Νέο σοβαρό περιστατικό αρχαιοκαπηλίας στη Μήλο

Λεία ιστορικής κληρονομιάς

- Αναζητούνται οι δύο αρχαιοκάπηλοι ηλικίας 81 και 75 ετών - Έκρυβαν 368 ευρήματα που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο

Μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα οψιανού, μαρμάρινα γείσα, όστρακα και πήλινα αγγεία είναι μερικά από τα ευρήματα που κατασχέθηκαν από τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Μήλου, χθες το πρωί, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν σε οικεία ζευγαριού στο νησί.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη πανελλαδικά, καθώς όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα που ανέρχονται σε 368 συνολικά και χρονολογούνται από την ιστορική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο, οι “εγκέφαλοι” είχαν στην κατοχή τους σπουδαία ιστορική κληρονομιά. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστος ο σκοπός που είχαν τα δύο πρόσωπα που αναζητούνται, ηλικίας 81 και 75 ετών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ανάλογο περιστατικό αρχαιοκαπηλίας είχε ερευνήσει η αστυνομία τον περασμένο Αύγουστο ξανά στο νησί της Μήλου. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα.

Ανάλογες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τέτοιες υποθέσεις να έχουν παρουσιαστεί σε αρκετά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα. Ανάμεσα σε άλλα η Ρόδος αλλά και η Μήλος όπου για δεύτερη φορά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, καταγράφεται περιστατικό αρχαιοκαπηλίας.

Λεπτομερής έρευνα

Η υπόθεση άρχισε σταδιακά να εξιχνιάζεται μετά από στοχευμένες ενέργειες της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι αστυνομικοί αφού συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία, προχώρησαν στο επόμενο βήμα κι ερεύνησαν την οικεία που διέμεναν τα δύο πρόσωπα πρωινές ώρες της Τετάρτης. Μαζί με τους αστυνομικούς στην έρευνα ήταν παρόντες δικαστικός λειτουργός καθώς και αρχαιολόγος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τα κατασχεθέντα ευρήματα “αγγίζουν” τα 368 αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι χρονολογικά εντάσσονται στο διάστημα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο και κατασχέθηκαν προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω αξιολόγηση. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήδη σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των δύο υπηκόων Γερμανίας για παράβαση της νομοθεσίας.

Αγοραπωλησίες πολιτισμού

Ειδικότερα, στην κατοικία των κατηγορουμένων – πέραν των ευρημάτων που θα αναφερθούν παρακάτω - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον εννέα βιβλία που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα, δεκατρία βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων ελληνικών τραπεζικών καταστημάτων, δέκα προθεσμιακές καταθέσεις, δύο εντάλματα πληρωμής, ένα γραμμάτιο είσπραξης και δύο λίρες με την επιγραφή “SUID – AFRIKA, SOUTH AFRICA”. Ακόμη, βρέθηκαν δέκα φωτογραφίες που απεικονίζουν χώρους της οικίας και εργασίες τοποθέτησης αντικειμένων, καθώς και δέκα φωτογραφίες που απεικονίζουν αντικείμενα πιθανόν αρχαίας προέλευσης.

Έγκυρες πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης” θέλουν η αξία της κάθε λίρας να ανέρχεται σε 2.500 ευρώ.

Αμείωτοι οι ρυθμοί της έρευνας

Αν και ακόμη οι “εγκέφαλοι” που “άρπαζαν” τον Πολιτισμό για δική τους εξυπηρέτηση δεν έχουν εντοπισθεί από τους άνδρες της Αστυνομίας, αφού έλλειπαν από την οικεία κατά τη διάρκεια της έρευνας, ωστόσο η αναζήτηση για τη σύλληψή τους εξακολουθεί να γίνεται με εντατικούς ρυθμούς. Η σχετική δικογραφία που αφορά ωστόσο στις πράξεις τους, πρόκειται να αποσταλεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου ενώ με αμείωτη προσπάθεια οι αστυνομικοί εντείνουν την έρευνα της υπόθεσης.

Διευκρινίζεται ότι στα ευρήματα θα υπάρξει επιστημονική έρευνα ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια η χρονολογική τους αφετηρία και αξία τους.

Ποινές για την αρχαιοκαπηλία

Όπως όλα δείχνουν ο Πολιτισμός και η Ιστορία των Κυκλάδων αλλά και της Ελλάδος έχει αποτελέσει θύμα των επιτήδειων που άλλοτε κλέβουν και άλλοτε πωλούν ανεκτίμητης αξίας ευρήματα. Οι εν λόγω ενέργειες ωστόσο, έχουν και τις ανάλογες κυρώσεις. Ο νόμος Ν. 3028/ 2002, για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς προβλέπει συγκεκριμένα πως η κλοπή μνημείων τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών όπως αντίστοιχα και η υπεξαίρεσή τους. Αντίστοιχη ποινή επισύρει και η αποδοχή και διάθεση ευρημάτων κλοπής ενώ η φθορά τους, τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών ενώ σε περίπτωση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, ο νόμος επιβάλλει ξανά κάθειρξη δέκα ετών.

Τα ευρήματα στη Μήλο

Ανάμεσα σε άλλα, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν δύο τμήματα από μαρμάρινα αντικείμενα, εντοιχισμένα, τέσσερα μικρά τμήματα από ψηφιδωτά δάπεδα, εννέα ψηφίδες, είκοσι ένα όστρακα από αγγεία διαφόρων ειδών και μεγεθών, ένα τμήμα μαρμάρινης πλάκας που έχει χρησιμοποιηθεί ως επίστεψη καμινάδας, μία μαρμάρινη πλάκα που έχει χρησιμοποιηθεί ως επιφάνεια τραπεζιού, δύο τμήματα από χείλος μαρμάρινου αγγείου που είχαν συγκολληθεί και αποκολλήθηκαν, ένα τμήμα βάσης οξυπύθμενου αγγείου, ένα τμήμα μαρμάρινου αρχιτεκτονικού μέλους (γείσου), εντοιχισμένο, ένα τμήμα από χείλος μαρμάρινου αγγείου εντοιχισμένο, ένα τμήμα μαρμάρινης μικρής βάσης, εντοιχισμένο, ένα μαρμάρινο γείσο, εντοιχισμένο και ένα ακόμη τμήμα μαρμάρινου επίκρανου στερεωμένο πάνω σε μία μαρμάρινη βάση πακτωμένη στο έδαφος.

Πήλινα αγγεία και οψιανός

Επιπρόσθετα, εντοπίσθηκαν ένα τμήμα τμήμα μαρμάρινης πλάκας που έχει χρησιμοποιηθεί ως επιφάνεια τραπεζιού, τρία τμήματα μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών, 118 όστρακα από πήλινα αγγεία διαφόρων ειδών και μεγεθών, πέντε τμήματα οψιανού, ένα αρμάρινο προστομιαίο που έχει χρησιμοποιηθεί ως επιφάνεια τραπεζιού, ένα τμήμα μαρμάρινου αντικειμένου που έχει χρησιμοποιηθεί σε πλάτη βρύσης, ένα τμήμα επιτύμβιας ενεπίγραφης στήλης από τραχείτη λίθο που σώζει τα γράμματα «Α Ρ Χ Ι» σε δύο στοίχους, ένα τμήμα χείλους μαρμάρινης λεκάνης περιρραντηρίου, δώδεκα μικρά τμήματα μαρμάρινων αντικειμένων, ένα μικρό τμήμα λίθινου αντικειμένου, ένα τμήμα μαρμάρινου αρχιτεκτονικού μέλους που έχει χρησιμοποιηθεί ως υπέρθυρο, ένα τμήμα μαρμάρινου αρχιτεκτονικού μέλους που έχει χρησιμοποιηθεί ως υπέρθυρο, δυο τμήματα μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών που έχουν χρησιμοποιηθεί ως βαθμίδες εσωτερικής σκάλας αλλά και το μεγαλύτερο μέρος ενός αγγείου με διακόσμηση στο επάνω μισό τμήμα, που αποτελείται από πολλά όστρακα συγκολλημένα μεταξύ τους, μέσα στο οποίο ευρίσκονται δύο όστρακα του ίδιου αγγείου και ένα τμήμα του συγκολλημένο από αρκετά όστρακα. Τέλος, βρέθηκαν αρκετές ψηφίδες και όστρακα ακόμη καθώς και 64 τμήματα οψιανού (λεπίδες, τμήμα πυρήνα και απολεπίσματα) αλλά και 77 όστρακα πήλινων αγγείων διαφόρων μεγεθών.

Ετικέτες: