Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου η δίκη του Ντουζόν Ζαμίτ που έχασε τη ζωή του στη Μύκονο

Στο εδώλιο τρεις κατηγορούμενοι

Οι μνήμες του τραγικού θανάτου του 20χρονου αγοριού έξω από μπαρ στη Μύκονο, το καλοκαίρι του 2008, ζωντάνεψαν χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Σύρου, όπου εκδικάστηκε η έφεση που είχε κατατεθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθησαν ο υπάλληλος του μπαρ, Μάριος Αντωνόπουλος καθώς και άλλα δύο ακόμη άτομα, επίσης υπάλληλοι του νυχτερινού κέντρου, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η δίκη που ξεκίνησε στις 9 το πρωί, λόγω των αλλεπάλληλων διακοπών, διήρκεσε πάρα πολλές ώρες, με αποτέλεσμα έως αργά το βράδυ να μην έχει εκδοθεί η απόφαση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, θα αναρτηθεί στο site της “Κοινής Γνώμης”, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinignomi.gr

Το ιστορικό

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 28 Ιουλίου του 2008, ο 20χρονος Αυστραλός Ντουζόν Ζαμίτ μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος σε δρόμο της Μυκόνου, έπειται από άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκε. Τραυματισμένοι επίσης μεταφέρονται και τρεις ομοεθνείς του.

Το περιστατικό συγκλονίζει όχι μόνο τη Μύκονο, αλλά και όλη την Ελλάδα, ενώ γρήγορα παίρνει μεγάλες προεκτάσεις ακόμη και στο εξωτερικό.

Ο Ντουζόν Ζαμίτ μαζί με παρέα από την Αυστραλία, έφυγαν από το «Tropicana» στην περιοχή Καλαμοπόδι - Παραντάις της Μυκόνου.
Όμως αναφέρεται αργότερα από τις αστυνομικές αρχές, τέσσερα άτομα, ο παρκαδόρος και ο πορτιέρης του νυχτερινού καταστήματος και δύο υπάλληλοι από το «Cavo Paradiso», νομίζοντας ότι ο τουρίστας, μαζί με την παρέα του είχαν κλέψει μία τσάντα, τους ακολούθησαν με ένα τζιπ και τους σταμάτησαν σε απόσταση 1,5 χλμ μακριά από το beach bar. Υποδυόμενοι τους αστυνομικούς, ζήτησαν να ελέγξουν τα διαβατήριά τους.

Οι νεαροί τουρίστες, αρνήθηκαν και τότε, άρχισαν να τους γρονθοκοπούν. Ο πορτιέρης, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, έβγαλε ένα πτυσσόμενο κλομπ, το οποίο είχε μαζί του και άρχισε να χτυπά ανελέητα τον έναν Αυστραλό. Στη συνέχεια, εγκατέλειψαν τους νεαρούς αβοήθητους και επέστρεψαν στην εργασία τους.
Περαστικοί είδαν τα παιδιά αιμόφυρτα και κάλεσαν ασθενοφόρο.
Η πρωτόδικη απόφαση
Ένοχος για τη δολοφονία του Ντουζόν Ζάμμιτ το καλοκαίρι του 2008 στη Μύκονο, κρίθηκε ο 25χρονος Μάριος Αντωνόπουλος, βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης. Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εκδικάσθηκε στο Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο που συνεδρίασε στη Μυτιλήνη.

Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 22,5 χρόνων, καθώς το δικαστήριο μετέτρεψε σε θανατηφόρο σωματική βλάβη την κατηγορία σε βάρος του, η οποία αρχικά ήταν ανθρωποκτονία από πρόθεση. Έτσι, ο 25χρονος γλύτωσε τουλάχιστον την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας, από την πλευρά του, είχε προτείνει την καταδίκη του πορτιέρη σε ποινή φυλάκισης 27 ετών.

Επίσης, άλλοι δύο εκ των τριών κατηγορουμένων, Γ. Χατζηιωάννου και Δ. Βαρώνος καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 8 ετών και 3 μηνών ο ένας και 7,5 ετών ο άλλος για άμεση συνέργεια. Οι ποινές των δύο τελευταίων κατηγορούμενων έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ιδιοκτήτης του Bar Tropicana έξω από το οποίο έγινε το μοιραίο συμβάν, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Ζωντάνεψαν οι μνήμες

Χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο ζωντάνεψαν και πάλι οι μνήμες της μοιραίας εκείνης νύχτας του 2008. Στο ειδώλιο κάθισαν ο 30χρονος σήμερα Μάριος Αντωνόπουλος, ο οποίος εκτείνει ποινή 22,5 χρόνων, καθώς επίσης και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Γ. Χατζηιωάννου και Δ. Βαρώνος, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 ετών και 3 μηνών ο ένας και 7,5 ετών ο άλλος για άμεση συνέργεια. Οι ποινές των δύο τελευταίων κατηγορούμενων είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η δίκη ξεκίνησε στις 9 το πρωί, διεκόπη όμως για τη 1 το μεσημέρι προκειμένου να προσέλθει στη Σύρο ο δικηγόρος υπεράσπισης του Δ. Βαρώνου, κ. Λυκουρέζος, αφού η αίτηση για αναστολή της δίκης που κατέθεσε μέσω εκπροσώπου του δεν έγινε δεκτή.

