Στη Σύρο το πλοίο “Shenyang-1” λόγω παράνομης δραστηριότητας

Λαθρεμπόριο τσιγάρων

- Άγνωστη η χρονική διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι της Ερμούπολης - Αύριο θα απολογηθούν ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα οι έξι συλληφθέντες, μετά τη διήμερη προθεσμία

Απροσδιόριστο είναι μέχρι στιγμής το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το πλοίο “Shenyang-1” θα παραμείνει στο λιμάνι της Σύρου στην περιοχή “Καρνάγιο” μετά από την κατάσχεσή του λόγω παράνομης δραστηριότητας και τη μετακίνησή του στο συγκεκριμένο σημείο από τη Λιμενική Αρχή κατ΄ εντολή του αρμόδιου υπουργείου.

Σύμφωνα με έγκυρες και ασφαλείς πληροφορίες από το Λιμεναρχείο Σύρου, το πλοίο εντοπίστηκε ανοιχτά της Μήλου και οδηγήθηκε στη Σύρο, όπου διαπιστώθηκε ότι μετέφερε σημαντική ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια.

Οι έξι επιβαίνοντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και τον Ανακριτή προχθές το βράδυ, από όπου ζήτησαν κι έλαβαν διήμερη προθεσμία μέχρι να παρουσιαστούν εκ νέου και να απολογηθούν ενώπιόν τους, αύριο στις 13.00 το μεσημέρι.

Χρονικό κατάσχεσης και μετακίνησης στη Σύρο

Ειδικότερα, το πλοίο εντοπίστηκε κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στις 23 Μαρτίου από ελικόπτερο της Λιμενικής Αρχής, αφού παρατηρήθηκε ότι κινείτο ύποπτα σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Μήλου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Το ελικόπτερο αν και απηύθυνε κλήσεις, ωστόσο δεν πήρε κάποιο σήμα ως απάντηση.

Μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, αποφασίστηκε από το επιτελείο του υπουργείου Ναυτιλίας – το οποίο οργάνωσε συντονισμένα την επιχείρηση και κατηύθυνε το πλοίο προς το λιμάνι της Σύρου λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ώστε να μπορέσει να γίνει η προανάκριση προκειμένου να στοιχειοθετηθεί και να τεκμηριωθεί το αδίκημα – να οδηγηθεί στο λιμάνι της Ερμούπολης. Εκεί, μετά από σχετικό έλεγχο της Λιμενικής Αρχής, διαπιστώθηκε η παράνομη δραστηριότητά του.

Λήφθηκε δε υπόψιν το γεγονός πως, για την παράνομη δραστηριότητα του πλοίου και την περιοχή που κατελήφθη αυτό, αρμόδια είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, την οποία αφορούν οι υποθέσεις της Μήλου. Η μετακίνησή του στο νησί, συνέβαλε, όπως επισημάνθηκε από την ίδια πηγή του Λιμεναρχείου, στην ευκολότερη προσαγωγή των έξι συλληφθέντων ενώπιον του Ανακριτή και του Εισαγγελέα.

Λαθραίο εμπόριο με προορισμό την Κύπρο

Αναλυτικότερα, στο “Shenyang-1” επέβαιναν έξι άτομα ουκρανικής υπηκοότητας. Το πλοίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε ξεκινήσει από το Μπαρ Μαυροβουνίου με κατεύθυνση τη Μερσίνη Τουρκίας στο ύψος του βορειοανατολικού άκρου της Κύπρου, όπως ανέφερε ο πλοίαρχος. Ωστόσο, τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου των τσιγάρων έγραφαν ότι το πλοίο αν και φορτώθηκε με την ποσότητα των τσιγάρων όντως στο Μπαρ Μαυροβουνίου, είχε κατεύθυνση τη Φαμαγκούστα στην περιοχή “Αμμόχωστος” στα Κατεχόμενα Κύπρου.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ τα διαφεύγοντα έσοδα

Τα έξι άτομα που συνελήφθησαν “κατηγορούνται για λαθρεμπορία τσιγάρων από κοινού ενώ σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος” καθώς “παραβίασαν τις διατάξεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα”. Ο έλεγχος απέδειξε ότι το πλοίο μετέφερε 2.010 χαρτοκιβώτια, δηλαδή 20.100.000 τσιγάρα. Από την εν λόγω παράνομη δραστηριότητα με τους ανάλογους υπολογισμούς από το Τελωνείο, υπογραμμίζεται πως, το σύνολο των διαφευγόντων εσόδων από δασμούς και φόρους ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Μεσεγγυούχος για την περαιτέρω πορεία του

Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή, ακόμη παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει το πλοίο στο λιμάνι της Ερμούπολης, αφού πρώτα θα πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση για να μπορέσει να απομακρυνθεί.

Από τη στιγμή που έχει επικυρωθεί η κατάσχεσή του, από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, θα παραδοθεί σε μεσεγγυούχο, ώστε να αναλάβει επίσημα τη φροντίδα του και τη φύλαξή του.

Αξίζει να τονισθεί ότι, τα έξι συλληφθέντα άτομα, οδηγήθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στον Ανακριτή και στον Εισαγγελέα. Ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ενώ εν συνεχεία παραπέμφθηκαν στον Ανακριτή. Ακολούθως, ζήτησαν κι έλαβαν 48ωρη προθεσμία ώστε να απολογηθούν αύριο στις 13.00 το μεσημέρι ενώπιον της Εισαγγελικής και Ανακριτικής Αρχής.

Επτά συλληφθέντες για συνέργεια

Παράλληλα, κρίνεται σημαντικό να αναφερθεί πως, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, ακόμη επτά συλληφθέντες από το πλοίο “Ν.KANARIS”, το οποίο κατασχέθηκε για παρόμοια δραστηριότητα, καθώς, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές του Λιμεναρχείου, το πλοίο παρέμεινε στη Μήλο και συνεργάστηκε με αυτό που οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σύρου.

Οι επτά συλληφθέντες αναμένεται να προσαχθούν στον Εισαγγελέα όπως προαναφέρθηκε, σήμερα, καθώς λόγω ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης και απαγορευτικού, δεν κατέστη εφικτή νωρίτερα η μεταφορά τους.