Σύλληψη 52χρονου Συριανού για παιδική πορνογραφία

Διακίνηση “σκληρού” υλικού

- Κατάσχεση 12 σκληρών δίσκων με 7.000 GB υλικού παιδικής πορνογραφίας, 5 φορητών Η/Υ και 2 εξωτερικών μονάδων αποθήκευσης - Χρησιμοποιούσαν 100 διαφορετικές IP διευθύνσεις

Στα δίχτυα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος “πιάστηκαν” τρεις συλληφθέντες για διακίνηση

“σκληρού” παιδικού πορνογραφικού υλικού, ένας εκ των οποίων είναι 52χρονος Συριανός.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και μία ημέρα μετά οδηγήθηκε ενώπιον της Εισαγγελικής και Ανακριτικής Αρχής ώστε να του απαγγελθούν οι κατηγορίες. Η έρευνα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας διήρκησε έναν μήνα ενώ η επιχείρηση σύλληψης και των τριών ατόμων κράτησε έξι ημέρες.

Χρήση ειδικού λογισμικού προγράμματος

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της εξαήμερης επιχείρησης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έλαβε χώρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ερμουπόλη και η οποία είχε σκοπό την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, σχηματίστηκαν επτά δικογραφίες συνολικά και σημειώθηκαν τρεις συλλήψεις. Η αρμόδια υπηρεσία χρησιμοποίησε το ειδικό λογισμικό πρόγραμμα εντοπισμού χρηστών του διαδικτύου, που διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας, σε πραγματικό χρόνο και μεταξύ άλλων εντόπισε και κατάσχεσε δώδεκα σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών με 7.000 GB υλικού παιδικής πορνογραφίας, πέντε φορητούς υπολογιστές και δύο εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης (usb sticks). Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, είχαν προηγηθεί εκτεταμένες και στοχευμένες διαδικτυακές ψηφιακές έρευνες για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Μεγάλος όγκος αρχείων

Από τα αποτελέσματα της διαδικτυακής αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι “στην ελληνική επικράτεια, χρήστες του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας εκατό 100 διαφορετικές IP διευθύνσεις, ημεδαπών εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, κατείχαν και είχαν πρόσφορο για διαμοιρασμό μεγάλο όγκο αρχείων (εικόνες και βίντεο), που περιείχαν “σκληρό” υλικό παιδικής πορνογραφίας”. Αμέσως μετά την έκδοση “των σχετικών διατάξεων και βουλευμάτων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω διαδικτύου” από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, “ταυτοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι χρήστες και οργανώθηκε ταυτόχρονη συντονισμένη εξαήμερη αστυνομική επιχείρηση” και στις τρεις πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σύρος (Ερμούπολη).

Δικογραφία και για ναρκωτικά

Συνολικά σχηματίσθηκαν επτά δικογραφίες ενώ οι τρεις συλληφθέντες που είναι ημεδαποί ηλικίας 41, 49 και 52 ετών, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, “συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία”. Επιπρόσθετα, σε βάρος δύο εκ των συλληφθέντων “σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών” αφού στην κατοχή τους βρέθηκε κάνναβη. Οι έρευνες διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά υλικά και μέσα, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες, θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, οδηγήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν αρμοδίως.

Η αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας σε σχετική ενημέρωσή της, αναφέρει ότι, “Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Είτε τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461, είτε στέλνοντας e -mail στο 11012@ hellenicpolice.gr.”.