Ναυτικό ατύχημα νοτιοδυτικά της Άνδρου

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων

Ελεγχόμενη εισροή υδάτων. Ασφαλές το πλήρωμα

Δύο φορτηγά πλοία ελληνικών συμφερόντων συγκρούστηκαν ξημερώματα Πέμπτης στα νοτιοδυτικά της Άνδρου στο στενό Καφηρέα.

Από το ναυτικό ατύχημα στο ένα πλοίο προκλήθηκε ζημιά και υπήρξε ελεγχόμενη εισροή υδάτων ενώ λόγω της άμεσης κινητοποίησης του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού δεν καταγράφηκε κανένα ατύχημα στα μέλη των πληρωμάτων. Σημειώνεται πως, ταξίδευαν και δύο Έλληνες ναυτικοί.

Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες σύγκρουσης

Συγκεκριμένα, περίπου στις 3.30 πρωινή ώρα, επτά ναυτικά μίλια ανοικτά της Άνδρου ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο της Λιμενικής Αρχής για τη σύγκρουση που σημειώθηκε μεταξύ των δύο φορτηγών πλοίων “Μπαρού Σατού” σημαίας Παναμά και “Κάθριν” σημαίας Μάλτας.

Άμεσα δόθηκε η εντολή να σπεύσουν προς το σημείο δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού, κάποια ιδιωτικά καθώς επίσης και ένα ελικόπτερο.

Στο φορτηγό πλοίο “Μπαρού Σατού” που ταξίδευε προς Βουλγαρία μεταφέροντας ζάχαρη, οι επιβαίνοντες ήταν 17 άτομα εκ των οποίων ο ένας Έλληνας. Στο συγκεκριμένο πλοίο προκλήθηκε ζημιά στην πλαϊνή πλευρά με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ελεγχόμενη εισροή υδάτων ενώ στο δεύτερο πλοίο, που είχε προορισμό την Ιταλία, οι επιβαίνοντες ήταν 22 αλλοδαποί και ένας Έλληνας. Η σύγκρουση προκλήθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ενώ δεν έχει υπάρξει πρόκληση ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή.

Προτεραιότητα η αποκόλλησή τους

Από τη σύγκρουση των δύο φορτηγών πλοίων, δεν αναφέρθηκε κάποιο ατύχημα ή τραυματισμός στα μέλη των πληρωμάτων, εννέα εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στην Κάρυστο με σκάφος του Λιμενικού. Για τα πλοία, δεν υπάρχει άμεσα κίνδυνος βύθισής τους, ωστόσο παραμένουν ακινητοποιημένα και υπάρχουν δύο ρυμουλκά μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλοιοκτήτριες εταιρείες και να προχωρήσουν οι ενέργειες για την αποκόλλησή τους. Τα τρία πλωτά σκάφη παρέμειναν στην ίδια περιοχή καθώς και το ιδιωτικό πλοίο αλλά και το ελικόπτερο.

Σημειώνεται ότι η φωτογραφία έχει ληφθεί από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα της εφημερίδας Το Βήμα.