Ο πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Χρήστος Φωτόπουλος στην “Κοινή Γνώμη”

Νέα εποχή για τους αστυνομικούς

- Η έλλειψη υποδομών και η υποστελέχωση των υπηρεσιών σε πρώτο πλάνο - Συνάντηση με τους αστυνομικούς υπαλλήλους για εργασιακά ζητήματα

Εκτενέστατη ενημέρωση για εργασιακά ζητήματα του κλάδου, έλαβαν οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων του νομού, από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.(Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων), Χρήστο Φωτόπουλο και Αντώνη Ζαχαριουδάκη αντίστοιχα, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.

Ο πρόεδρος, κ. Φωτόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους αστυνομικούς υπαλλήλους, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, στο πλαίσιο της οποίας ανέπτυξε τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους της Αστυνομίας και συζητήθηκαν αναλυτικά, εκφράζοντας παράλληλα, το πάγιο αίτημα των αστυνομικών του κλάδου για ένταξη στην κατηγορία Τ.Ε..

“Ψαλίδι” σε λειτουργικές δαπάνες και προσωπικό

Στο γραφείο του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλη Κεφάλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, προλογίζοντας τα ζητήματα που έθιξαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι στη διάρκεια της συνάντησης – ενημέρωσης, ανέφερε: “Μιλήσαμε για θέματα στο χώρο εργασίας τόσο θεσμικά, όσο και οικονομικά”, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι: “Οι συνάδελφοί μου στις Κυκλάδες, είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τον τρόπο που λειτουργούν με την ελλειμματική δύναμη και τις περικοπές που έχουν υποστεί οι υπηρεσίες στις λειτουργικές τους δαπάνες καθώς μπορούν και αντεπεξέρχονται με αυτό τον τρόπο στην αποστολή τους”.

Ωστόσο, ο πρόεδρος, υπογράμμισε ότι εκφράστηκε “αγωνία μεγάλη από το προεδρείο του Σωματείου” σχετικά με “τον τρόπο που θα υπάρξει στελέχωση των υπηρεσιών αλλά και αναφορικά με την ενίσχυση στην υλικοτεχνική υποδομή και πώς ενόψει και της θερινής περιόδου θα υπάρχει μία αξιόμαχη παρουσία για να προσφέρουμε τα υπέρτατα αγαθά στον πολίτη, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη διασφάλιση της τιμής, της ζωής και της περιουσίας του” επεσήμανε.

Έλλειμμα υποδομών

Επιπρόσθετα, ο κ. Φωτόπουλος, έκανε λόγο και για “ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη υποδομών, με την καταπόνηση του προσωπικού σε μία σειρά μέτρων” που δεν άπτονται αποκλειστικά “της αποστολής της αστυνομίας” ενώ μίλησε και για “την καταπόνηση του προσωπικού σε ζητήματα μεταγωγών, λαθρομετανάστευσης, τη μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους εργασιακούς και ιδίως στα κρατητήρια”. Ειδικότερα, τόνισε ότι: “Είναι απαράδεκτες οι καταστάσεις που επικρατούν στα κρατητήρια από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας, εκεί που στιβάζονται ανθρώπινες ψυχές”. Μάλιστα τόνισε πως, ο αντίκτυπος που ακολουθείται από όλα τα παραπάνω, δεν “συναντά” τους ιθύνοντες, αλλά “τον αρχηγό ή τον υπουργό, αλλά απευθείας η άσχημη εντύπωση που αποκτά και ο κρατούμενος αλλά και όποιος προσέρχεται στο χώρο”, βρίσκει πρώτα τον αστυνομικό σκοπό.

“Πατέντα ελληνική”

Ο πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ., ακολούθως, ανέφερε πως ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους αστυνομικούς υπαλλήλους, σχετίζεται με την ανυπαρξία προγραμματισμού εργασιών. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Φωτόπουλος, “Ο αστυνομικός δε γνωρίζει από πριν τι πρόκειται να κάνει αύριο. Αυτό είναι μία πατέντα ελληνική. Σε όλες τις χώρες, οι αστυνομικοί γνωρίζουν σε μηνιαία τουλάχιστον βάση τι ακριβώς θα κληθούν να κάνουν. Στη χώρα μας ζητούμενο είναι η εβδομαδιαία ενημέρωση”. Αυτό έχει σαν συνέπεια, την πρόκληση μίας σειράς ζητημάτων στον προγραμματισμό όχι μόνο τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό και δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στο προσωπικό”, κάτι που λειτουργεί όπως εξήγησε ο ίδιος, “αρνητικά στην απόδοσή του αστυνομικού”. Ζητούμενο είναι “στην αρχή της εβδομάδος να γνωρίζουν οι αστυνομικοί τις εργασίες τους για τις επόμενες ημέρες” επανέλαβε.

