Λιγότερα τροχαία τον φετινό Μάρτιο

  • Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2013 - 09:00

Η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση της προσοχής, η παραβίαση της προτεραιότητας, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας αλλά και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, με τα αποτελέσματά τους να επιτείνονται από τη μη χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας. Αυτά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία δημοσιοποίησε τα στοιχεία του μηνιαίου απολογισμού σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τροχαία ατυχήματα τον Μάρτιο φαίνεται πως παρουσίασαν μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, αφού σημειώθηκαν 15 λιγότερα δυστυχήματα, στα οποία καταγράφηκαν 10 λιγότεροι παθόντες (23 το 2013 έναντι 33 το 2012). Ταυτόχρονα, οι Υπηρεσίες Τροχαίας των δύο νομών, διενήργησαν τον περασμένο μήνα 8.442 απλούς και σύνθετους τροχονομικούς ελέγχους, βεβαιώνοντας 610 παραβάσεις. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από τις σοβαρότερες και επικινδυνότερες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, 162 ήταν για υπερβολική ταχύτητα, 86 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού, 64 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους και 35 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας, 30 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 11 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και 1 για φθαρμένα ελαστικά.

1.213 έλεγχοι «αλκοτέστ»

Αμείωτοι συνεχίζονται οι έλεγχοι και για τον εντοπισμό των… αμετανόητων οδηγών που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Τον Μάρτιο συγκροτήθηκαν 98 κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων στα οποία ελέχθησαν 1.213 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 83 παραβάσεις.

Για την αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, τονίζοντας ότι οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.