Τοποθέτηση νέων κάδων συλλογής αποτσίγαρων στην Ερμούπολη, στις παραλίες και σε όλες τις Κοινότητες της Σύρου

"Η φύση δεν είναι ένα γιγάντιο τασάκι”

Σε όλη τη Σύρο επεκτείνεται σταδιακά η ανακύκλωση αποτσίγαρων που τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε πιλοτικά στην Ερμούπολη και αγκαλιάστηκε από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού ως μία επιτυχημένη πρακτική με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι τα έσοδα από την ανακύκλωση διατίθενται στην Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου, έναν ιστορικό Σύλλογο με τεράστια συμβολή στον άνθρωπο-ασθενή που έχει ανάγκη από το τόσο πολύτιμο και σπάνιο αίμα.

Μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, έντονο ήταν το ενδιαφέρον των Κοινοτήτων του νησιού για την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής αποτσίγαρων σε παραλίες και άλλα κεντρικά σημεία των περιοχών τους. Η δεύτερη φάση εναπόθεσης ξεκίνησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – Περιβάλλοντος του Δήμου. Κάδους απέκτησαν μέχρι στιγμής, η Αζόλιμνος, η Βάρη, το Αχλάδι, η παραλία και η πλατεία Φοίνικα, το παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, ο πεζόδρομος, η αγορά, το ΙΚΑ και η Άνω Σύρος. Η τοποθέτηση συνεχίζεται σήμερα σε Κόμητο, Αγκαθωπές, Φετουρή, Γαλησσά (παραλία, παγκάκια) και Κίνι (παραλία, μόλος).

Εκτός από το παραλιακό μέτωπο, το λιμάνι και τις παραλίες, κυτία θα πάρουν τη θέση τους και στους πολυσύχναστους χώρους, εκεί που μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων της πανδημίας θα «χτυπά η καρδιά του νησιού μας».

Τα κυτία είναι δύο ειδών επιτοίχια και επιδαπέδια .Η χρήση τους απλή. Σβήνετε το τσιγάρο σας στο πάνω μέρος ή το πετάτε αναμμένο μέσα. Μπορείτε να συλλέγετε τα αποτσίγαρα σας σε απλά κουτιά στο χώρο κατοικίας σας ή της επιχείρησης και να τα μεταφέρετε στον κοντινότερο μεγάλο κάδο της περιοχής σας.

Οι επιχειρήσεις μπορούν ακόμα να τοποθετήσουν ειδικό κουτί με τη διαφήμιση τους στο χώρο που επιθυμούν και οι υπηρεσίες του Δήμου θα αναλάβουν την αποκομιδή του.

Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη

Μια απλή κίνηση με μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος μια και τα αποτσίγαρα, σύμφωνα και με την  διαβαλκανική έρευνα στο πρόγραμμα meltemi ανάμεσα σε Βουλγαρία, Αλβανία, Ελλάδα και Κύπρο για τη θάλασσα της Μεσογείου (είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε σαν ΦΟΔΣΑ  στις περσυνές παρουσιάσεις) αποτελούν το 40% της μόλυνσης στη θάλασσα .

Επίσης η  ΜΚΟ «Ocean Conservancy» (Διατήρηση των ωκεανών), η οποία οργανώνει απορρυπάνσεις ακτών από το 1986, δημοσίευσε μια σημαντική αναφορά.

Σύμφωνα λοιπόν με δικά της στοιχεία, σχεδόν 60 εκατομμύρια γόπες τσιγάρων έχουν συλλεχθεί από τη δεκαετία του ’80 – που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό της πλαστικής σακούλας, των μπουκαλιών ή των καλαμακίων που καθαρίζονται από τους ωκεανούς μας. Ορισμένοι λουόμενοι πετούν κατευθείαν τα αποτσίγαρά τους στην παραλία.»

Σύμφωνα με έρευνα της συνεργαζόμενης με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εταιρείας gopafree πιθανόν  να μην γνωρίζουμε ότι:

  • Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες. 
  • Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.
  • Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό.
  • Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους σε ειδικούς κάδους.
  • Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.
  • Τα αποτσίγαρα συλλέγονται μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle, με τη χρήση ειδικών κάδων (τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία), διαχωρίζονται και με ειδική διαδικασία παράγουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες. Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.

«Αν και συνήθως οι άνθρωποι θεωρούν ότι η φύση είναι γιγάντιο τασάκι, οι περισσότεροι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται την μεγάλη σημασία που έχει αυτή η πράξη τους- πόσο πολύ επηρεάζει όχι μόνο το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους μια και ακολουθώντας τη συνέχεια της τροφικής αλυσίδας όλα θα καταλήξουν στο πιάτο μας.”

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2021, ισχύει ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποχρεωτική αποκομιδή των αποτσίγαρων.

Ένα νησί κοινωνικά ευαισθητοποιημένο

Στο πλαίσιο των δράσεων με κοινωνικό πρόσημο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τοποθετήθηκε το προτελευταίο κυτίο φροντίδας και προστασίας των δεσποζόμενων φίλων μας "ΝΟΚΑΚΑ" στην Παρακοπή της Κοινότητας Πάγου απέναντι από την εκκλησία του Σταύρου. Εναπομένει ένα ακόμα για τον δρόμο στο παραλιακό μέτωπο της Βάρης. Σιγά-σιγά καταγράφονται τα αιτήματα για περισσότερα σημεία φροντίδας από τα Διοικητικά Συμβούλια των Κοινοτήτων του νησιού μας για να γίνει προσπάθεια μέσα στα πλαίσια  των οικονομικών μας να ικανοποιηθούν τα περισσότερα αιτήματα.

«Χαιρόμαστε που ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτότυπη ευρεσιτεχνία ,σημειώνομε  ότι ο Δήμος μέσω του πρώην ΦΟΔΣΑ ήταν από τους πρωτοπόρους της τοποθέτησης και πιστεύουμε ότι με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και το Πάσχα, η χρήση και οι θετικές εντυπώσεις θα είναι μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες από τους επισκέπτες μας. Η Δημοτική μας αρχή προχωρά σταθερά και πρωτοπόρα ως οφείλει και ως έχει προεκλογικά ανακοινώσει στους Δημότες μας και στα μικρά και καθημερινά που δίνουν όμως ξεχωριστή πινελιά φροντίδας», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη ανταποδοτικής ανακύκλωσης και συνεργάτης του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη.