“Βουτιά” θανάτου από τον β΄ όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

"Πάγωσε" την τοπική κοινωνία η αυτοκτονία 59χρονου

Πριν την αυτοχειρία του, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο λιμάνι

Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) έχει διαταχθεί να διενεργηθεί από την προσωρινή διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου με φόντο το γεγονός της αυτοκτονίας ενός 59χρονου πολίτη, ο οποίος έθεσε τέλος στη ζωή του χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη Σύρο, με την τραγική είδηση να έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην τοπική κοινωνία ως γεγονός, όσο όμως και στο εσωτερικό του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Αναφορικά με το συγκλονιστικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο νησί, η εφαρμογή των όσων ορίζει η σχετική νομοθεσία για τον προσδιορισμό των αιτιών του συμβάντος, “υποχρεώνει” την προσωρινή διοίκηση του Νοσοκομείου να αναζητήσει όποιες ευθύνες υπάρχουν – αν αυτές υφίστανται – στο προσωπικό του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, ενώ προανάκριση για το γεγονός διενεργεί και η Αστυνομία, άνδρες της οποίας κλήθηκαν να μεταβούν στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου όπου και βρέθηκε νεκρός ο 59χρονος, μετά την πτώση του από το παράθυρο του θαλάμου που νοσηλευόταν στον β΄ όροφο του κτιρίου.

Δεδομένου του γνωστού ζητήματος της υποστελέχωσης του μεγαλύτερου Νοσηλευτικού Ιδρύματος των Κυκλάδων, όπως άλλωστε και τόσων ακόμη Νοσοκομείων πανελλαδικά, αναδύεται εύλογα ο προβληματισμός και το ερώτημα αν θα μπορούσαν να αποφεύγονται τέτοια μοιραία γεγονότα στην περίπτωση που η στελέχωσή τους ήταν επαρκής και μάλιστα σε ποσοστό 100%, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με την έγκυρη ενημέρωση που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη”, οι πρωινές βάρδιες καλύπτονταν επαρκώς, όμως ως φαίνεται ο αυτόχειρας φαινόταν αποφασισμένος να θέσει τέλος στη ζωή του.

Και απόπειρα αυτοκτονίας πριν την αυτοκτονία

Ειδικότερα, το τραγικό γεγονός καταγράφηκε χθες το πρωί (09.00 – 09.15) οπότε και ο 59χρονος έκανε “βουτιά” θανάτου από το παράθυρο του θαλάμου που νοσηλευόταν στο Παθολογικό Τμήμα με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ο θάνατός του, ο οποίος επήλθε ως φάνηκε ακαριαία από την πτώση. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, αξίζει να υπογραμμισθεί πως, ο ίδιος είχε αποπειραθεί νωρίτερα να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες αλλά και να νοσηλευτεί. Άμεσα κλήθηκε και η Αστυνομία, άνδρες της οποίας έφθασαν με αστυνομικό όχημα προκειμένου να προβούν σε έρευνα για το γεγονός της πτώσης, αλλά και να διερευνήσουν και να προσδιορίσουν τις αιτίες που προκάλεσαν το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε όλο το νησί και γνωστοποιήθηκε με ταχύτητα φωτός σε πανελλαδικό επίπεδο αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή του από τον τοπικό Τύπο και τα ΜΜΕ.

Σημειώνεται πως, επρόκειτο να ακολουθήσει νεκροψία - νεκροτομή κατά πάσα πιθανότητα σε αρμόδια Ιατροδικαστική Υπηρεσία στην Αθήνα όπου και θα μεταφερόταν η σορός του αυτόχειρα, ο οποίος καταγόταν από το Άργος και είχε μεταβεί στη Σύρο, όπου διέμενε γνωστό του πρόσωπο.

“Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αποτροπή μίας τέτοιας πράξης”

Αν και η προσωρινή διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και ο Διευθυντής εύλογα δεν προέβησαν σε κάποια αναφορά ή δήλωση επί του γεγονότος, από τη στιγμή που διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΣ, Αλέξανδρος Λημναίος κλήθηκε να προχωρήσει σε έναν γενικό σχολιασμό αναφορικά με το θέμα της υποστελέχωσης και αν αυτό το συμβάν είναι ένα τραγικό γεγονός που προτάσσει εκ νέου στην ατζέντα του Νοσοκομείου και των θεμάτων που το απασχολούν, το ζήτημα των κενών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. “Υπάρχει πάντοτε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου και σε ιατρούς και σε τραυματιοφορείς και σε νοσηλευτές. Αυτό είναι το βασικό θέμα, το οποίο το γνωρίζει όλος ο κόσμος και το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Άπαξ και δεν λύνεται αυτό και υπάρχουν κενά στη στελέχωση του Νοσοκομείου σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κενά και στη φύλαξη κάποιων ασθενών” σημείωσε, επισημαίνοντας όμως πως, ο 59χρνος φάνηκε πως ήταν “πραγματικός αυτόχειρας”, δεδομένης της απόπειράς του να αυτοκτονήσει στο λιμάνι της Ερμούπολης από όπου και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Ωστόσο, ο κ. Λημναίος διευκρίνισε πως, ουδείς μπορεί να μιλά με βεβαιότητα για τη δυνατότητα αποτροπής μίας τέτοιας τραγικής πράξης πόσο μάλλον όταν η πρώτη απόπειρα μαρτυρούσε την απόφασή του να βάλει τέλος στη ζωή του. “Ήταν πραγματικός αυτόχειρας. Θα μπορούσε ενδεχομένως κάτι να έχει γίνει αν υπήρχε μία καλύτερη στελέχωση του Νοσοκομείου; Εάν υπήρχαν τραυματιοφορείς, εάν υπήρχαν περισσότερες νοσοκόμες πιθανώς σε τέτοιες περιπτώσεις κάτι να σωζόταν; Γι αυτό δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος. Επίσης, δεν γνωρίζουμε γιατί αυτοκτόνησε. Φταίει η κρίση, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αυτοκτονίες εν μέσω κρίσης, ήταν άρρωστος; Θα πρέπει να γίνει η νεκροτομή και η νεκροψία και να δούμε τί γίνεται” κατέληξε ο κ. Λημναίος, λέγοντας τέλος, πως, το θέμα της γενικότερης υποστελέχωσης είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει κάποτε ουσιαστικά το κεντρικό κράτος.