Επάγγελμα που ελλοχεύει κινδύνους

Ωστόσο, μείζονος σημασίας θέμα που τίθεται στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων, αφορά η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και η ένταξή του, στην κατηγορία Τ.Ε.. “Τέθηκαν επί τάπητος, μία σειρά θεσμικών ζητημάτων που σχετίζονται με την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας, που δεν “κοστίζει” τίποτε. Μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κάτι σχετικό. Ο Αστυνομικός έχει αποφοιτήσει από μία ανώτερη σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θεσπίστηκε και νομοθετήθηκε τελευταία και δυστυχώς η Πολιτεία μέχρι σήμερα δε δέχεται στην απογραφή του ο αστυνομικός, να είναι στην κατηγορία Τ.Ε αλλά στη Δ.Ε.”. Συμπληρωματικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι το προαναφερθέν αίτημα, είναι μία μόνιμη διεκδίκηση και πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπόψιν από τους αρμοδίους.

Λέσχες εστίασης

Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε, αφορά στη δημιουργία λεσχών εστίασης για τους νέους αστυνομικούς. “Τα οικονομικά τους είναι σε άσχημη κατάσταση και θα είναι θετικό αν δημιουργηθεί μία Λέσχη εστίασης”, δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος, “προκειμένου οι νεότεροι κυρίως να μπορούν να κερδίζουν σε οικονομικό επίπεδο”.

Σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με το ποσοστό της μείωσης που έχουν δεχθεί οι αστυνομικοί υπάλληλοι, ο πρόεδρος, σημείωσε: “Έχουν δεχθεί μείωση της τάξεως 30-35% κατά μέσο όρο στις αμοιβές τους οι συνάδελφοι”.

Η ανάπτυξη συνάρτηση της ασφάλειας

“Οι αστυνομικοί έδωσαν έμφαση στον τρόπο με τον οποίο θα παρέχουν υπηρεσίες στο νομό των Κυκλάδων. Γι αυτό τα αιτήματά τους επειδή είναι δίκαια και δεν είναι συντεχνιακά, θα πρέπει να υποστηριχθούν από την τοπική κοινωνία”, ανέφερε ο πρόεδρος εν συνεχεία, επεξηγώντας τα λεγόμενά του: “Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αστυνομία δεν είναι για τους αστυνομικούς. Τα ζητήματα της υλικοτεχνικής υποδομής, της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και της θερινής περιόδου θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας”. Ο ίδιος, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, παρότρυνε τους συναδέλφους του στο νομό, “να απαιτήσουν οι ίδιοι από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, να προχωρήσουν μαζί σε παρέμβαση στο κεντρικό κράτος και να παρουσιαστούν ακόμη και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για να απαιτήσουν από κοινού την αντιμετώπιση των προβλημάτων”.

“Δεν μπορεί να θέλουμε να έχει σωστή παρουσία η αστυνομία για να έχουμε ασφάλεια, τουρισμό και καλή εικόνα της Σύρου και των Κυκλάδων, και να μην επιθυμούμε εμείς οι ίδιοι να πρωτοστατήσουμε για να διασφαλίσουμε εκείνα τα ελάχιστα εχέγγυα και την ελάχιστη υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους νησιώτες. Γι αυτό και η κεντρική εξουσία θα πρέπει να δώσει έμφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Ανάπτυξη - εάν δεν υπάρχει ασφάλεια - δεν μπορεί να επέλθει” σημείωσε.

Πρόληψη και καταστολή εγκλήματος

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αστυνομικών υπαλλήλων και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η αστυνομία. “Εστιάσαμε στον τρόπο που χρησιμοποιείται η αστυνομία και καταθέσαμε τις ενστάσεις μας. Θα πρέπει η αστυνομία να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της μόνο με την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος. Εκεί, ζητάμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ επικουρικό, στη χρησιμοποίηση ή στη διάθεση δυνάμεων σε συγκεντρώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες. Σε αυτά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει η Πολιτεία και τα κόμματα συντεταγμένα να δίνουν λύσεις, στα αιτήματα των εργαζομένων και όλων των κοινωνικών τάξεων και όταν δεν μπορούν να δώσουν λύσεις και αδυνατούν να πείσουν, να μη θέλουν να επιβάλουν την επιθυμία τους με την παρουσία της αστυνομίας” διασαφήνισε, καθώς “Δεν είναι για εμάς δεοντολογικό. Έχουμε τις ενστάσεις μας και γι αυτό διαμαρτυρόμαστε. Θέλουμε να υπάρχουμε για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος γιατί το έγκλημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, έχει εκσυγχρονιστεί, έχει αγριέψει - συνεπεία της κρίσης φυσικά - που φέρνει την ανεργία και τη φτώχεια” κατέληξε.