από τους αριθμούς για το μεταναστευτικό υπάρχουν άνθρωποι, καθένας από τους οποίους έχει δική του ιστορία», προσθέτοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο οποιασδήποτε αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Ο πρόεδρος Sassoli αναφέρθηκε στην πρόσφατη τραγωδία στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπου ένα βρέφος έξι μηνών από τη Γουινέα έχασε τη ζωή του σε ναυάγιο. Τόνισε επίσης ότι τα ιταλικά, ισπανικά, ελληνικά και μαλτέζικα σύνορα είναι, στην πραγματικότητα, ευρωπαϊκά σύνορα, αποτελούν δηλαδή κοινή ευθύνη για ολόκληρη την Ένωση. Για το λόγο αυτό, δήλωσε ότι χρειάζεται αφενός να οριστούν εναλλακτικές νόμιμες δίοδοι για την παροχή ασύλου, όπως οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις (βίζα), αφετέρου να θεσπιστεί κοινό πλαίσιο κανόνων για τη διάσωση και την αποβίβαση ανθρώπων, αντί να ποινικοποιείται η δραστηριότητα όσων εκπληρώνουν νομικά δεσμευτικές αλλά και ηθικές υποχρεώσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε επίσης ότι «πάρα πολλοί άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να έρθουν στην Ευρώπη» και τόνισε τη μεγάλη συμβολή που έχουν συχνά οι μετανάστες στις κοινότητες υποδοχής τους — αναφέροντας ως παράδειγμα το Γερμανοτουρκικό ζευγάρι πίσω από το εμβόλιο Pzifer-BioNTech. Το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση έχει ως στόχο να εξισορροπήσει την ανάγκη να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες, να καταπολεμήσει τους διακινητές και να εξασφαλίσει την ένταξη και την κατάλληλη μεταχείριση για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ευρώπη, εξήγησε.

Ο Wolfgang Schäuble, πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag), παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν εύκολες ή βέλτιστες λύσεις για το ζήτημα αυτό. «Πρέπει να εκπληρώσουμε τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις και η διάσωση ζωών στη θάλασσα αποτελεί νομική υποχρέωση», δήλωσε, αλλά μερικές φορές πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με αμφιλεγόμενα καθεστώτα. Προειδοποίησε ότι οι κυνικοί διακινητές χρησιμοποιούν τα ιδανικά της ΕΕ προς όφελός τους, επομένως «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να επιστρέψουμε ανθρώπους προκειμένου να μην δημιουργηθούν ψευδή κίνητρα».

Οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, Eduardo Ferro Rodrigues και Igor Zorčič, συμμετείχαν επίσης στην έναρξη της διάσκεψης, δεδομένου ότι οι δύο αυτές χώρες αποτελούν από κοινού με τη Γερμανία την τριάδα των Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Ferro Rodrigues επεσήμανε ότι η μετανάστευση αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί με βάση τις θεμελιώδεις αξίες της. «Πρέπει να γίνουν πολλά τα επόμενα χρόνια» με βάση ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο, πρόσθεσε. Ο Zorčič συμφώνησε ότι το ισχύον σύστημα ασύλου έχει παρουσιάσει υπερβολικά πολλές αδυναμίες τα τελευταία χρόνια και ελπίζει ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό κοινό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση κάθε κράτους μέλους.

Της Ανδρονίκης Κουτσαβλή