8 μήνες μετά

Σε αναβολή οδηγήθηκε η χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου Μυκόνου

Για τον επόμενο Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα για τις 25 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκε η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου του Δήμου Μυκόνου, έπειτα από τη χθεσινή αναβολή της δίκης.

Συγκεκριμένα, η αναβολή δόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Μυκόνου, Χρήστου Βερώνη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο Τριμελές Εφετείο Σύρου, διότι παρακολουθεί ταυτόχρονα μία άλλη δίκη στη Θεσσαλονίκη.

Η τροπή της υπόθεσης, έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης”.

Να σημειωθεί επίσης ότι αίτημα αναβολής κατέθεσε και ο συνήγορος του κατηγορούμενου κ. Ρουσσάκη, ο οποίος απουσίαζε από τη χθεσινή εκδίκαση, λόγω εισαγωγής του σε νοσοκομείο της Αθήνας, αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Κατάμεστη αίθουσα

Κυριολεκτικά η Μύκονος μετακόμισε χθες στη Σύρο. 150 περίπου βασικοί μάρτυρες και 8 κατηγορούμενοι μαζί με τους συνηγόρους υπεράσπισης, συνωστίσθηκαν στην αίθουσα του Τριμελές Εφετείου.

Με έντονη την ανησυχία, παρ' όλο που ορισμένοι προσπαθούσαν μέσα από χαμόγελα να την κρύψουν, ανέμεναν το ξεκίνημα της δίκης, η οποία έτσι και αλλιώς φαινόταν ότι θα οδηγηθεί στην αναβολή.

Ανάμεσα στους βασικούς μάρτυρες που κλήθηκαν σύμφωνα με την υπόθεση να καταθέσουν, ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, Ανδρέας Φιορεντίνος, ο οποίος μαζί με την Μαριγούλα Αποστόλου, στις 18 Δεκεμβρίου 2009, κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού 2010 του Δήμου,αναφέρθηκαν στις απώλειες εσόδων του Δήμου και σε χαμένα διπλότυπα αποδείξεων. Το σκάνδαλο αποκάλυψαν, με στοιχεία που προσκόμισαν και έθεσαν στη διάθεση των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων. Να σημειωθεί ότι κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η κ. Αποστόλου ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στο “παιχνίδι” των αποκαλύψεων είχε μπει και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Νικόλαος Σαλάχας.

Μάρτυρες είχαν κληθεί και επιχειρηματίες του νησιού, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπλέχτηκαν στην υπόθεση, καθώς εξακρίβωσαν ότι τα χρήματα που κατέθεταν προς το Δήμο είχαν κάνει '”φτερά”.

Επίσης, ως μάρτυρας, κλήθηκε να καταθέσει και η ορκωτή λογίστρια κ. Χρυσανθοπούλου, η μαρτυρία της οποίας έχει να αποδώσει πολλά στην υπόθεση, καθώς ήταν εκείνη που εξακρίβωσε το “γαϊτανάκι” και τις διαδρομές των επιταγών, αλλά και των χρημάτων που δινόταν από τις επιχειρήσεις της Μυκόνου με άγνωστο “προορισμό”.

Επίσης, να σημειωθεί ότι μάρτυρας της πολύκροτης δίκης είναι και η νυν Δήμαρχος, Ειρήνη Γρυπάρη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Σκαγιάς, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο λόγος της αναβολής

Μετά από την ανάγνωση της μεγάλης λίστας των μαρτύρων, εκπρόσωπος του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου για απιστία πρώην Δημάρχου, Χρήστου Βερώνη, κατέθεσε αίτηση αναβολής με το δεδομένο ότι ο κ. Μυλωνόπουλος δεν μπορεί να παραστεί στη δίκη λόγω του ότι παρακολουθεί ταυτόχρονα μία άλλη δίκη στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, αίτηση αναστολής κατέθεσε και η πλευρά του κατηγορούμενου, πρώην εργαζόμενου στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, κ. Ρουσσάκη, λόγω του ότι ο συγκεκριμένος μεταφέρθηκε προ ημερών στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με έντονους πόνους στη μέση και το δεξί πόδι. Οι γιατροί του συνέστησαν πλήρης ακινησία και γι΄ αυτό δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από την Αθήνα έως τη Σύρο, προκειμένου να παραστεί στη δίκη.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνήγορος του τρίτου κατηγορούμενου, πρώην εργαζόμενου του Δήμου, κ. Κατσούδη, κατέθεσε αίτημα άρσης των περιοριστικών όρων εξόδου από τη χώρα που του έχουν τεθεί, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την έδρα. Η αίτηση έγινε με το σκεπτικό ότι υπάρχει επιβεβλημένος λόγος να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος για οικογενειακούς λόγους.

Αποδεκτό το αίτημα αναβολής

Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου έκανε αποδεκτό το αίτημα της αναβολής της δίκης που τέθηκε από το συνήγορο του Χρήστου Βερώνη, αποφασίζοντας να εκδικαστεί η υπόθεση τον επόμενο Οκτώβριο.

Μετά όμως από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου κ. Ρουσσάκη, η ημερομηνία εκδίκασης της δίκης μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο

Στη χθεσινή εκδίκαση πλην της “Κοινής Γνώμης” δεν παρέστη κανένας άλλος δημοσιογράφος τόσο των τοπικών ΜΜΕ, όσο και των ΜΜΕ της Μυκόνου. Και αυτό σημειώνεται, διότι λίγες ώρες μετά την απόφαση της αναβολής είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά άρθρα στο διαδίκτυο, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι “αόρατοι” λοιπόν, επαγγελματίες κατά τα άλλα “δημοσιογράφοι”, θεώρησαν ότι είτε έπρεπε να κλέψουν την είδηση που ήδη είχε αναρτηθεί στο site της koinignomi.gr, είτε να γράψουν ότι τους κατέβηκε στο μυαλό, είτε ότι τους πλάσαραν κάποιοι, με σκοπό το δόλο ή την παραπληροφόρηση. Όλα στο βωμό των σκοπιμοτήτων δηλαδή.

Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και μόνο, ο Χρήστος Βερώνης έχει κληθεί να δικαστεί ως υπαίτιος, διότι στη Μύκονο κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο βούλευμα, με περισσότερες από μια πράξεις του τέλεσε, κατηγορείται για απιστία και μόνο. Ο πρώην Δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, ο οποίος τέθηκε και σε αργία, με περισσότερες από μία πράξεις του τέλεσε, κατηγορείται για την πράξη της απιστίας, αλλά και με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης περί μη οφειλής τρίτων.

Τέλος, η αίτηση αναβολής της δίκης έγινε από τον δικηγόρο υπεράσπισης του Χρήστου Βερώνη για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και σε καμία περίπτωση, όπως αναληθές αναφέρεται σε blog, συνήγορος του Αθανάσιου-Μέγα δεν κάλεσε την έδρα να αλλάξει ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης. Το αίτημα αναβολής, δηλαδή να μη γίνει τον Οκτώβριο, αλλά τον Σεπτέμβριο, κατατέθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Ρουσσάκη.