Το θέμα της δόμησης στη Σαντορίνη σε ανοιχτή συζήτηση, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ "Φωνή Αιγαίου"

Στο επίκεντρο η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος

Στόχος η ενίσχυση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την αναστροφή της υποβάθμισης του νησιού

Το ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά "Φωνή Αιγαίου" που έχει ως θέμα τη δόμηση και ιδιαίτερα την αυθαίρετη στα νησιά, θα τεθεί στο επίκεντρο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου στη Σαντορίνη.

Την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, από τις “Βιώσιμες Κυκλάδες”, με τη συμμετοχή της Λυδίας Καρρά, συντελεστών της ταινίας, τοπικών αρχών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων του νησιού.

Σαντορίνη SOS: Ευκαιρία για νέες επιλογές"

Η Τοπική Επιτροπή Σαντορίνης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, την προβολή του ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά "Φωνή Αιγαίου".

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρ' όλο που δημιουργήθηκε το 2004, παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρο, καθώς αναφέρεται στη δόμηση και ιδιαίτερα την αυθαίρετη, που αλλοιώνει το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης, με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν, αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα "Σαντορίνη SOS: Ευκαιρία για νέες επιλογές", κατά την οποία θα τεθούν τα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη, με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας προς την κατεύθυνση αναστροφής της υποβάθμισης του νησιού.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου από τις “Βιώσιμες Κυκλάδες”, με μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες, αλλά και με την παρουσία της ¨της σκηνοθέτριας Λυδίας Καρρά, συντελεστών της ταινίας, τοπικών αρχών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της Σαντορίνης.

Να σημειωθεί ότι "Βιώσιμες Κυκλάδες", στην οποία συμμετέχει και ο Τάσος Τέλογλου, είναι μια δημοσιογραφική παρέμβαση στο καυτό ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Προβάλλοντας τα θέματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» έχουν στόχο να βρεθούν λύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.

Η ταινία "Φωνή Αιγαίου"

Η "Φωνή Αιγαίου" προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης στις 17 Μαρτίου του 2004 και πρόκειται για μία ταινία η οποία ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων.

Μέσα από ένα σπάνιο αρχειακό υλικό, παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων και της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας, ενώ καταγράφεται και ο λόγος μελετητών του Αιγαίου, όπως αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, ιστορικών, πολεοδόμων, αλλά και αυτός των κατοίκων.

Εκτός των συγκεκριμένων στοιχείων, η "Φωνή Αιγαίου" πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου.

Τοπική Επιτροπή Σαντορίνης

Η Τοπική Επιτροπή Θήρας ιδρύθηκε το 2018 και δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη και τη Θηρασία, με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Στόχος της Επιτροπής είναι να δώσει βήμα σε δημιουργική ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων

να προβάλλει, να αναδείξει και να προστατεύσει την πολιτισμική και γεωμορφολογική φυσιογνωμία της Σαντορίνης, να συμβάλλει στην επικοινωνία των φορέων και των ατόμων, να καταθέτει τις θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη.

Επίσης, στοχεύει να να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες, να προβάλλει τις δραστηριότητες πολιτισμού, αλλά και να διοργανώνει δράσεις, ημερίδες και να συμμετέχει σε δραστηριότητες εθελοντισμού

Η Τ.Ε. έχει συμβάλει ουσιαστικά στην διαμόρφωση της μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα στην Σαντορίνη, στον αγώνα για τη διάσωση της προστατευόμενης περιοχής της Βλυχάδας από άναρχη δόμηση και τέλος στη διοργάνωση επισκέψεων στο πλαίσιο του προγράμματος “Επισκέψιμες Ιστορικές Κατοικίες”, ενώ αυτή την περίοδο, η Τοπική Επιτροπή σε συνέργεια με την ΕΛΛΕΤ ασχολείται με το μείζον πρόβλημα της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Εκτός από τα θέματα προστασίας της Σαντορίνης, έχει ασχοληθεί και με θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, αλλά και την αειφορία. Ενδεικτικά, έχει παρέμβει με αιτήματα προς τη δημοτική αρχή του νησιού για τη δημιουργία χώρου πολιτισμού στη Σαντορίνη, για τη στέγαση και φιλοξενία της πολυποίκιλης πολιτιστικής δραστηριότητας που παράγεται, τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από φορείς.

Επίσης, έχει ασχοληθεί επισταμένα και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, καταθέτοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

H Eλληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με την οποία συνεργάζεται η Τοπική Επιτροπή Θήτας, είναι ένα μη κερδοσκοπικό και κυβερνητικό σωματείο, το οποίο από το 1972 επικεντρώθηκε στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης και γενικότερα σε κάθε τι που περιβάλλει τον άνθρωπο και επηρεάζει την ζωή του.

Μάλιστα από τα πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησή του, ξεκίνησε δράσεις για την προστασία του Αιγαίου, ιδρύοντας με το γραφείο αρχιτεκτονικών συμβούλων στη Σύρο.

Η ΕΛΛΕΤ εξαρχής ενδιαφέρθηκε και ενδιαφέρεται όχι μόνο για τον παραδοσιακό, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό, ιδιαίτερα όπου έχει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της πολυσύνθετης περιβαλλοντικής κρίσης της εποχής.