Προσάραξη φορτηγού πλοίου με 22 μέλη πληρώματος στην Άνδρο

Αίσιο τέλος για το πλήρωμα

Στις βόρειες ακτές της Άνδρου προσάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 11 Φεβρουαρίου το φορτηγό πλοίο «GOODFAITH», σημαίας Κύπρου, στο οποίο επέβαιναν 22 μέλη πληρώματος.

Στη 01:34, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης, ενημερώθηκε από τον Πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου, μέσω του ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑΔΙΟ, ότι λόγω μηχανικού προβλήματος στο τιμόνι του, το πλοίο είχε προσαράξει στις βόρειες ακτές της Άνδρου, παρουσιάζοντας εισροή υδάτων, ενώ δήλωσε την εγκατάλειψή του.

Αμέσως μετά τη λήψη του μηνύματος από το «GOODFAITH», το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε σήμα MAYDAY σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου, Ραφήνας, Καρύστου, Άνδρου, Σύρου, Τήνου και Πειραιά, προκειμένου να διαθέσουν πλωτά μέσα, ενώ ελικόπτερα τύπου SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από τη Λήμνο και τη Χίο, τα οποία λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων, εντάσεως 9 έως 10 μποφόρ, επέστρεψαν στη βάση τους. Παρ’ όλα αυτά, ένα τρίτο ελικόπτερο του ίδιου τύπου, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας έσπευσε για τη διάσωση του πληρώματος.

Παράλληλα, από τον Πειραιά απέπλευσαν τρία ρυμουλκά πλοία, τα οποία έφτασαν πρωινές ώρες στην περιοχή.

Επίσης, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έγινε αίτημα προς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να διατεθεί Πολεμικό Πλοίο, όπως επίσης και προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τη συνδρομή της στο περιστατικό.

Στην περιοχή είχε ήδη σπεύσει κλιμάκιο της Λιμενικής Αρχής Άνδρου, συνεπικουρούμενο από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της νήσου, προς συνδρομή βοήθειας από ξηράς εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Το φορτηγό πλοίο «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου, είχε αποπλεύσει από την Ελευσίνα με προορισμό την ODESSA Ουκρανίας, κενό φορτίου.

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης είχαν μεταβεί, τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας, όσο και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ., Αθανάσιος Αθανασόπουλος, συντονίζοντας την επιχείρηση.

Πολύτιμη ήταν και η συμβολή των μελών του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο, έπειτα από έκκληση του Δήμου Άνδρου, βοηθώντας στη μεταφορά αρχικά των πρώτων ναυαγών, που κατέφτασαν με το στρατιωτικό ελικόπτερο, προς το Κέντρο Υγείας Άνδρου, ενώ κρίθηκε απαραίτητη συνδρομή τους και από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, καθώς υπήρχαν ακόμη τέσσερις ναυτικοί στο πλοίο.

Στο νησί ήδη είχε φθάσει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να μεταφέρει με ασφάλεια στη στεριά τους υπόλοιπους ναυτικούς που δεν είχαν μεταφερθεί με το ελικόπτερο. Στις 14.30 ολοκληρώθηκε η διάσωση των τεσσάρων τελευταίων ναυτικών, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο Γαύριο.