Το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας Πάρου απέκτησε με τη συνδρομή μίας «πολυεθνικής αγκαλιάς» εθελοντών έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών προαύλιο χώρο

Νέα όψη με αέρα… Ευρώπης στο Δημοτικό Σχολείο Μάρπησσας

  • Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2022 - 06:15

Με τη συνδρομή των εθελοντών της KuKuk Kultur e.V. από τη Γερμανία, δεκάδων εθελοντών από την Πάρο, καθώς και την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Πάρου, της ΚΔΕΠΑΠ και των τοπικών επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκε το άψογο, σε επίπεδο ασφάλειας και αισθητικής, αποτέλεσμα του νέου προαύλιου χώρου για το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας Πάρου.

«Αύριο το πρωί μια ξεχωριστή μέρα θα ξημερώσει για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μας, του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου-Μάρπησσας! Οι σκέψεις τους, οι επιθυμίες τους, οι ανάγκες τους, αυτές που μοιράστηκαν μαζί μας τα ίδια και οι δάσκαλοι τους, κατά τη διάρκεια του Συμμετοχικού Σχεδιασμού του Προαυλίου τους, θα εμφανιστούν μπροστά τους, έτοιμες να υποδεχτούν τα γέλια τους, έχοντας υλοποιηθεί με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και πάνω από όλα με αγάπη, φροντίδα και μέσα από μια μεγάλη πολυεθνική αγκαλιά πολλών εθελοντών, μικρών και μεγάλων, κοντινών και μακρινών τόπων, διαφορετικών ρόλων και αρμοδιοτήτων», γράφει η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Συμμετοχικός σχεδιασμός και ολική αναδιαμόρφωση του προαυλίου

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, το πρόγραμμα του συμμετοχικού σχεδιασμού και της αναδιαμόρφωσης του σχολείου προέκυψε μετά από μία μακροχρόνια διεργασία πολλαπλών συζητήσεων και αναζητήσεων με γονείς και δασκάλους, κατά την οποία προσδιορίστηκαν σε πρώτο επίπεδο οι βασικές αρχές που οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούσαν να αντανακλώνται στη διαμόρφωσή του, όπως το να είναι ασφαλές, να είναι ανθρώπινο, να είναι αισθητικά όμορφο και πλούσιο σε ερεθίσματα για όλα τα παιδιά, να βασίζεται στις αρχές της συμπερίληψης, όντας προσβάσιμο από όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά, να έχει υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και να αναδεικνύει το φυσικό οικοσύστημα της Πάρου, να είναι βιώσιμο και να υπηρετεί την αρχή της δικαιοσύνης, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες όπου χρειάζεται, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στο χώρο του σχολείου τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εθνικών προδιαγραφών για τα προαύλια και έχοντας γνώση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, ο Σύλλογος αναζήτησε και κατάφερε να έχει στο πλευρό του τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Kukuk Kultur e.V. της γερμανικής εταιρείας Kukuk Freilung, με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή οικολογικών χώρων αναψυχής σε πολλές χώρες της Ευρώπης και με πιστοποίηση ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Την προσπάθεια επίσης στήριξε και η «δέλτα δύο» ΑΜΚΕ, με δράση στο χώρο της αισθητικής παρέμβασης μέσω της τέχνης, με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, έχοντας έμπειρα μέλη στο σχεδιασμό μελετών εξωτερικών χώρων, αλλά και στην εκπαίδευση ανάπτυξης δεξιοτήτων και διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο του συμμετοχικού σχεδιασμού, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συλλογής ιδεών, αναγκών και επιθυμιών με τη σχολική κοινότητα, ενώ υλοποιήθηκαν εργαστήρια εικαστικής, λεκτικής και ομαδοσυνεργατικής καταγραφής των επιθυμιών των μαθητών. Παράλληλα υπήρχε συνεχής συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για τη συλλογή των αναγκών και προτάσεών τους, αλλά και ανοιχτή συνάντηση με τους γονείς, κηδεμόνες και φίλους του σχολείου για τον ίδιο λόγο.

Η μελέτη του έργου προχώρησε σε συνεργασία με την Kukuk kultur και τη «δέλτα δύο» ΑΜΚΕ, όσον αφορά στο τμήμα που υλοποιήθηκε αρχικά από τους εθελοντές, όσο και στην ολική αναδιαμόρφωση του προαυλίου, σε δεύτερο χρόνο, με κύριο άξονα την «πράσινη» εικόνα του.

Νέα μορφή, με τη συνεισφορά όλης της τοπικής κοινωνίας

Από τις 14 Απριλίου, 27 εθελοντές και ειδικοί από τη Γερμανία, μέσω της Kukuk kultur, βρέθηκαν στην Πάρο και σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία με τους εθελοντές του νησιού, ξεκίνησαν τις εργασίες με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές προαυλίων χώρων. Οι εργασίες τελέστηκαν υπό τη συνεχή επίβλεψη και υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου, ενώ η ΚΔΕΠΑ Πάρου ανέλαβε τη φιλοξενία των εθελοντών στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας» και το ΚΤΕΛ Πάρου τη συνεχή μετακίνησή τους από και προς το χώρο του σχολείου. Ταυτόχρονα, δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις στήριξαν με την παροχή γευμάτων, υλικών, εργασίας την πρωτοβουλία αυτή.

Οι εθελοντές από την πρώτη κιόλας μέρα αλληλεπίδρασαν με τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του δικού τους χώρου.

Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώθηκα και η δεύτερη φάση του προγράμματος, με την τρίτη φάση να προγραμματίζεται το καλοκαίρι, προκειμένου ο προαύλιος χώρος να είναι καθ’ όλα έτοιμος έως το «πρώτο κουδούνι» του Σεπτέμβρη.

Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, τονίζεται πως «είμαστε χαρούμενοι που οι δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, όπως είχαν προγραμματιστεί, αλλά και ευγνώμονες και συγκινημένοι που αυτή την προσπάθεια αγκάλιασαν και στήριξαν πολλοί, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, μικρό ή μεγάλο, αλλά τόσο σημαντικό».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Σύλλογος σε μία αναλυτικότατη ανάρτηση στα ΜΚΔ του, ευχαρίστησε αναλυτικά και θερμότατα, έναν προς έναν, όλους τους εθελοντές, τα στελέχη του Δήμου, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που συνέδραμαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.