Όμως αναστάτωση προκλήθηκε και από τη δεύτερη ένσταση, μέσω επιστολής, που κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας, εκπρόσωπος της οικογένειας Ζαμίτ, η οποία λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπόρεσε να προσέλθει στη Σύρο από την Αυστραλία.

Ο κ. Κούγιας ζήτησε και εκείνος την αναβολή της υπόθεσης, χωρίς όμως να γίνει το αίτημά του δεκτό από τη σύνθεση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Ο κ. Κούγιας με την επιστολή του, η οποία κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Διικαιοσύνης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η οικογένεια μας έχασε μετά από αποτρόπαια δολοφονία που έγινε από τον Μάριο – Σωσίπατρο Αντωνόπουλο, με την συνδρομή των Γεωργίου Χατζηιωάννου και Δημήτριου Βαρώνου, τον γιο μας Doujon Zammit. H οικογένεια μας, παρά την τραγωδία που μας έπληξε, δώρισε τα όργανα του άγρια δολοφονημένου παιδιού μας και εξαιτίας αυτής της δωρεάς, ζουν άνθρωποι που θα είχαν χάσει την ζωή τους.
Το παιδί μας έχασε την ζωή του σε καλοκαιρινές διακοπές που έκανε στην Ελλάδα, όπου ερχόταν γιατί όλοι μας αγαπάμε τον Ελληνικό Πολιτισμό. Η Ελληνική Δικαιοσύνη παρέπεμψε και καταδίκασε τους δράστες σε καταδίκες από 7 μέχρι και 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ η δίκη που πραγματοποιήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μυτιλήνης, διήρκησε από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2010. Τόσο η μέχρι τώρα λειτουργία, όσο και η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, μας οδήγησε στο πεποίθηση, ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της και πάλι και στο πλαίσιο μιας δίκαιης δίκης, θα ακουστούμε και εμείς και ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας, στην προσπάθεια μας, να βοηθήσουμε την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση, όπως έγινε και στον πρώτο βαθμό. Σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου διεξάγεται μια δίκη – παρωδία, χωρίς την παρουσία μας και χωρίς την εκπροσώπηση μας από τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας, αφού ο Πρόεδρος Εφετών Σύρου και ο Εισαγγελέας Εφετών Σύρου, απέρριψαν το νόμιμο αίτημα μας, περί διακοπής της δίκης, είτε για την Πέμπτη 10/12, ώστε να έλθουμε και εμείς από την Αυστραλία στην Ελλάδα, είτε για οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας, αφού ο πληρεξούσιος δικηγόρος μας και δικηγόρος στο Δικαστήριο από την πρώτη στιγμή, παρίστατο στο Εφετείο Χαλκίδος”.

Χωρίς τον Αλέξη Κούγια, εκπρόσωπο της οικογένειας, διεξήχθη η δίκη, η οποία είχε στιγμές έντασης.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι

Ο Μάριος Αντωνόπουλος 39 ετών σήμερα είναι ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης. Εκτίει ήδη 5 χρόνια φυλάκισης, στις φυλακές του Κορυδαλού. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του, ενώ το επίμαχο καλοκαίρι του 2008, εργαζόταν στο «Cavo Paradiso», ως υπεύθυνος πισίνας, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες κατά την κατάθεσή του.

Γιώργος Χατζηιωάννου, 50 ετών σήμερα. Είναι κάτοικος Αθηνών, ενώ εργαζόταν για 7 συναπτά έτη στο ίδιο μπαρ της Μυκόνου με τον πρώτο κατηγορούμενο, ως υπεύθυνος καταστήματος.

Δημήτρης Βαρώνος, κάτοικος Μυκόνου, επιχειρηματίας. Και ο τρίτος κατηγορούμενος εργαζόταν το μοιραίο εκείνο καλοκαίρι στο «Cavo Paradiso».

Αποδέχθηκε στο σύνολο το κατηγορητήριο

Ο Μάριος Αντωνόπουλος αποδέχθηκε στο σύνολο το κατηγορητήριο, αρνούμενος μόνο ότι χρησιμοποίησε το γκλοπ, το οποίο σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν τον επίμαχο όργανο με το οποίο χτύπησε τους τρεις Αυστραλούς. Δήλωσε ότι τα τραύματα, προκλήθηκαν από χτυπήματα με τα χέρια του κατά τη διάρκεια της συμπλοκής.

Ο Χατζηιωάννου και ο Βαρώνος αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη, τονίζοντας ότι όταν έφτασαν στο σημείο της συμπλοκής όταν το συμβάν είχα λάβει τέλος.

Ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια

Στην κατάθεσή του ο Μάριος Αντωνόπουλος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο Ντουζόν Ζαμίτ, απευθύνοντας παράλληλα ένα μεγάλο συγνώμη από την οικογένεια του 20χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του στη Μύκονο.

Για τη μοιραία εκείνη νύχτα ο Αντωνόπουλος, είπε μεταξύ των άλλων ότι “πηγαίνοντας στο «Cavo Paradiso», συνάντησε τον 4ο κατηγορούμενο, ο οποίος τον κάλεσε να τον βοηθήσει, διότι όπως είπε του καταγγέλθηκε ότι η παρέα των παιδιών είχε κλέψει μία τσάντα. Όντως πήγα μαζί του και συνάντησα την παρέα των Αυστραλών, όπου προσπάθησε να συνομιλήσει μαζί τους, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει εάν είχαν στην κατοχή τους την κλεμμένη τσάντα”.

Όπως είπε δύο από την παρέα των Αυστραλών κινήθηκαν εναντίον του και χωρίς να το καταλάβει, όπως τόνισε, χτύπησε τον Ντουζόν. “Ένιωσα φόβο”, είπε συγκεκριμένα με την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου να ενίσταται και να τον ρωτά: “νιώσατε φόβο απέναντι σε δύο παιδιά;”.

Ο βασικός κατηγορούμενος δήλωσε ότι ουσιαστικός λόγος που χτύπησε την παρέα των τουριστών δεν υπήρχε και την πρόεδρο και πάλι να παρεμβαίνει και να του απαντά “είστε δημόσιος κίνδυνος.

Ο Αντωνόπουλος δήλωσε ότι δε χτύπησε τα νεαρά παιδιά με το γκλοπ, αλλά με τα χέρια του, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν κατάλαβε τις σωματικές βλάβες που επέφερε, ειδικά στον Ντουζόν.

Δεν έπεισε

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Αντωνόπουλος πήρε όλο την υπόθεση πάνω του και συγκεκριμένα δήλωσε ότι εκείνος ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό των Αυστραλών και ότι οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του δεν είχαν καμία ανάμειξη. Η κατάθεσή του αυτή δεν έπεισε το ακροατήριο και αυτό φάνηκε από τις απανωτές ερωτήσεις που του τέθηκαν, αλλά και από τη μετέπειτα πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας.

Όμως δεν έπεισαν και οι καταθέσεις των δύο άλλων κατηγορούμενων, με την έδρα να κάνει επίμονες ερωτήσεις, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο που είχαν οι κατηγορούμενοι στο νυχτερινό μαγαζί που εργαζόντουσαν.

Δεν γνώριζαν

Οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι, Γιώργος Χατζηιωάννου και Δημήτρης Βαρώνος στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι όταν έφτασαν στο σημείο του συμβάντος, ήδη είχε λήξη το περιστατικό, ενώ αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες αναγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.

“Από αυτό το περιστατικό έχει ανατραπεί όλη μου η ζωή”, σημείωσε ο Χατζηιωάννου, ο οποίος δήλωσε ότι μετά από εκείνο το περιστατικό σταμάτησε να εργάζεται στη Μύκονο, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αθώος. “7 χρόνια που εργαζόμουν στο νησί δεν είχα δώσει την παραμικρή αφορμή, θα πήγαινα να δείρω τα παιδιά μου; Δεν αναμείχθηκα καθόλου στο συμβάν και δεν ξέρω τι έχει συμβεί”, σημείωσε, ενώ ερωτώμενος πως εξηγεί το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε από τους μάρτυρες, ο κατηγορούμενος υπογράμμισε “δεν ξέρω τι να πιστέψω. Νιώθω αδικημένος”.

Και ο τρίτος κατηγορούμενος, Δημήτρης Βαρώνος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη με το συμβάν, επισημαίνοντας ότι η μόνη ανάμειξη που είχε ήταν να σταματήσει στο σημείο που έγινε ο ξυλοδαρμός, προκειμένου να δει τι είχε γίνει, διότι υπήρχαν μηχανάκια και αυτοκίνητα σταματημένα. “Πίστεψα ότι είχε γίνει κάποιο ατύχημα. Σταμάτησα και τότε είδα των Αντωνόπουλο να λογομαχεί με κάποιους. Δεν κατάλαβα τι είχε γίνει. Το μόνο που έκανα είναι ότι του φώναξα να φύγει από εκεί”.

Η πρόταση του Εισαγγελέα

Καταπέλτης ήταν η εισήγηση του Εισαγγελέα ο οποίος διάβασε όλο το κατηγορητήριο, θεωρώντας και τους τρεις κατηγορούμενους ενόχους.

Συγκεκριμένα, έκρινε τον Αντωνόπουλο ένοχο για βαριά βλάβη, για απρόκλητη βλάβη κατά συρροή, για οπλοχρησία και οπλοχρησία.

Ένοχο για απλή συνέργεια στην απρόκλητη βλάβη και για οπλοχρησία, έκρινε τον Χατζηιωάννου, καθώς και τον Βαρώνο.

Ετικέτες: